Skip til hoved indholdet
    Hjem Om kommunen Presse og kommunikation Nyheder Aalborg har fået et Psykiatriens Hus – det første i Nordjylland

Aalborg har fået et Psykiatriens Hus – det første i Nordjylland

1. februar blev Psykiatriens Hus i Aalborg indviet. Huset er blevet til i et samarbejde mellem Aalborg Kommune og Psykiatrien i Region Nordjylland. Huset skal være med til at skabe mere sammenhæng for borgere i Aalborg med psykiske vanskeligheder.

- Psykiatriens Hus er mere end bare et sted; det er et symbol på, hvad vi kan opnå, når vi samarbejder for forandring. Vi skal løfte i flok omkring de mennesker, der har brug for både psykiatrisk behandling og social støtte – og den modige 50/50-finansiering mellem region og kommune viser tydeligt vores fælles ansvar og forpligtelse over for Psykiatriens Hus, lød det fra Nuuradiin Hussein, der sammen med formanden for Psykiatri- og Socialudvalget i Region Nordjylland, Vibeke Gamst og peermedarbejder Anna Lawaetz klippede snoren, som officielt markerede åbningen af huset.

Det er brugernes hus!

Indvielsen startede med et musikalsk indslag fra en bruger – og det var ikke tilfældigt, for Psykiatriens Hus er brugernes hus, og der har hele vejen igennem etableringen været et stærkt brugerfokus med medinddragelse, eget brugerråd og ansættelse af peermedarbejdere i staben.

- Psykiatriens Hus er til for borgerne. Vi tror på, at borgerne er eksperter i deres eget liv, og de kan bedst fortælle os, hvad de har brug for. Det er derfor borgernes stemmer og behov, der i hele processen har været i centrum for skabelsen af huset og vil være det i udviklingen af dagligdagen i huset, sagde formanden for Psykiatri- og Socialudvalget i Region Nordjylland, Vibeke Gamst.

Et knudepunkt og et fællesskab

Ved indvielsen var der stande, hvor medarbejdere og brugere viste den brede vifte af tilbud, der kommer til at udspringe fra Psykiatriens Hus, som kommer til at være arbejdsplads for medarbejdere fra både kommune og region, ligesom de frivillige patientorganisationer har plads i huset.

Og lederen af Psykiatriens Hus, Mette Holm Larsen, tror på, at huset bliver kendt for at tænke i nye løsninger og indsatser på tværs af faglighed og sektorer.

De mennesker, der kommer her, skal opleve, at vi lytter til deres behov og erfaringer. Alle skal opleve at blive mødt åbent og nysgerrigt, når de går ind ad vores dør. Huset skal fungere som et knudepunkt og et fællesskab, hvor man sætter folk sammen og mennesket i centrum. Når vi samler frivillige foreninger, samt regionale og kommunale tilbud og aktører fysisk under et tag, vil det helt sikkert udviske skelpælene mellem psykiatri, kommune og civilsamfund.

Mette Holm Larsen, leder af Psykiatriens Hus

De frivilliges kontor skal huse flere foreninger

Netop civilsamfundet med brugerne og de frivillige foreninger har spillet en stor rolle i tilblivelsen af huset, og flere foreninger inden for det psykiatriske område kommer til at have aktiviteter i Psykiatriens Hus med udgangspunkt i de frivilliges kontor. Det gælder blandt andet Bedre Psykiatri, hvor formand Turid Gregersen glæder sig til at komme i gang i de nye omgivelser.

- Det er en milepæl, at vi nu får et rigtig flot fælles sted for regionspsykiatrien, socialpsykiatrien og de frivillige. Det bidrager til, at patienterne har et sted at komme til efter udskrivelse fra hospitalet og få behandling, støtte og socialt fællesskab. Derudover er det enormt positivt, at brugerne gennem Brugerrådet får indflydelse på aktiviteterne i huset, og vi får et kontor for os frivillige, hvor planen er, at vi skal kunne træffes på faste tidspunkter, siger Turid Gregersen.

Kig ind og besøg os på psykiatrienshus.aalborg.dk

Udover Bedre Psykiatri kommer Sind og OCD-Foreningen til at bruge huset, ligesom der arbejdes på tilknytning af andre foreninger.

Kontakt

Psykiatriens Hus

Saxogade 14b 9000 Aalborg

Ring til os

21 25 30 67

Planlagte aktiviteter er hverdage 8.00-16.00. Fredag 8.00-13.00

Åbningstider

Telefontider

Har du set...

Aalborg Kommune

Boulevarden 13
9000 Aalborg

CVR-nummer: 29189420

Let digital adgang