Trafik og uheld
Trafik- og miljøudvikling
Aalborg Kommune arbejder for at fremme bæredygtig mobilitet. Målsætningerne er at øge andelen af transporten der foregår via gang, cykel, bus og tog samt at nedbringe trafikkens negative konsekvenser i forhold til trafiksikkerhed, støj, sundhed, miljø, klima og trængsel.
På flere områder går det i den rigtige retning. Den store satsning på Aalborg Cykelby har medført at cyklen udgør en større andel af turene end i 2012. Samtidigt er andelen af ture med bil faldet, dog svagt. Passagertilvæksten i den kollektive trafik fortsætter og nye projekter, som busprioritering og BRT, forventes at bidrage yderligere til væksten. Den generelle trafikvækst har medført at den kollektive trafiks andel af det samlede antal ture er faldet.
Men selvom udviklingen generelt er positiv, er fremskridtene små. For at opfylde målsætningerne kræver det et langt, sejt træk og fastholdelse af den målrettede indsats.
Herunder ses udviklingen med seneste statistikker.
Trafikken
Udviklingen er beregnet på baggrund af data fra faste tællestationer og enkelte steder på baggrund af data fra ugetællinger i vores faste tælleplan.
Inden for de seneste 5 år ses først og fremmest en stigning i trafikken på Limfjordsbroen, Forbindelsesvejen, hele Hobrovej samt på Nibevej og Ny Nibevej. I 2018 og 2019 er der (efter Egnsplanvejs åbning) sket et større fald i trafikken på Sønder Tranders Vej og Universitetsboulevarden, da en del trafik er overflyttet til Egnsplanvej.
Parkering
Aalborg byråd vedtog en ny parkeringsstruktur i december 2016 og i 2017 ændredes parkeringssituationen i Aalborg midtby markant.
Den nye parkeringsstruktur
- To takstzoner til hhv. 16 kr./time og 7 kr./time.
- Mulighed for køb af digitale p-kort til langtidsparkering.
- Udvidelse af betalingstiden til 8-19 på hverdage og 8-16 på lørdage.
- Udvidelse af p-licens zone mod øst og vest og generel tidsbegrænsning på 30 min. på kantstensparkering i p-licensområdet.
- Digitale selvbetjeningsløsninger og digital P-kontrol.
Parkering i Aalborg Kommune er digitaliseret, og det betyder, at der tilbydes digitale p-kort, digitale beboer- og erhvervslicenser og mobilbetaling eller kortbetaling med nummerpladeindtastning ved p-automaterne.
Cyklisme
Byrådet har ambitioner om at udvikle Aalborg til en endnu mere attraktiv by, hvor cyklen spiller en vigtig rolle. Ved at få flere til at cykle kan trængslen mindskes. En aktiv cykelby er med til at skabe det gode byliv.
Målet forudsætter, at byens indretning så vidt muligt understøtter, at cyklen er det oplagte valg – ikke mindst på de kortere afstande. Siden 2009 er der investeret mere end 100 mio. kr. i cykelfremmende tiltag. Effekten har hidtil været opløftende, men udviklingen viser nu en stagnerende eller ligefrem vigende tendens. Tendensen er dog knap så markant som på landsplan, hvor stigende bilejerskab, lave brændstofpriser og økonomisk vækst flere steder udfordrer cyklismen.
Kollektiv trafik
Aalborg Kommunes målsætning for den kollektive trafik er at køre mest, hvor behovet er størst, og lave fleksible løsninger, hvor behovet er mindre.
Det er især de mange nye studerende, der medfører et voksende behov for kollektiv trafik - mest udpræget i universitetskorridoren.
BRT
BRT bliver rygraden og er en nødvendig opgradering af Aalborgs kollektive trafik. Fra Vestbyen over bymidten og banegården til Universitetet og det nye universitetshospital. Ruten er den samme som det tidligere letbaneprojekt fulgte. Ambitionen er, at nye effektive og miljøvenlige busser kan bringe passagerer til det ny universitetshospital, når det åbner i 2023.
Færgetrafik
Egholmfærgen
Til Egholm sejles der med Egholm II i dagtimerne, hvor der er mange biler og passagerer. Egholm sejler i aftentimerne, hvor det næsten udelukkende er øboer, der sejles med.
Aalborg Kommune får tilskud fra staten til denne færge, pga. ”Bekendtgørelsen om nedsættelse af færge-takster for biler og passagerer til og fra visse øer”.
Hals Egense færgen
Imellem Hals og Egense sejles der primært med færgen Egense. I sommerperioden sejles der med begge færger idet, at der er mere trafik, end én færge kan dække.
Færgerne betegnes som genvejsfærger, og der er derfor ikke tilskud fra staten til Hals Egense færgefarten.
Trafiksikkerhed
Trafiksikkerhedsområdet er antallet af dræbte og tilskadekomne desværre steget i forhold til tidligere. Stigningen kan i nogen grad tilskrives politiets øgede fokus på rapportering af trafikuheld siden 2015.
Arbejdet med trafiksikkerhed tager udgangspunkt i Aalborg Kommunes Trafiksikkerhedsplan fra 2013. Målsætningen, der følger Færdselssikkerhedskommissionens nationale handlingsplan, er at halvere antallet af dræbte og tilskadekomne i 2020 i forhold til 2010.
Miljø
Trafikstøj
I 2012 blev der første gang gennemført en kortlægning af støjpåvirkningen af det samlede byområde Aalborg/Nørresundby. Ved at gennemføre en sådan, omfattende kortlægning fås et samlet overblik over de største udfordringer med trafikstøj.
Støjkortlægningen er nationalt koordineret, og resultatet kan ses af det såkaldte Støj-Danmarkskort på Miljøstyrelsens hjemmeside:
http://miljoegis.mim.dk/spatialmap?&profile=noise
Kortlægningen af trafikstøj er sket ud fra beregningsmodellen NORD2000, som ved beregning af dag-, aften- og natværdier for støjen tager højde for, at vores følsomhed over for støj er forskellig på forskellige tidspunkter af døgnet. Dette udtrykkes ved døgnækvivalenten (Lden).
Luftforurening
I Aalborg tætby er der målt på baggrundsværdier af luftforurening siden 2015, men at der sidst på året 2019 er etableret en gademålestation på Vesterbro, således at forureningen på den mest trafikramte gade kortlægges fra og med år 2020.