Skip til hoved indholdet
    Hjem Mit liv Min bolig Ejerbolig Indeklima og varme Sund og sikker bolig

Sund og sikker bolig

Når du bor i ejerbolig, skal du selv gøre en indsats for en sund bolig. Med løbende vedligehold og enkle foranstaltninger til et godt indeklima kan du gøre meget for at sikre, at din bolig er sund.

Har du ikke MitID, skal du kontakte Byggeri. Se info nedenunder.

Fugt og skimmelsvamp

Fugt og skimmelsvamp opstår som regel i boliger, når fugt fra den varme indendørs luft danner kondens på kolde overflader og binder snavs og husstøv. 

Hvis du bor til leje i en ejendom, hvor du har mistanke om skimmelsvamp, der er opstået på grund af fejl ved bygningskonstruktionen eller grundet manglende vedligeholdelse fra udlejers side, har du mulighed for at sende en anmeldes til Aalborg Kommune.

Det er altid en god ide, at tage kontakt til din udlejer først. Hvis din udlejer ikke reagerer på din henvendelse, eller du er uenig med udlejer om, hvordan problemet løses, kan du tage kontakt til Aalborg Kommune.

Hvis du vil vide mere

Mange af de faktorer, som påvirker indeklimaet negativt, kan minimeres eller helt undgås. Hvis du følger disse 5 enkle råd, er du allerede godt på vej til at få en sund og behagelig bolig:

  • Luft ud. Helst flere gange om dagen, så fugt, støv kemiske stoffer og partikler reduceres.
  • Begræns fugt. Læg låg på gryderne og tænd for emhætten. Tør ikke tøj indendørs og luft ud efter badet.
  • Gør rent. Foretag grundig rengøring en gang om ugen.
  • Sæt varme på. Opvarmning og ventilation nedsætter risikoen for fugtskader.
  • Begræns kemikalier. Nye møbler, elektronisk udstyr, maling og træplader afgasser kemikalier til indeluften. Gå efter produkter, der er miljømærkede.

Skrevet af Social- og Boligstyrelsen

Radon er en naturligt forekommende og radioaktiv gasart, som findes i undergrunden og kan trænge ind i dit hus. Radon kan give øget risiko for lungekræft. Det er anslået, at radon i boliger er en medvirkende årsag til omkring 9 procent af alle nye lungekræfttilfælde i Danmark, dvs. omkring 300 tilfælde pr. år.

Der er tre forhold, der har betydning for radonniveauet:

  • Hvor du bor
  • Konstruktionen og standen på din bolig
  • Hvornår din bolig er bygget.

Radonmængden i jorden varierer geografisk alt efter undergrundens sammensætning. Men boligens konstruktion, stand og ventilation har også betydning. Bygninger opført efter 1998 skal være opført med radonsikring.

På radonguiden.dk kan du få mere at vide om radon og radonmåling, som er relativt enkelt og billigt at gennemføre:

Skrevet af Social- og Boligstyrelsen

Visse typer af vedligehold er lovpligtigt. Det gælder fx eftersyn af kedler og skorstensfejning.

Vedligehold af din bolig er vigtigt for at forlænge boligens levetid. Det er især husets ydre dele i form af tag, facade, døre og vinduer samt vand- varme- og afløbsinstallationer, som du skal være opmærksom på. Sker der skader her på grund af manglende vedligeholdelse, uheld eller almindeligt slid, kan det hurtigt skabe alvorlige problemer for huset og være meget dyrt at udbedre.

Men det er også vigtigt at holde fx badeværelse, træværk og tag i orden, så der ikke opstår grobund for svamp. Skimmelsvamp skader ikke i sig selv bygningen, men kan true dit og din families helbred alvorligt. Hussvamp skader derimod både træværk og murværk.

Skrevet af Social- og Boligstyrelsen

Kontakt

Byggeri

Stigsborg Brygge 5 9400 Nørresundby

Ring til os

99 82 82 00

Skriv til os

Åbningstider

Telefontider

Måske er du også interesseret i

Har du set...

Aalborg Kommune

Boulevarden 13
9000 Aalborg

CVR-nummer: 29189420

Let digital adgang