Skip til hoved indholdet
    Hjem Om kommunen Presse og kommunikation Nyheder Ny folkeskoleafdeling åbner efter nytår

Ny folkeskoleafdeling åbner efter nytår

Der var ikke langt fra tanke til handling, da Aalborg Kommune fik mulighed for at oprette en erhvervsrettet folkeskole-afdeling.

I maj 2023 åbnede Børne- og Undervisningsministeriet for muligheden for at tilslutte sig et rammeforsøg med en erhvervsrettet udskolingslinje i 8. og 9. klasse. Og allerede få uger efter sendte Aalborg Kommune ansøgning om deltagelse.

Nu er alt det praktiske på plads, og fra 4. januar næste år vil op mod 48 elever begynde i EUD8/9 i lokaler ved TECHCOLLEGE i Aalborg. Skoleåret efter begynder yderligere 72 elever, hvis alle pladser bliver optaget.

Der er nemlig stadig mulighed for at ansøge om at skifte til EUD 8/9 til og med uge 49, hvis man vil starte efter nytår. Til skolestart efter sommerferien vil der være løbende optag. En overvejelse værd, hvis man gerne vil bruge hænderne lidt mere i løbet af skoledagen.

”Erfaringer fra tidligere forsøg i andre kommuner og nogle prøvehandlinger, vi selv har haft her i kommunen, viser, at eleverne bliver mere motiverede, trives bedre og lærer mere. Så det skal vi naturligvis også gøre os erfaringer med her i kommunen.”
- Rådmand for Børn og Unge Aalborg, Morten Thiessen. 

Målgruppen for den nye skolemodel er folkeskoleelever med særlig interesse og motivation for de praksisfaglige fag, som har lyst til at kombinere hænder og hoved. Eleverne vil få mulighed for at vælge sig ind på valghold, hvor de har en særlig interesse. Valgfagene gennemføres af undervisere fra Tech College, der har særlig fokus på netop denne målgruppe.  Skoledagene kommer dermed til at bestå af undervisning i folkeskolefagene dansk, matematik, engelsk og fysik/kemi og derudover forløb som tømrer, maler, gastronom, bager, landmand, smed, frisør, mekaniker, datatekniker og andre spændende fag fra erhvervsuddannelserne lige inde ved siden af.

Tidligere erfaringer viser blandt andet at eleverne nedbringer deres fravær, bliver gladere for at gå i skole, og at lidt over halvdelen af eleverne efterfølgende vælger at fortsætte på en erhvervsuddannelse.

Folkeskole på en ungdomsuddannelse

De nye erhvervsklasser får til huse på TECHCOLLEGE og oprettes som en afdeling under Vejgaard Østre Skole. Leder af EUD8/9 og UAX, Mads Vestergaard Jensen, glæder sig over samarbejdet med erhvervsuddannelserne og til at tage imod de nye elever efter nytår til et skoletilbud, som han mener, dækker et behov, som folkeskolen ellers har svært ved.

”Der er unge, som virkelig har nogle skills, der er behov for i dag, men som ikke rigtig synes, at de får dem forløst i folkeskolen. Nu får de mulighed for at dygtiggøre sig i vigtige skolefag og samtidig lære mere om forskellige håndværk. Vi ved, at læring og praktik understøtter hinanden, derfor giver det mening at bruge både hænder og hoved i arbejdet med skolefag og værksteder.”

Leder af EUD8/9 og UAX, Mads Vestergaard Jensen.

I december går planlægningen af dagligdagen virkelig i gang sammen med de lærere, pædagoger og faglærere, der udgør teamet omkring EUD8/9. Her er alt fra matematik i tømrerhallen, engelsk på nye måder og besøg i virksomheder på tapetet, når klokken ringer ind til første skoledag.

”Jeg er svært fornøjet med, at vi har mulighed for at tænke skoledagen på forskellige måder. For børn har forskellige behov, og det er vigtigt hele tiden at blive klogere på, hvad der virker for hvem, og hvordan vi kan hjælpe dem med at lykkes i deres liv,” siger rådmand Morten Thiessen, og fortsætter:

”Ved at kombinere en reduceret fagrække i folkeskolen med praksisorienteret undervisning på TECHCOLLEGE åbner vi dørene for en unik læringsoplevelse. Erfaringerne fra tidligere forsøg viser, at eleverne ikke blot trives bedre, men også opnår øget motivation og faglig progression, så vi ser frem til i fællesskab at hjælpe børnene med at udfolde deres potentiale og få en velfunderet idé om deres fremtidige uddannelsesveje.”

Fakta

  • Skolestart er 4. januar 2024, og pressen er velkommen på dagen, hvor der vil være lejlighed til at tale med skoleleder Mads Vestergaard Jensen.
  • EUD8/9 består af 3 dage med dansk, matematik, engelsk og fysik/kemi. Derudover har eleverne 2 dage i værkstederne, hvor du kommer helt tæt på erhvervsuddannelserne. 
  • Den fagdelte undervisning varetages af lærere ansat på UAX og i tæt samarbejde med faglærerne på TECHCOLLEGE (UAX er Aalborg Kommunes 10. klassestilbud, som også ligger i tilknytning til TECHCOLLEGE).
  • Al undervisning foregår på TECHCOLLEGE i Aalborg.
  • For at gå i skole på EUD8/9 skal eleven (og dennes forældre) tale med sin skoleleder eller UU-vejleder, som sender eleven videre til en samtale på EUD8/9.  Det vil være en individuel vurdering, om den enkelte kan få tilbudt en plads på EUD8/9. Der er begrænset antal pladser, og der er løbende optag, så længe, der er plads.
  • Tilmelding og samtaler til skolestart 4. januar sker i perioden fra uge 45-49. Der gives besked om optag den 12. december.
  • Tilmelding til skolestart efter sommerferien 2024 sker løbende.
  • Mere information om EUD8/9.

Kontakt

Børn og Unge

Godthåbsgade 8 9400 Nørresundby

Ring til os

99 31 40 00

Åbningstider

Har du set...

Aalborg Kommune

Boulevarden 13
9000 Aalborg

CVR-nummer: 29189420

Let digital adgang