Skip til hoved indholdet
    Hjem Om kommunen Presse og kommunikation Nyheder Bæredygtighed og sparring gør en forskel for Aalborg-virksomhed

Bæredygtighed og sparring gør en forskel for Aalborg-virksomhed

Bæredygtighed i praksis fylder mere og mere i erhvervslivet. Vi har mødt Mette Kaarsberg fra kaffevirksomheden Bentax til en snak om betydning, eksempler i praksis, og hvordan virksomheden har fået gode råd med på rejsen af BusinessAalborg.

Hæderlighed, ordentlighed og høj faglighed fremfor alt. Det er kerneværdierne hos kaffekoncernen Bentax, som har hovedkontor i Svenstrup lidt udenfor Aalborg. En virksomhed, hvor vi som det første – foruden duften af kaffe – bliver mødt af kunstværket Den fløjtende farmer. Et kunstværk af den tyske kunstner Joanna Schneider, og der er en særlig grund til, at han fløjter, forklarer Mette Kaarsberg, direktør for marketing og HR ved Bentax: 

"Hvis vi kan få kaffefarmeren til at fløjte, så kan han dyrke noget bedre kaffe, og så kan han forhåbentligt behandle sine medarbejdere godt, så de også fløjter. Det får så os og vores kunder til at fløjte, så på den måde kommer hele kaffekæden til at fløjte". 

For Bentax er det vigtig, at de handler direkte med kaffefarmeren, så de undgår mellemled, hvor kaffefarmeren potentielt set mister en stor del af indtægten. Desuden er det også sværere at sikre, at der er ordentlige vilkår for medarbejderen på kaffefarmene, som Bentax handler med.

"Vi ønsker lange og nære relationer med vores kaffefarmere rundt omkring i verden, fortæller Mette Kaarsberg.

Bentax har leveret både kaffe og kaffemaskiner til en lang række kunder i Danmark siden 2004. Social bæredygtighed og ansvarlighed har været et nøgleord siden den spæde start. Det betyder, at virksomheden har en politik om, at der skal være ansat 10 procent i virksomheden, som af den ene eller anden årsag kan have svært ved at indgå på arbejdsmarkedet. 

"Det kan skyldes alt fra diagnoser til stress eller fysiske skavanker, men det er enormt vigtigt for os at leve op til vores sociale forpligtelser – både herhjemme og ude ved vores kaffefarmere". 

Den grønne rejse 

Derudover har Bentax altid haft en klar vision om at arbejde grønt og bæredygtigt, hvor udstyret i risteriet er energioptimeret. Det betyder blandt andet, at kafferisterne kører på naturgas, og det bliver løbende undersøgt, hvordan eksempelvis emballagen kan gøres lettere at affaldssortere og genanvende. 

Men den helt store grønne rejse mod et mere bæredygtigt Bentax tog dog for alvor fart i januar 2023. Her gik det op for Mette Kaarsberg, at der var kommet en forventning fra deres kunder om, at Bentax faktisk kunne bevise, at de arbejdede målrettet med bæredygtighed. Der skulle handling bag ordene, hvis de fortsat skulle være relevante for kunderne. 

"På det tidspunkt havde jeg hørt lidt om CO2- og klimaregnskaber, og vi havde en CSR-rapport, men vores kunder ville have mere. Til et netværksarrangement i starten af 2023 faldt jeg i snak med erhvervskonsulent John Büchler fra BusinessAalborg, som fik sendt mig i retningen af sin kollega Teresa Nielsen, da jeg fortalte om mine udfordringer med bæredygtighed. 

Den beslutning, vi træffer i dag, skal også holde fremover  

Herefter gik det stærkt, og Teresa Nielsen fik hurtigt arrangeret et møde med Mette Kaarsberg.  

"Det hele gik bare så stærkt! BusinessAalborg præsenterede os for projektet Modstandsdygtig, som vi blev en del af, og så kunne vi få hjælp af en konsulent fra Teknologisk Institut til at klarlægge vores behov. De fandt ud af, hvad vores kunder faktisk efterspurgte i forhold til eksempelvis bæredygtige certificeringer". 

Det blev tydeligt for Mette Kaarsberg, at der skulle certificeringer til, som kunne holde langt ude i fremtiden – og certificeringer, hvor Bentax også i praksis kunne bevise over for deres kunder, at de har de grønne visioner i fokus. 

"Teknologisk Institut hjalp os med at lave interviews med en række af vores kunder, og deres udsagn passede godt med de certificeringer, vi selv havde kig på. Derfor gik vi med Rainforrest Alliance samt Science-Based Targets Initiative (SBTi)". 

Begge dele har krævet, at Bentax har arbejdet målrettet med bæredygtighed og har sat konkrete mål. Et af målene fra deres SBTi blev blandt andet, at virksomheden skal reducere deres CO2-udledning fra 2022 med 42 procent inden 2030, hvilket gjorde, at de måtte tilbage i bilagene for at kunne fastlægge udledningen baseret på interne udledninger fra eksempelvis køretøjer samt udledninger fra indirekte udledninger såsom elektricitet og køling.

"Det var et stort arbejde, men igen kunne vi hive fat i Teresa, som sendte os i retningen af Green Survey i Aarhus. De kunne hjælpe os med at få fastlagt vores baseline for CO2-udledning. Vores dygtige elev Anika fandt hurtigt bilagene, og vi fik sat os nogle konkrete mål, som SBTi løbende vurderer på". 

Sideløbende arbejde Bentax også med at blive Rainforrest Alliance-certificeret. Det lille frø, som kommer på produkter med Rainforrest Alliance-certificering, er med til at sikre, at der er fuld gennemsigtighed og sporbarhed igennem alle produktionsled – fra kaffefarmer til kunde. Målet er, at mindst 50% af den kaffe, som ristes ved Bentax, er Rainforrest Alliance-certificeret i 2024. 

Optimering og bæredygtighed går hånd i hånd

Efter lidt over et år med målrettet arbejde for at få skabt en mere bæredygtig profil, er Mette ikke i tvivl om, at det har været det hele værd. Det bæredygtige arbejde skinner igennem på tværs af hele virksomheden. 

Arbejdet med bæredygtighed spreder sig jo som ringe i vandet. Vi har taget et skridt ad gangen og hele tiden søgt hjælp, når det har været nødvendigt. BusinessAalborg og Teresa har været en kæmpe hjælp! Når Teresa ikke har haft svaret, har hun lynhurtigt fået peget os i den rigtige retning – hun har været en vejviser for os og hjulpet os til at få fokus på det vigtige. Det havde været en katastrofe, hvis vi ikke var begyndt at arbejde så målrettet med bæredygtighed, som vi gjorde i starten af 2023. 

Mette Kaarsberg, direktør for marketing og HR ved Bentax 

"Næste skridt på den grønne rejse bliver, at vi skal kigge på det CO2-aftryk, som kommer ind i huset fra vores leverandører. Vi skal desuden have undersøgt mulighederne for at søge nogle EU-puljer. Det gode samarbejde med BusinessAalborg og dermed Aalborg Kommune har gjort det til en spændende rejse at drive virksomhed med grønne visioner", fortæller Mette Kaarsberg og fortsætter: 

"Der er så mange netværk, tilbud og muligheder for inspiration, og det handler i høj grad om at bruge de mange muligheder, der findes. Man kan hurtigt komme i gang med at arbejde med eksempelvis bæredygtighed – og man kan komme langt på kort tid – hvis man rækker ud, som jeg gjorde til både John og Teresa".  

Derfor er det gode råd fra Mette Kaarsberg også ganske simpelt: 

"Det handler om at komme i gang og få truffet nogle beslutninger, som holder langt ude i fremtiden". 

Nysgerrig på mere?

Gør som Mette Kaarsberg fra Bentax og brug Teresa Nielsen som din sparringspartner.

Med speciale i bæredygtighed og grøn omstilling kan hun være stifinder og sparringspartner, når det kommer til, hvor du kan sætte ind med grønne tiltag i din virksomhed. 

Teresa er erhvervskonsulent i BusinessAalborg, som er Aalborg Kommunes erhvervsafdeling. BusinessAalborg er sat i verden for at gøre det nemt at starte, drive og udvikle virksomhed med base i Aalborg Kommune. Her er gode råd gratis, uvildige og funderet på mange års erfaring.

Du er velkommen til at kontakte hende for en uforpligtende snak. 

E-mail: teresa.nielsen@aalborg.dk

Mobil: 2520 0949

Kontakt

BusinessAalborg

Boulevarden 13, 2. sal 9000 Aalborg

Ring til os

99 31 15 70

Skriv til os

Åbningstider

Har du set...

Aalborg Kommune

Boulevarden 13
9000 Aalborg

CVR-nummer: 29189420

Let digital adgang