Skip til hoved indholdet
    Hjem Om kommunen Presse og kommunikation Nyheder Nu bliver Hærvejsruten gennem Hammer Bakker endnu bedre

Nu bliver Hærvejsruten gennem Hammer Bakker endnu bedre

Benytter du den nationale vandre- og cykelrute Hærvejen, kan du se frem til et markant løft på den nordlige etape, som tager dig gennem Hammer Bakker. Aalborg Kommune vil forbedre ruten og dermed oplevelsen både naturmæssigt, kulturhistorisk og rekreativt. Nordea-fonden støtter indsatsen med 1,5 million kroner.

Hærvejene var de gamle hovedfærdselsårer gennem Jylland. I dag er Hærvejen en rekreativ vandre- og cykelrute, der gør det muligt at opleve det bedste af den jyske natur langs historiske spor. Nu skal vandreruten gennem Hammer Bakker have et løft og i højere grad følge det historiske forløb, mens cykelruten omlægges til at følge Gennem Bakkerne og dermed flyttes væk fra det gamle hulvejssystem.

Set i et større perspektiv handler det også om at bringe nogle af de kvaliteter, vi allerede har, frem i lyset og forstærke og formidle dem bedre [...] så den skønne natur i området bliver suppleret med en kulturhistorisk oplevelse.

Jan Nymark Rose Thaysen, rådmand i By og Land

Udvikling Hærvejen, som er et fælles kommunalt sekretariat for de kommuner Hærvejen går igennem, har en vision om, at Hærvejen skal være en ikonisk vandre- og cykelrute med lokal værdi og international tiltrækningskraft. Den vision vil Aalborg Kommune gerne tilslutte sig, og det er afsættet for kommunens arbejde med udviklingen af ruten gennem Hammer Bakker.

Rådmand i By og Land Jan Nymark Rose Thaysen mener, at projektet har potentiale til at få flere ud i naturen:

”Der er blevet arbejdet med et idekatalog, og de ideer vil vi løbende arbejde med at udvikle og virkeliggøre. Når vi er i mål, skulle det gerne havde forbedret oplevelsen både naturmæssigt, kulturhistorisk og samlet set rekreativt, så både lokale og de som kommer langt fra, får en helstøbt oplevelse af Hærvejsruten. Samtidig skal omlægningen og nye støttepunkter på ruten sørge for at den nære natur og historie forankres lokalt, så vi får skabt de bedste muligheder for viden, ansvar og lokal stolthed og ejerskab.”

Den historiske Hærvejsrute vender hjem

Projektet med at omlægge Hærvejsruten og føre den tilbage til de oprindelige spor skal hæve den samlede kvalitet, så vandrere på ruten får oplevelsen af natur og landskaber krydret med historiske forløb og kulturarv. Og her vil kommunen gøre en indsat for formidlingen af det stykke kulturhistorie, der netop findes på ruten i Hammer Bakker:

”Set i et større perspektiv handler det også om at bringe nogle af de kvaliteter, vi allerede har, frem i lyset og forstærke og formidle dem bedre. Med omlægningen kommer den vandrende for eksempel til at følge den gamle kongevej, Den Kongelige Alfarvej, på en endnu længere strækning. Men hvad er Den Kongelige Alfarvej egentlig? Det har vi i dag ikke rigtig nogen formidling af, men det vil vi lave, så den skønne natur i området bliver suppleret med en kulturhistorisk oplevelse – til gavn for den lokale, der godt kender ruten og navnet, men naturligvis også for den vandrende Hærvejsgæst, der er åben for både natur- og kulturhistoriske input”, fortæller rådmanden.

Naturgenopretning og storslåede oplevelser

I Hammer Bakker arbejder Aalborg Kommune sammen med Den Danske Naturfond og Dansk Botanisk Forening i et projektfællesskab om naturgenopretning af et areal på i alt cirka 720 hektar.

I tråd med friluftsplanen for naturgenopretningsprojektet har Aalborg Kommune og Den Danske Naturfond udarbejdet et forslag til en ny primitiv shelterplads med tilhørende faciliteter. Den nye shelterplads vil komme til at ligge direkte på den nordøstlige del af vandrerutens forløb og giver altså de vandrende en ekstra mulighed for naturoplevelser.

Den nye shelterplads laves på Den Danske Naturfonds arealer. Med omlægningen til den gamle kongevej vil vandreruten fortsat forløbe på den Danske Naturfonds område, men også på private lodsejeres ejendomme. Deres tilsagn om opmærkning af ruten er naturligvis af stor betydning for projektet.

Både omlægningen af Hærvejsruten og etablering af den nye shelterplads kombinerer naturgenopretningens ide om at give befolkningen adgang til et stort naturområde.

Støtte fra Nordea-fonden løfter Hærvejsruten

Støtten på 1,5 million kroner fra Nordea-fonden gør det muligt at hæve den samlede kvalitet af oplevelsen på den nye Hærvejsrute i Hammer Bakker.

Nordea-fonden støtter nemlig omlægningen af Hærvejsruten og den nye shelterplads. Derudover støtter de også etablering af infotavler langs ruten, en omlægning af Hærvejsrutens cykel-del fra Bouet til Hammer Bakker samt etableringen af en certificeret ’Hærvejsperle’ i Hammer Bakker, som bliver en del af de tilvalg af rundture, man kan vælge på Hærvejen.

Aalborg Kommune arbejder ud fra en 3 års plan, hvor omlægning af vandreruten og etablering af ny shelterplads er umiddelbart realiserbare og ligger i 2024. I løbet af 2025-2026 etableres Hærvejsperlen med tilhørende støttepunkter samt den nye cykelrute.

Læs mere om det store udviklingsarbejde af Hærvejen, der er igangsat på nationalt plan og som også støttes af Nordea-fonden (www.nordeafonden.dk).

Kontakt

By og Land

Stigsborg Brygge 5 9400 Nørresundby

Ring til os

99 31 20 00

Skriv til os

Åbningstider

Telefontider

Har du set...

Aalborg Kommune

Boulevarden 13
9000 Aalborg

CVR-nummer: 29189420

Let digital adgang