Skip til hoved indholdet
    Hjem Om kommunen Presse og kommunikation Nyheder Fællessang, fælleslæsning og keramik: Kulturelle vitaminer er godt for sjælen og virker længe

Fællessang, fælleslæsning og keramik: Kulturelle vitaminer er godt for sjælen og virker længe

Kultur og kunst kan ændre tankemønstre, fællessang synkroniserer og skaber fællesskab, mens arbejde med keramik skaber fokus og ro. De gode erfaringer og potentialerne står i kø når Aalborg Kommune og Center for Mental Sundhed på 8. år serverer kulturelle vitaminindsprøjtninger til borgere med mentale udfordringer.

Åndedrættet synkroniserer og endorfiner spreder sig i kroppen ved fællessang. Fælleslæsning skaber nye perspektiver og forståelse. Arbejde med keramik og ler skaber ro, fordybelse og selvforglemmelse. Det er bare nogle af de gode specifikke erfaringer tidligere deltagere i Kulturvitaminer-tilbuddet i Aalborg har kunnet mærke. Efter næsten 8 år og ca. 1000 borgere igennem forløbene er begejstringen stadig intakt 

”Vores erfaringer med ”Kulturvitaminer” er fantastiske. Vi kan se at kulturen giver en pause fra følelsen af præstationspres og de problemer deltagerne står i i deres liv. De forskellige kulturelle oplevelser og forskellige kunstarter giver noget meningsfyldt at komme ud ad døren til. Og så kan vi jo se, at det giver fællesskab, mod på livet og ikke mindst redskaber til at mestre hverdagen bagefter, også på de dårlige dage”, siger Jes Lunde, rådmand i Sundhed og Kultur i Aalborg Kommune.

Satspuljeprojektet ”Kultur på recept” blev i 2016 rullet ud i fire danske byer. I Aalborg blev det hurtigt omdøbt til ”Kulturvitaminer” efter tanken om at kulturen ikke er medicin men vitaminer, der styrker modstandsdygtigheden og giver farve i kinderne. Da satspuljeprojektet stoppede efter 3 år fortsatte Sundhed og Kultur i Aalborg Kommune med konceptet og satte det i fast drift. I dag er tilbuddet blevet udvidet, så der både er et ”Kulturvitaminer for unge” – mellem 18-30 år og et for borgere over 30 år. 

”Lige nu er vi med støtte fra Det Obelske Familiefond ved at afprøve konceptet for de unge voksne, som oplever mentale udfordringer og som står uden for arbejde eller uddannelse. Vi afprøver bl.a. målrettede kulturaktiviteter, hvor vi fokuserer mere på, at de unge skal være deltagende i kulturoplevelserne. Her erfarer vi blandt andet, at kulturaktiviteterne giver en pause fra alt det andet, der fylder i hverdagen. Vores erfaringer med unge-tilbuddet er indtil videre gode – men vi har også øje for i et fremtidigt perspektiv, at mentale problemer går på tværs af generationer og at unge og voksne faktisk også kan være til inspiration for hinanden”, siger Bettina Bisp, leder af Center for Mental Sundhed i Aalborg Kommune

...Kulturoplevelser hjælper en til at være til stede i nuet og giver en træning i at holde opmærksomheden et sted...

Jes Lunde, rådmand i Sundhed og Kultur i Aalborg Kommune

Potentiale i brobygning 

Erfaringerne fra kulturvitaminer-tilbuddet viser at effekten af tilbuddet virker længe efter forløbet er stoppet, og at der er stort potentiale i brobygning til andre tilbud umiddelbart efter:

”Vi ser at borgerne ligesom har en opadgående kurve gennem de 9-10 uger, som deres forløb varer. I mange tilfælde har forløbet ændret deltagernes tankemønstre til noget mere konstruktivt. Det er derfor vigtigt at gribe det momentum og bygge bro videre derfra. Her er vores samarbejde med rådgiverne i jobcentret, vores mange kulturinstitutioner samt de mange forskellige organisationer vi samarbejder med altafgørende. Det er godt, hvis noget tager over eller kommer til at stå i stedet for Kulturvitaminer, så kurven ikke vender og begynder at gå nedad. Det kan være en praktik på biblioteket, at man fortsætter til fællessang eller musik på Den Rytmiske i Nordkraft, bliver frivillig i Biffen eller noget helt andet som kan være med til at opretholde den gode udvikling de er i gang med. Derfor holder vi også fællessamtaler undervejs i forløbet med deltageren og  deres rådgiver, hvor vi snakker om hvad der skal ske efter forløbet og hvordan vi bedst hjælper deltageren derhen”, siger Mikael Odder, koordinator for Kulturvitaminer i Aalborg Kommune, som er med til deltagernes kulturoplevelser i forløbene. 

Fra fællessang til tæt på fuldtid: Kulturoplevelser og et lille job gav Ditte modet og lysten tilbage

Brugen af kulturen, som en løftestang til bedre mental sundhed og bedre trivsel, er stadig et relativt nyt felt globalt set. Men i Aalborg er der tro på at potentialet er stort og rammer plet i forhold samfundets generelle høje hastighed og store kompleksitet:
”Nogle af tidens årsager til de mentale udfordringer i samfundet er blandt andet følelsen af præstationskrav og følelsen af en enorm hastighed i vores hverdag. Her kan kulturoplevelserne skabe et præstationsfrit rum. Kulturoplevelser hjælper en til at være til stede i nuet og giver en træning i at holde opmærksomheden et sted. Så vi er glade for at kunne tilbyde kulturvitaminer til nogle af vores borgere med mentale problemer. Men det er bestemt også sundt at dyrke kulturen for alle os andre, siger Jes Lunde. 

Kulturvitaminer er:

Kulturvitaminer-kurset foregår over 9-10 uger med 3 ugentlige mødegange. Hvor deltageren bliver del af en gruppe på 14-16 deltagere, som mødes i 2-3 timer hver gang til kulturoplevelser og aktiviteter.

Deltagerne mødes ude på kulturinstitutionerne kulturguider, som introducerer holdet til oplevelser med kultur.

Deltagerne lærer blandt andet:

  • Hvordan man ved hjælp af at lytte til musik kan få mental ro og en bedre nattesøvn.
  • Hvordan man ved guidet fælleslæsning kan få gode snakke om teksten og få sin sygdom lidt på afstand.
  • Hvordan fællessang kan hjælpe deltagerne med en bedre vejrtrækning og skabe en fællesskabsfølelse.

Deltagerne henvises fra Jobcenter, psykiatri, egen læge og Aalborg Sundhedscenter

Center for Mental Sundhed i Aalborg Kommune har siden 2016 haft cirka 1.000 borgere gennem forløbet.

Har du set...

Aalborg Kommune

Boulevarden 13
9000 Aalborg

CVR-nummer: 29189420

Let digital adgang