Skip til hoved indholdet
    Hjem Om kommunen Presse og kommunikation Nyheder Julemillioner til foreningslivet

Julemillioner til foreningslivet

”Prioriteringskataloget” fra Aalborg Kommune dukker hvert år op som en julegave til Aalborgs mange foreninger i december. Onsdag blev der delt 7,6 millioner kroner ud til 16 forskellige nye projekter. Målet er at ”gaverne” både skal styrke fællesskabet og skabe grobund for endnu større projekter.

Mange foreninger venter i spænding på Folkeoplysningsudvalgets sidste møde inden jul hvert år. Det er her den store kommunale støttepulje for foreningsinvesteringer er på dagsordenen. Puljen kaldes Prioriteringskataloget.  I år blev der delt 7,6 millioner kroner ud til 16 forskellige projekter og områder.

”Vi er i Aalborg Kommune beriget med et fantastisk bredt udbud af fritidsaktiviteter – og vi er dybt taknemmelige over det kæmpe arbejde, der udføres af rigtigt mange frivillige. Derfor er det en stor glæde, at vi har mulighed for at give en hjælpende hånd til bedre faciliteter. Vi ved at midlerne kommer flerfoldigt igen. Vi har god kontakt med de foreninger der søger og ved hvor mange kræfter de ligger i at skabe den resterende finansiering til de mange spændende projekter. De kan løfte den enkelte forening og i mange tilfælde gøre dem endnu mere attraktive overfor de mange foreningsmedlemmer. Facilitetsløftene er vigtige for motivationen for de frivillige og skaber synergier i foreningens aktiviteter. Jeg glæder mig til at følge midlerne og se dem blive realiseret over året”, siger Jes Lunde, rådmand i Sundhed og Kultur i Aalborg Kommune.

Det er fritidsafdelingen i Sundhed og Kultur i Aalborg Kommune, der samler ansøgningerne og projekterne over året, mens det er Aalborg Folkeoplysningsudvalg, der i sidste ende indstiller, hvem der skal have støttemidlerne. I år siger regnestykket, at de 7,6 millioner kroner man sender foreningernes vej bliver til 16,5 millioner kroner i værdi, hvis alt realiseres og man tæller, anden ekstern funding, foreningens medfinansiering og den frivillige arbejdskraft med:

Vi mærker en enormt stor interesse fra kommunens foreninger, så derfor er det altid glædeligt, når vi har mulighed for at støtte de forskellige projekter. Idrætten i Aalborg løfter en enormt stor opgave i forhold til sundhed. Både i forhold til det fysiske men i lige så høj grad, når vi taler fællesskaber, bekæmpelse af ensomhed og øget sammenhængskraft. Derfor er det fantastisk, at vi i Aalborg har et politisk miljø, der kan se værdien i foreninger og idræt. Støtten til projekterne er samtidig en støtte til de mange frivillige ildsjæle, der brænder for sagen og er med til at skabe glæde for børn og voksne

Nyt tag er startskuddet til større projekt

En af dem der onsdag fik en tidlig julegave var FDF´erne i FDF Aalborg 8, der holder til i Nr. Tranders i Aalborg Øst. De havde søgt midler i prioriteringskataloget til en større renovering af deres klubhus og blev bevilliget 300.000 kroner:

”Det er jeg superglad for. Det er et projekt vi har arbejdet på i mange år. Huset trænger til en kærlig hånd. Vi har helt bogstaveligt hul i taget og har haft sne inde på loftet denne uge. Midlerne her bringer os tættere på den finansiering vi skal bruge for at få vores lokaler ført op til nutidens standarder. Vi skal have nyt tag, og samtidigt vil vi kunne få isoleret og energioptimeret, så øverste etage fremover ikke bare er et lager, men et sted vi kan have aktiviteter. Det vil lette presset på huset, hvor vi jo i perioder har venteliste til vores hold, fortæller Maria Harbo Thomsen, kredsleder for FDF Aalborg 8 Nr. Tranders, og peger på at renoveringen er første skridt i en endnu større plan:

”Det her projekt vil samtidig være et step imod et større projekt vi arbejder med, hvor vi vil udvide vores køkken og vores værksted, så vi kan skabe endnu flere aktiviteter med børnene. Og det er nogle af de aktiviteter børnene er mest glade for” siger Maria Harbo Thomsen

Flere omklædningsrum er meget mere end bare rum

Også hos Aalborg KFUM er der stor glæde. Her blev der bevilliget midler der skal hjælpe med at udvide omklædningsrum-faciliteterne i en fodboldklub, med eksplosivt vokseværk i disse år. Og omklædningsrummene har stor betydning for kulturen i foreningen

”Vi er utroligt glade for opbakningen fra Folkeoplysningsudvalget. Det er et kæmpe skridt til at udvikle vores forening i den rigtige retning. Vi er vokset fra 900 til over 1400 medlemmer på få år og vi kan ganske enkelt ikke tilbyde medlemmerne nok omklædningsrum i de nuværende faciliteter. Og ordentlige omklædningsfaciliteter er meget mere end bare rum. Fodbold i dag er ikke kun at lære at sparke med indersiden. Det handler om fællesskab, og her er de sociale muligheder vigtige. De nye omklædningsrum vil styrke kulturen og sammenholdet. Og i dag er vi kommet et stort skridt nærmere realisering. Det vil gøre noget for, hvordan vi er sammen før og efter de fælles oplevelser med fodbolden, siger Mikkel Højsleth, formand Aalborg KFUM

Aalborg KFUM bliver bevilliget en million kroner fra prioriteringskataloget og har selv til hensigt at finansiere med samme beløb. De resterende midler er man i god dialog om sammen med sponsorer og eksterne fonde.

Her kan du læse om alle projekter i Prioriteringskatalog 2023

Fakta

Folkeoplysningsudvalget består af 19 medlemmer i alt. 7 medlemmer fra Sundheds- og Kulturudvalget og 12 repræsentanter fra Aalborgs foreningsliv.

Retningslinjer for tildeling af tilskud til byggeri via Prioriteringskataloget:

Når folkeoplysningsudvalget behandler ansøgninger om støtte til foreningsbyggerier, sker det ud fra følgende overvejelser:

  • Aktivitet - er den nye facilitet med til at skabe nye aktiviteter eller øge kvaliteten i allerede eksisterende aktiviteter.
  • Kvantitet - medfører den nye facilitet, at flere bliver mere aktive med den pågældende aktivitet.
  • Helhed - hvilke faciliteter rummer lokalområdet i forvejen, samt udnyttelsesgraden af disse.
  • Børn/unge - styrker faciliteten - børn og unges mulighed for at være aktive.
  • Lokalområdet - hvilke udviklingstendenser og opbakning findes i lokalområdet.
  • Energi - projekter skal som udgangspunkt vurderes  miljø-/energimæssigt.
  • Økonomi/medfinansiering - bidrager foreningen i væsentlig grad til finansieringen af projektet.
  • Afledt drift - står driftsomkostningerne i et rimeligt forhold til antallet af medlemmer i foreningen.

Kontakt

Fritid og Landdistrikt

Danmarksgade 17 9000 Aalborg

Ring til os

99 31 41 62

Skriv til os

Telefontider

Har du set...

Aalborg Kommune

Boulevarden 13
9000 Aalborg

CVR-nummer: 29189420

Let digital adgang