Skip til hoved indholdet
    Hjem Om kommunen Presse og kommunikation Nyheder Fra defekt kaldeknap til kulturændring: Aalborg Bibliotekerne rejser mod mere tilgængelighed

Fra defekt kaldeknap til kulturændring: Aalborg Bibliotekerne rejser mod mere tilgængelighed

I 2021 begyndte Aalborg Bibliotekerne på en rejse mod et mere tilgængeligt folkebibliotek. Ikke bare en rejse over kørestolsramper og lifte. Nej, en rejse mod at blive en kulturinstitution, der i stadig og stigende grad er for alle. Rejsen ender nok aldrig og det er godt.

En solsikkesnor, et 360 graders kamera, topskilte, 80 ikoner og en kaldeknap ingen ved hvor ringer. Det kunne lyde som remedierne til et spektakulært Olsen-banden-kup. Men det er i stedet helt fysiske symboler på et andet mål Aalborg Bibliotekerne har for øje. Mere tilgængelighed. Hver dag, også denne tirsdag på Hovedbiblioteket i Aalborg. 

”Vi begyndte egentligt rejsen med projektet ”Det tilgængelige folkebibliotek” i 2021 med en lidt pinlig rundtur om Hovedbiblioteket, hvor vi fandt frem til et kaldeanlæg udenfor, som skulle hjælpe folk, der gerne vil ind. Men ingen af os anede hvor den ringede. Det har vi fundet ud af nu, og tilgængelighed er blevet et vigtigt område, som vi har tilbagevendende opmærksomhed på”, fortæller Mette Schønning Lybæch.

Billeder slår bogstaver, men de er gode sammen

I dag er man i gang med at optimere skiltene med de rigtige kontraster – hvid skrift på mørk baggrund, så de er lettest mulige at læse. De nye topskilte ovenover bogreolerne, har også fået en makeover, så de nu er tilpasset at mennesker er forskellige. Vidste du eksempelvis, at hjernen bearbejder visuelle indtryk 60.000 gange hurtigere end når du læser?

”Vores topskilte er nu info i tre niveauer. Vi har stadig det gamle DK5-system, som med tal indikerer hvilke emner bogreolen under indeholder. Men samtidigt skriver vi også emneord der indikerer emnet. Og så har vi selv hos Aalborg Bibliotekerne udviklet et ikon-bibliotek med 80 letaflæselige ikoner og symboler, som vi også bruger på skiltene. Vi har haft flere brugergrupper til at teste og vejlede os i processen, og vi er blevet ret glade for resultatet. Vi tilbyder det nu også til vores kollegaer på resten af landets biblioteker”, siger Mette Schønning Lybæch

Aalborg Bibliotekerne har i arbejdet mod mere tilgængelighed løbende været i dialog med rigtigt mange forskellige brugergrupper – eksempelvis ordblinde og døve borgere. Der er holdt flere møder og workshops med Aalborg Kommunes tilgængelighedskonsulent, og søgt midler fra Aalborg Kommunes tilgængelighedspulje til at realisere flere initiativer.

”Jeg er glad for at se hvor systematisk Aalborg Bibliotekerne arbejder med tilgængeligheden. Det handler jo om meget end bare ramper og lifte. De er interesserede i at lære alle deres brugergrupper at kende og gøre biblioteket til et anvendeligt og rart sted at være for alle”, siger Kit Bos, tilgængeligheds rådgiver i Aalborg Kommune.

Solsikker sænker barrieren

Det er ikke kun i eventyr man kan kæmpe mod usynlige udfordringer. Det er nemlig heller ikke alle handicaps der er synlige. Men på Aalborg Bibliotekerne har man valgt at deltage i det internationale initiativ Solsikkeprogrammet. Det betyder helt kort, at man på biblioteket kan få udleveret og bære en særlig solsikkesnor, der kan signalere til omverdenen og bibliotekets medarbejdere, at man har et usynligt handicap, der måske kræver lidt ekstra hjælp eller hensyn:

”Solsikkesnoren kan vise, at vi måske skal være ekstra opmærksomme på at vedkommende kan have brug for hjælp, eller at vi skal have lidt ekstra tålmodighed og forståelse med vedkommende, eksempelvis hvis det er en med tourettes eller lignende. Men snoren kan faktisk også være med til, at vi kan springe en svær dialog over, og borgere slipper for at skulle forklare, at de måske har særlige behov”, fortæller Mette Schønning Lybæch”, fortæller Mette Schønning Lybæch

360 graders overblik og kulturændring

På hjemmesiden aalborgbibliotekerne.dk har man hos Aalborg Bibliotekerne givet mulighed for at planlægge sit besøg. Her er der info om, hvordan rummene er indrettet for eksempelvis kørestolsbrugere og om muligheden for at kunne finde et diskret hjørne, hvis man er nybagt mor og skal amme, eller et roligt sted, hvor man  kan finde ro, hvis man lider af angst eller lignende. Biblioteket har investeret i et 360-graders kamera, så man på sigt kan give borgerne et nærmest Google Street-view overblik over de fysiske rum allerede inden besøget.

Her en helt almindelig tirsdag, triller en kørestol uhindret igennem krimi-afdelingen. Der er god plads. Men nogle gange kan gangene godt være kortvarigt spærret, fordi andre har flyttet lidt på en stol eller en plante. Men netop de situationer peger måske på den største forandring hos personalet på Aalborg Bibliotekerne de sidste to år:

”Før var det ikke sikkert, at vi som personale ville lægge mærke til den stol, der stod i vejen. Men lige så langsomt er tilgængelighed blevet en del af kulturen for os alle. Så nu bliver stolen hurtigere flyttet og vi lægger hurtigere mærke til, hvis noget kan forbedres. Og den udvikling synes jeg godt, vi kan være lidt stolte af. Vi skal altid arbejde for være et folkebibliotek for alle”, siger Kristine Nygaard, bibliotekschef for Aalborg Bibliotekerne 

Fakta om tilgængelighed i Aalborg Kommune

Aalborg Kommunes tilgængelighedsrådgiver, kan assistere projekter med viden om tilgængelighed og brugerbehov i samarbejde med Aalborg Kommunes Tilgængelighedsudvalg, der et udvalg med fageksperter og brugerrepræsentanter,  
Projekter, der kan få rådgivning og vejledning skal være åbne for offentligheden og beliggende indenfor Aalborg kommunegrænse.
Aalborg Kommune har en Tilgængelighedspulje, der giver økonomisk støtte til projekter med offentlig adgang, der vil øge tilgængelighedsniveauet.  Tilgængelighedspuljen kan ansøges hvert år den 1. september.
Søg støtte til tilgængeligt byggeri og udearealer

Tilgængelighedsrådgivningen rådgiver om tilgængelighed, universelt design, brugerbehov og brugercentreret indretning 
Få rådgivning om tilgængelighed


Mangler projektet inspiration til, hvad den gode løsning er indenfor tilgængelighed og universel design kan man finde inspiration hos Rumsans via dette link: Gode eksempler på universelt design - Rumsans
 

Har du set...

Aalborg Kommune

Boulevarden 13
9000 Aalborg

CVR-nummer: 29189420

Let digital adgang