Træning til børn 0-6 år
Hvad er Børneterapeutisk Team?
Teamet består af ergo- og fysioterapeuter, der kan inddrages, hvis dit barn er sansemotorisk udfordret i hverdagen. Indenfor samme organisation er der derfor gode muligheder for tværfagligt samarbejde.
Barnets behov afdækker vi sammen med jer forældre, personalet i barnets pasningstilbud eller andre relevante samrbejdspartnere.
Indsatserne kan være forskellige
Samarbejdet med jer forældre og andre relevante parter er af stor betydning, hvis vi ser, at der er behov for en særlig indsats.
Indsatserne kan være forskellige, og kan bestå af opfølgning på den proces, der er sat i gang, råd og vejledning, individuel træning eller et holdforløb.
Vi vil i langt de fleste tilfælde starte ud med at tilbyde en forbyggende indsats, men viser det sig ikke at være nok, har vi mulighed for at tilbyde mere indgribende indsatser. Alt sammen for at fremme barnets muligheder for bevægelse, aktivitet og deltagelse. Det er vigtigt, at barnet oplever, at hverdagslivet er meningsfyldt og ligeværdigt.
Børneterapeutisk Team servicerer også kommunens specialtilbud, hvilketbetyder, at vi har stor erfaring og mange kompetencer indenfor flere specialer.
Barnets kompetencer er vores udgangspunkt
I processen tager vi altid udgangspunkt i det enkelte barns kompetencer og muligheder for udvikling. Vi stræber efter at skabe en atmosfære af tryghed og ligeværd i samarbejdet med børn, forældre og samarbejdspartnere.
Hvad kan vi hjælpe med?
Børneterapeutisk Team tilbyder både forebyggende og mere indgribende indsatser for at fremme børns muligheder for bevægelse, aktivitet og deltagelse.
Vi kan hjælpe med at finde et fælles udgangspunkt for, hvordan vi bedst støtter op om barnets udvikling og trivsel. Det gør vi ved et dialogmøde. Ved dialogmøde har vi tæt samarbejde med de voksne, der er tæt på barnet samt øvrige tværprofesionelle samarbejdspartnere.
Du kan læse mere om dialogmøde her
Eksempel på indsats hos os
Hos Børneterapeutisk Team skræddersyr vi indsatsen til det enkelte barns behov.
En indsats kan for eksempel bestå af:
- Deltagelse i dialogmøder
- Vejledning om meningsfulde aktiviteter (konkrete idéer) for barnet, både til forældre og til nære personer i barnets miljø
- Undersøgelse/udredning
- Træning på hold eller individuelt
Hvem er målgruppen?
Vi henvender os til førskolebørn i alderen 0-6 år, der oplever udfordringer med at udføre eller deltage i dagligdagens aktiviteter på en tilfredsstillende måde og/eller har udfordringer ved at omgås med andre børn.
Vi henvender os også til børn i alderen 0-6 år, der har behov for genoptræning efter en genoptræningsplan fra sygehuset.
Vi er tilknyttet alle specialgrupper i Aalborg Kommune, hvor der gives målrettet ergo- og fysioterapi efter behov.
Hvor foregår det?
Indsatsen foregår i pasningstilbuddet, hjemme eller i vores lokaler alt efter behov.
Vores lokaler er beliggende på Lerumbakken 11A, 9400 Nørresundby.
Hvordan ser vi barnet?
Børns liv er fulde af aktivitet - og aktivitet og sundhed hænger nøje sammen. Meningsfulde aktiviteter giver udvikling, selvtillid, selvværd og livsglæde. Har barnet udfordringer, kan det være svært at være en del af fællesskabet med andre børn.
Som ergo- og fysioterapeut arbejder vi derfor på at forbedre barnets muligheder for deltagelse i aktiviteter og mindske sundhedsproblemer. Vi kan hjælpe med at finde et fælles udgangspunkt for, hvordan vi bedst støtter op om barnets udvikling. Det kan være med henblik på at bedre barnets forudsætninger, men også at justere og tilpasse omgivelserne, så barnet får større muligheder for deltagelse.
Træning efter genoptræningsplan fra sygehuset
Lægerne på Aalborg Universitetshospital udfærdiger en genoptræningsplan, som sendes elektronisk til Aalborg Kommune. Dem modtager visitationen dagligt.
Læger på andre offentlige eller private sygehuse sender genoptræningsplanerne per post, og der kan derfor gå op til en uge, inden vi modtager disse.
Børneterapeutisk Team varetager genoptræningsopgaven for Aalborg Kommune på 0-6 års området.
Indkaldelse til første aftale sker via brev
Den kommunale visitation indkalder jer til jeres første aftale om genoptræning via brev - oftest i e-boks. Her vil I kunne se, hvor, hvornår og hos hvem I skal møde op.
Børneterapeutisk Team varetager genoptræningsopgaven
Teamet, der står for dit barns genoptræning er geografisk inddelt i delområder og dækker de institutioner og dagplejere, der hører til i det specifikke område.
Når I modtager en genoptræningsplan fra sygehuset, prioriterer vi derfor, at det er de terapeuter, der hører til området, der kan varetage genoptræningen, da der således er bedre mulighed for at indgå et samarbejde med barnets pasningstilbud også.
Det er ud fra viden om, at det fremmer barnets genoptræning væsentligt, hvis hele barnets netværk er involveret, så tiltagene kan implementeres i dagligdagen.
Længerevarende, vedligeholdende træning
Som udgangspunkt starter vi altid op med et forebyggende tilbud, som den mindst indgribende indsats.
Hvis barnet har udfordringer, som kræver længerevarende, vedligeholdende træning og ikke går i et specialtilbud, skal du sammen med de nærmeste fagpersoner ansøge om en særlig indsats. Det er dagplejepædagogen eller pædagogisk leder i institutionen, som starter ansøgningen op. De kan rette henvendelse til Børneterapeutisk Team for hjælp.
Hvad siger lovgivningen?
Reglerne om hjælp til børn, der er sansemotorisk udfordret er bestemt ud fra henholdsvis Sundhedsloven og Serviceloven.
Aalborg Kommune bidrager til at sikre børn og unge en sund opvækst og skabe gode forudsætninger for en sund voksentilværelse. Vi tilbyder hjælp til at vedligeholde fysiske eller psykiske færdigheder til personer, som på grund af nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller særlige sociale problemer har behov herfor.
Du kan læse mere om lovgivningen i Sundhedsloven her
Du kan læse mere om lovgivningen i Serviceloven her
Hvordan får jeg kontakt til Børneterapeutisk Team?
Hvis dit barn er mellem 0-6 år og har udfordringer der gør, at du har brug for hjælp fra en ergo- eller fysioterapeut, skal du tale med den fagperson, som er jer og jeres barn nærmest. Det kan være sundhedsplejersken, dagplejeren eller pædagogen i dit barns pasningstilbud. Efter en drøftelse med dem har de mulighed for at kontakte Børneterapeutisk Team og indkalde til et dialogmøde, hvor du som forældre også deltager.
Hvis du har spørgsmål omkring dit barns trivsel og udvikling, skal du kontakte afdelingen Sammenhæng og kvalitet.
Find kontaktopslysninger på Sammenhæng og Kvalitet