Bestil nyt kørekort
Har du mistet dit kørekort, skiftet navn, eller er dit kørekort slidt, kan du få udstedt et nyt. Du skal bestille en tid og møde personligt op i Borgerservice.
Har du ikke MitID, eller har du brug for hjælp til selvbetjening, så kontakt Borgerservice.
Bestil kørekort eller søg om fornyelse af kørekort
Det er kommunerne, der udsteder og laver kørekort. Du kan frit vælge, hvilken kommune du vil henvende dig hos.
I Aalborg Kommune skal du henvende dig personligt i Borgerservice.
Læs mere om, hvordan du fornyer dit kørekort på borger.dk
Tidsbestilling
Der er krav om tidsbestilling, og det kræver altid personligt fremmøde.
Pris for kørekort
Prisen for et nyt kørekort afhænger af hvilke(n) kategori(er), du har, og om dit kørekort tidligere har været begrænset af helbredsmæssige årsager.
De forskellige gebyrer følger Færdselsloven, og du kan se en opdateret liste over alle gebyrer for udstedelse, fornyelse og ombytning af kørekort:
Se priser på kørekort på færdselsstyrelsens hjemmeside
Foto
Husk, at prisen for et nyt foto kommer oveni.
Du kan selv medbringe et foto fra fotografen, eller du kan få taget et foto i forbindelse med dit fremmøde. Det koster 140 kroner, og du kan ikke få dit foto udleveret.
Der er specielle krav til det foto, som skal bruges til kørekort.
Se krav til dokumentation og foto på Færdselsstyrelsens hjemmeside
Hvad gør du, hvis du har mistet dit kørekort, eller det er blevet slidt eller ødelagt
Hvis du mister dit kørekort eller hvis dit kørekort er slidt, knækket eller ødelagt, skal du booke tid i Borgerservice for at søge om at få et duplikatkørekort.
Derudover, hvis du har mistet kørekortet, skal du underskrive en erklæring under strafansvar. Finder du dit kørekort igen efter at have fået et nyt kørekort (duplikatkørekort), skal dit oprindelige kørekort afleveres til kommunen.
Duplikatkørekort er en kopi af det kørekort, du har mistet. Duplikatkørekortet bliver derfor dit nye kørekort. Mens du venter på det, kan du få et midlertidigt kørekort.
Læs mere om at miste kørekort, og duplikatkørekort på borger.dk
Hvis du vil vide mere
Du kan tidligst forny dit kørekort 3 måneder, inden du fylder 70 år.
Lægeattest
Er du fyldt 70 år, skal du som udgangspunkt ikke aflevere en lægeattest, når du ansøger om fornyelse af dit kørekort. Hvis dit kørekort tidligere har været tidsbegrænset af helbredsmæssige årsager, skal du dog fortsat aflevere en lægeattest ved fornyelse, ligesom dit kørekort kan blive tidsbegrænset.
Så længe er dit kørekort gyldigt
Dit kørekort er gyldigt i den periode, der er anført på kørekortet. Kørekort til motorcykel, bil og trailer, som er udstedt efter den 19. januar 2013, er som udgangspunkt gyldig i 15 år, medmindre kørekortet begrænses som følge af helbredsmæssige forhold.
Kørekort til lastbil, bus og erhvervsmæssig personbefordring, som er udstedt efter 19. januar 2013, er som udgangspunkt gyldig i 5 år, medmindre kørekortets gyldighedstid er begrænset som følge af helbredsmæssige forhold.
Herudover afhænger gyldighedstiden for dit kørekort til lastbil, bus og erhvervsmæssig personbefordring af din alder på tidspunktet for udstedelsen af førerretten til den enkelte kategori. Så længe er dit kørekort som udgangspunkt gyldigt, når du er fyldt 70 år eller derover:
- 4 år: Hvis du er fyldt 70 år, men ikke 71
- 3 år: Hvis du er fyldt 71 år, men ikke 72 år
- 2 år: Hvis du er fyldt 72 år, men ikke 80 år
- 1 år: Hvis du er fyldt 80 år
Du skal være opmærksom på, at kørekortet som følge af helbredsmæssige grunde, kan være udstedt med en kortere gyldighed end 5 år. Hvis dit kørekort tidligere har været tidsbegrænset, skal du indlevere en lægeattest ved fornyelse.
Skrevet af Færdselsstyrelsen
Du skal bruge en lægeattest, hvis:
- du ansøger om kørekort til en ny kategori (med undtagelse af lille knallert, her skal du ikke bruge en lægeattest).
- du fornyer dit kørekort, som tidligere har været udstedt med en tidsbegrænsning af helbredsmæssige årsager.
- du fornyer dit kørekort til en lastbilkategori, buskategori eller erhvervsmæssig personbefordring.
4 vigtige ting om din lægeattest:
- Du skal selv sørge for at få en lægeattest, hvis der er krav om lægeattest i netop din kørekortsag
- Det er som udgangspunkt din alment praktiserende læge, der skal lave din lægeattest. Hvis en speciallæge laver lægeattesten, skal der være en begrundelse.
- Din læge opkræver gebyret for din lægeattest.
- Lægeattesten må ikke være mere end 6 måneder gammel, når du indleverer ansøgningen om kørekort til borgerservice, og lægeattesten må ikke være mere end 1 år og 9 måneder gammel, når du får udstedt kørekortet.
Skrevet af Færdselsstyrelsen
Betingelserne for, hvordan du generhverver din førerret, afhænger af den trafikforseelse, du har begået. Du kan læse om kravene til generhvervelse af førerretten under de enkelte typer af frakendelser og kørselsforbud her på siden.
Hvis du ønsker at ansøge om generhvervelse af din førerret, skal du møde op i borgerservice i en valgfri kommune og indlevere en udfyldt ansøgningsblanket. Husk, at bestille tid.
Det er Færdselsstyrelsen, der vurderer din ansøgning, og du modtager svaret på din afgørelse i Digital Post.
Det er vigtigt, at du afventer svaret fra Færdselsstyrelsen, inden du fx tilmelder dig særlig køreundervisning eller et alkohol-, narko- og trafikkursus (ANT-kursus).
Disse ting skal du tage med i borgerservice:
- Kørekortfoto. Nogle kommuner tilbyder, at du kan få taget et foto på stedet mod betaling. Husk at bestille tid.
- ID. ID er som udgangspunkt et gyldigt pas eller et tidligere udstedt kørekort. Hvis du ikke har et gyldigt pas eller tidligere udstedt kørekort skal du medbringe andet egnet legitimation fx navneattest eller sundhedskort samt billedlegitimation fx studiekort.
I nogle tilfælde skal du også medbringe:
- Opholdstilladelse eller opholdsbevis, hvis du ikke er dansk statsborger
- Dokumentation for sædvanlig bopæl. Sædvanlig bopæl er det sted, hvor du sædvanligvis opholder dig i forbindelse med studie, job eller det sted, som du har en personlig tilknytning til fx i forbindelse med familie. Der er borgerservice, der vurderer, om du har sædvanlig bopæl i Danmark.
- Hent blanketten til ansøgning om kørekort på Færdselsstyrelsens hjemmeside
Skrevet af Færdselsstyrelsen
Hvis du opholder dig i et land uden for EU eller EØS, Island, Norge, Liechtenstein, Færøerne og Grønland, skal du muligvis have et internationalt kørekort. Et internationalt kørekort er en oversættelse af dit danske kørekort. Det internationale kørekort erstatter ikke dit almindelige kørekort, og derfor skal du også medbringe dit danske kørekort under kørsel i lande, der kræver internationalt kørekort.
Om du skal have et internationalt kørekort eller ej, afhænger af reglerne i det land, du rejser til. Du kan kontakte ambassaden i det land, du skal besøge, for yderligere information.
Vær opmærksom på, at du muligvis skal have flere internationale kørekort, hvis du skal køre i flere lande på samme rejse.
Skrevet af Færdselsstyrelsen og Aalborg Kommune
Hvis du har bopæl i Danmark og har et kørekort, som er udstedt i et land uden for EU eller EØS, skal du inden 90 dage ombytte dit kørekort til et dansk.
Du skal henvende dig personligt i Borgerservice for at ombytte dit udenlandske kørekort.
Kørekort-appen er et frivilligt supplement til dit fysiske kørekort. Den fungerer som gyldigt kørekort i Danmark. Det betyder, at du kan lade dit fysiske kørekort ligge i skuffen derhjemme, så længe du i stedet kan fremvise din kørekort-app.
Behold dog dit fysiske kørekort, da du stadig skal bruge det, når du kører i udlandet.
Hvis du fornyer dit kørekort, skal du huske at oprette dig på ny i app'en.
Du kan downloade kørekort-appen der, hvor du henter dine andre apps.
Kontakt
Borgerservice
Rantzausgade 6 9000 AalborgRing til os
99 31 18 00Skriv til os
Det med småt
Hvis du vil klage over begrænsninger i gyldigheden af dit kørekort, skal du sende din klage til den kommune eller politikreds, som har truffet afgørelsen. Kommunen eller politikredsen videresender så klagen til Færdselsstyrelsen sammen med sagen.
Klagefristen er fire uger fra den dag, kommunens eller politikredsens afgørelse er meddelt.
Læs mere om at klage på Færdselsstyrelsens hjemmeside
Klage over en kørelærer
Hvis du vil klage over en kørelærer, der er medlem af Dansk Kørelærer-Union, skal du henvende dig til Dansk Kørelærer-Union.
Klage over køreundervisning
Hvis du vil klage over køreundervisning eller en kørelærer, der ikke er medlem af Dansk Kørelærer-Union, skal du henvende dig til Ankenævnet for køreprøver.
Læs mere om klage ved Ankenævnet for køreprøver
Klage over teoriprøver og praktiske prøver
Hvis du vil klage over en teoriprøve eller praktisk prøve i Aalborg Kommune, skal du ringe til politikredsens hovedstation i Aalborg på telefon 96 30 14 48.
Vil du klage over en teoriprøve eller praktisk prøve til lille knallert afholdt af kommunen, kan du kontakte UngAalborg på telefon 93 52 09 00.
Et kørekort er et officielt dokument der dokumenterer at indehaveren har tilladelse til at føre et motoriseret køretøj, såsom motorcykel, bil, lastbil eller bus, på offentlige veje.