Skip til hoved indholdet
  Hjem Nyheder Operatører til opsætning af ladestandere til elbiler er nu fundet

Operatører til opsætning af ladestandere til elbiler er nu fundet

I december 2023 sendte Aalborg Kommune opsætning af ladestandere i udbud. Der er nu fundet to leverandører, der skal stå for opsætning og drift af disse på 66 forskellige adresser i kommunen.

Mandag d. 29. april blev kontrakterne underskrevet, og det er dermed officielt, at Clever og Norlys i en 10-årig periode kommer til at være operatører på ladestanderne på de kommunale arealer.

Udbuddet fordeler sig således, at Clever har vundet 7 delaftaler og dermed skal etablere 176 ladepladser fordelt på 45 adresser. Norlys har vundet 3 delaftaler og skal etablere 72 ladepladser på 21 adresser.

Da det drejer sig om mange forskellige adresser forventes det, at opsætningen kommer til at strække sig over en længere periode, men forhåbentlig er langt de fleste ladestandere i drift inden udgangen af året.

Vi er yderst tilfredse med udfaldet af udbuddet. Der blev afgivet bud på alle udbudte lokationer, og vi er gået fra at have en budgetteret udgift til opsætningen, til i stedet at kunne se frem til en indtægt i form af koncessionsafgift i de 10 år kontrakten løber. Det er vist det, man kan kalde godt købmandskab, og samtidig understøtter vi vores mål om grøn omstilling.

Rådmand i By og Land, Jan Nymark Rose Thaysen

En koncessionsafgift er et beløb, som operatøren for ladepladserne er villig til at betale til kommunen for at få adgang til at etablere og drifte pladserne. Havde pladserne ikke været attraktive, kunne det have været på tale med en negativ koncessionsafgift, hvor operatøren ser sig nødsaget til at opkræve en afgift for at kunne etablere og drifte pladserne.

De to leverandører ser også frem til det nye samarbejde med kommunen. Jeppe Kodahl, der er Bid Manager hos Clever udtaler:

- "Hos Clever arbejder vi for, at det skal være nemt og bekvemt at være elbilist. I det arbejde er det helt afgørende, at der er lettilgængelige lademuligheder lige netop dér, hvor folk færdes til daglig. Derfor er vi også rigtig glade for, at vi i samarbejde med Aalborg Kommune nu kan være med til at gøre det nemmere at være elbilist i området, så det bliver endnu mere attraktivt for flere borgere at skifte deres benzin- eller dieselbil ud med en på el."

Og hos Norlys udtaler Ellen Trolle, der er direktør for Norlys' ladestanderforretning:

- "Skal vi i mål med den grønne omstilling, skal vi have elektrificeret transporten. Derfor er Norlys i gang med at bygge et ladenet, der dækker hele Danmark. Det gælder naturligvis også Aalborg Kommune, der ligger i vores ejergeografi. Som andelsejet selskab ser vi det som en vigtig opgave at udbygge ladeinfrastrukturen også i vores andelshaveres lokalområde. I en stor by som Aalborg er der mange bilejere, der ikke har mulighed for at opsætte en ladeboks ved deres bolig, og derfor har de offentlige landestandere en ekstra vigtig funktion i Aalborg for at sikre, at alle har mulighed for at vælge elbilen til."

Fakta

 • Det afsluttede udbud er en udmøntning af 'Politik og handlingsplan for ladeinfrastruktur i Aalborg Kommune' fra 2022, og består af:
  • Ladestandere Aalborg Kommune er forpligtet til at sætte op som bygningsejere jævnfør ladestanderbekendtgørelsen.
  • Ladestandere, der skal sættes op for at imødekomme elbilsejere i kommunen, som ikke kan lade på egen grund.  
 • Der er for alle ladestandere tale om normalladere på 22 kW, da øvrige typer af ladestandere antages at være eller blive opsat af markedskræfter. 
  • Normallader - 22 kW
  • Hurtiglader - 50 kW
  • Lynlader - over 150 kW

Kontakt

Mobilitet og Infrastruktur

Stigsborg Brygge 5 9400 Nørresundby

Ring til os

99 31 23 65

Skriv til os

Åbningstider

Telefontider

Har du set...

Aalborg Kommune

Boulevarden 13
9000 Aalborg

CVR-nummer: 29189420

Let digital adgang