Tilbud til pårørende
I Aalborg Kommune har vi fokus på at hjælpe både de mennesker, som har demens, men også i høj grad de, som lever med demens i familien og omgangskredsen.
Demens rammer hele familien
At være pårørende til en person med demens kan være forbundet med mange svære følelser. For mange begynder det allerede i det tidlige forløb, måske endda før diagnosen stilles. Her oplever den pårørende tegn på kognitiv svækkelse og/eller psykiske ændringer hos personen med demens, hvilket har indflydelse på familielivet, parforholdet, arbejdslivet m.v.
De nære pårørende er ofte ægtefæller og/eller voksne børn, men i nogle tilfælde er det også voksne søskende, venner eller andre nære relationer. De pårørende kan blive belastet af de psykologiske, sociale og praktiske udfordringer, det kan medføre at være pårørende til et menneske med demens, og denne belastning kan have konsekvenser for deres egen livskvalitet og helbred.
Børn og unge pårørende er som pårørende særligt sårbare, og har derfor behov for særlige indsatser og støtte. I Aalborg Kommune har vi stort fokus på at hjælpe børn og unge med demens tæt inde på livet - både individuelt og på skoler og institutioner.
Hvis du vil vide mere
Videnscenter for demens tilbyder hvert forår og efterår en
række foredrag til pårørende, der ønsker viden om demens og relaterede emner.
Vores foredrag giver dig mulighed for at lære mere om demens og tilbyder tid
til at stille spørgsmål samt deltage i debat og samtale med andre pårørende. Alle vores foredrag foregår fra 19:00-21:00.
Aktuelle foredrag
- Huskedagsforedrag:
Aalborg Kommune afholder Huskedagsforedrag med Anja Aalund.
Læs mere og køb billetter her:
HUSKEDAG – Folkekirkens Hus
- Demenssygdomme – foredrag den 31. oktober:
Denne aften vil demenssygeplejerske Tinna Klingberg fortælle om de mest almindelige demenssygdomme og symptomer.
Du kan læse mere og tilmelde dig her:
Foredrag: Demens | Aalborg Kommune, Senior og Omsorg (nemtilmeld.dk)
- Kommunikation og samvær – Foredrag den 28. november:
Denne aften vil demenssygeplejerske Tinna Klingberg fortælle om hvordan demens kan påvirke hverdagen og ændre kommunikation og samvær i familien. Hun vil fortælle om hvordan der kan skabes en positiv trivsel og livskvalitet i hverdagen.
Du kan læse mere og tilmelde dig her:
Foredrag: Kommunikation og samvær | Aalborg Kommune, Senior og Omsorg (nemtilmeld.dk)
Er du interesseret, kan du også kontakte Videnscenter for demens(se info nedenunder).
Aalborg Kommune tilbyder pårørendeundervisning til ægtefæller, samlevere, voksne børn og andre nære relationer. Undervisningen er rettet mod dig, der ønsker at ændre lidt i hverdagen og lære nye måder at håndtere forskellige situationer på. Her får du mulighed for at deltage i et fællesskab, udveksle erfaringer med andre i samme situation og få redskaber og strategier til at mestre rollen som pårørende.
Undervisningen er opdelt i to grupper: ægtefæller/samlevere og voksne børn/andre nære relationer. Voksne børn og andre nære relationer undervises om aftenen, mens ægtefæller og samlevere undervises om dagen.
Aktuelle undervisningshold:
Der er ingen aktuelle hold i øjeblikket. Hvis du er interesseret i at deltage til pårørendeundervisning, kan du kontakte vores Videnscenter for demens, og blive skrevet op på venteliste.
Aalborg Kommune tilbyder pårørendegrupper til pårørende til mennesker med demens. Afmagt, frustration og sorg kan tage modet fra selv den stærkeste pårørende. Følelser af skam og skyld over ikke at kunne slå til, kan melde sig og fylde én med dårlig samvittighed. Der er på den måde flere ting, der kan ændre det gå-på-mod, vi egentlig helst ville møde vores kære med. At mødes og snakke sammen i en pårørendegruppe kan løsne op for alle disse følelser og samværet med andre kan skabe håb og nyt mod på hverdagen.
Videnscenter for demens har pårørendegrupper placeret forskellige steder i Aalborg Kommune, og har blandt andet også særlige pårørendegrupper henholdsvis børn samt pårørende til borgere med frontallapsdemens.
Er du interesseret kan du kontakte din egen demenssygeplejerske eller Videnscenter for demens(se info herunder).