Skip til hoved indholdet
    Hjem Om kommunen Presse og kommunikation Nyheder International inspiration åbner IDRÆTSMØDET 2024

International inspiration åbner IDRÆTSMØDET 2024

Icehearts fra Finland, Safe Sport fra Holland og erfaringer med den ”islandske model”. Der er masser af muligheder for at blive klogere på hvordan vores nabolande med succes kombinerer idræt og bevægelse for beviseligt at få en højere livskvalitet, når IDRÆTSMØDET 2024 bliver fløjtet i gang.

Inspiration fra landene rundt om Danmark har altid været vigtigt på Danmarks største idrætskonference, IDRÆTSMØDET, således også i år. Konferencen, der hvert år samler mere end 1000 gæster, åbnes med et mix af forskellige oplægsholdere fra udlandet.

"Helt grundlæggende er det vigtigt, at konferencedeltagerne bliver klogere, når de besøger vores konference. Vi ved meget om idræt her i landet, men det er også vigtigt at have udsyn. Naturligvis er der også masser af topkvalitet i de danske indlæg på konferencen i år, men vi vil i år også gerne hylde det internationale perspektiv ved at give taletid til nogle spændende internationale initiativer, som forhåbentligt kan inspirere de mange danske konferencedeltagere", siger koordinator ved IDRÆTSMØDET, Morten Arvidsson.

Et af indlæg der skal være med til at åbne årets konference omhandler Icehearts fra Finland.  Det er et system, der hjælper børn fra mindre ressourcestærke familier gennem skolegangen.  
Det sker blandt andet ved en koordineret mentorindsats, som sammenbinder hjemmet, skolen og foreningslivet. Initiativet har gennem årene hjulpet mange finske børn med diagnoser til et bedre skoleforløb, hvilket har gjort dem i stand til at få en uddannelse og senere et job. Projektet er i dag aktivt mere end 70 steder i Finland og er på vej ud i Europa. Hvordan det fungerer i praksis kan man altså blive klogere på under IDRÆTSMØDET.

14 leveregler og inspiration fra en af fodboldens legender

Det er ikke kun de skandinaviske lande der er med på IDRÆTSMØDET i 2024. Fra Holland kommer der blandt andet oplæg om Johan Cruyff foundation.
Den tidligere spiller og træner for blandt andet Ajax Amsterdam og FC Barcelona stiftede før sin død i 2016 en organisation, der i dag arbejder på at skabe en bedre verden gennem sport.

"Johan Cruyff Foundation er en fantastisk organisation, der gennemsyres af den tidligere fodboldlegendes tanker og værdier. Det handler om at give børn mulighed for at lege og få glæde ind i livet gennem sport og i det hele taget bruge sporten til at bygge bro. Organisationen har blandt andet et akademi hvor trænere og ledere bliver uddannet, ligesom det etablerer multibaner rundt om i hele verden. Men det sørger også for at anlæggene altid er brugbare ved at uddanne lokale i at drifte og skabe aktivitet og udvikling omkring dem", siger Morten Arvidsson. 

For at blive en del af hverdagen omkring Johan Cruyff Foundation skal deltagerne efterleve Johan Cruyff #14. Det er 14 leveregler, der er centreret omkring gensidig respekt og med-menneskelighed. Naturligvis opkaldt efter det trøjenummer som Johan Cruyff spillede i, i en del af sin karriere.

Et andet hollandsk initiativ, der vil være med på IDRÆTSMØDET er Safe Sport. 
Det er en hollandsk udgave af børnetelefonen – hvor børn, unge og voksne kan søge hjælp og råd hvis de har oplevet mobning, uønsket seksuelle tilnærmelser, forskellige former for misbrug eller andre utilsigtede episoder i idrætten.

Safe Sport – lytter og rådgiver ofte ledere og trænere, og har gennem årene været klar med råd og vejledning til både børn og unge. I dag er tjenesten forankret i det hollandske idrætsforbund.

OL guld og den islandske model

Den allerførste oplægsholder på IDRÆTSMØDET var islandske Andri Stefansson. 
For fem år siden fortalte han om den islandske model, der har fokus på de forhold der beskytter børn og unge, og sikrer dem et godt og sundt børne- og ungeliv. Men modellen har været under pres de seneste år, blandt andet på grund af den verdensomspændende Corona-pandemi. På IDRÆTSMØDET vil Andri Stefansson fortælle om de nye visioner, og hvordan man på Island arbejder målrettet med at integrere idræt og bevægelse i børn og unges liv, for at sikre deres trivsel.
Tanker der i den grad deles af Else-Marthe Sørlie Lybekk, der i dag vicegeneralsekretær i det norske idrætsforbund. 

Den tidligere håndboldspiller og OL Guldvinder vil forklare om Norge Idrettsforbund rolle som den samlende faktor i norsk idræt. Forbundet indeholder para-atleter, den olympiske komite og alle specialforbund, og kæmper i det hele taget for at sætte idrættens værdier på dagsordenen og bringe idrætten ind i samfundsdebatten.

Internationalt perspektiv – men centreret om Danmark
Selv om der er mange internationale elementer i IDRÆTSMØDET 2024, så understreger koordinator Morten Arvidsson, at udgangspunktet er Danmark – og hvordan vi i Danmark kan lære af de internationale initiativer.

"Vi tror på at det er sundt at få inspiration udefra. Og vi er lykkedes med at lokke nogle rigtigt spændende oplægsholdere med noget på hjerte til Aalborg til IDRÆTSMØDET. De her internationale oplægsholdere bliver naturligvis suppleret på glimrende vis af et stort team af danske eksperter, forskere, praktikere og engagerede beslutningstagere i tre hæsblæsende dage i Aalborg", siger Morten Arvidsson.

Tilmelding til konferencen foregår på hjemmesiden

Fakta om IDRÆTSMØDET

IDRÆTSMØDET består af Danmarks største idrætskonference og en åben folkemødedel, der hvert år tiltrækker omkring 20.000 gæster. 
Konferencen finder sted den 23. til 25. april 2024 i Aalborg i Aalborg Kongres- og Kultur Center i dagtimerne. Folkemødedelen afvikles 13.-14.september i og omkring Gigantium.

IDRÆTSMØDET arrangeres af Aalborg Kommune i samarbejde med de fleste af de store idrætsorganisationer i Danmark.
 
Læs mere på IDRÆTSMØDET´s hjemmeside

Kontakt

Fritid og Landdistrikt

Danmarksgade 17 9000 Aalborg

Ring til os

99 31 41 62

Skriv til os

Telefontider

Har du set...

Aalborg Kommune

Boulevarden 13
9000 Aalborg

CVR-nummer: 29189420

Let digital adgang