Barnets besøg ved tandplejen
Barnet skal føle sig tryg hos tandplejen
Herunder finder du diverse relevante informationer omhandlende praktiske forhold angående, hvornår dit barns tænder skal tjekkes, samt hvordan vi sikrer barnets tryghed.
Tryg start ved tandplejen
Tryghed er vigtigt, når dit barn kommer på klinikken. Derfor stræber vi i tandplejen efter smertefri behandling og et godt samspil mellem barnet og klinikpersonalet. Du kan læse om de forskellige metoder nedenfor.
Forældrenes betydning for at skabe en tryg stemning
Voksne, der ledsager barnet, kan gøre meget for at fremme den trygge og rolige stemning. Vi tager os tid til at vænne barnet til tandklinikken og holder meget øje med barnets signaler, så vi ikke overskrider barnets grænser.
Vi ser det som en god investering at bruge tid på tilvænning, så barnet gerne får et livslangt godt forhold til Tandplejen.
Det er meget vigtigt, at forældrene arbejder i samme retning og afsætter den tid, der skal til for at skabe en rolig og tryg stemning. Vis dit barn, at det er naturligt og i orden at komme til tandlæge. Undlad at bruge sætninger som "Du skal ikke være bange" eller "Det gør ikke ondt". Børn hører ofte kun ordene "bange" og "ondt" og bliver utrygge af at høre disse ord.
Smertefri behandling
Tandplejen benytter en metode, der gør det muligt at bedøve børn ved behandlinger, uden de mærker smerte og ubehag. Det er vigtigt, da mange børn frygter selve bedøvelsen mere end behandlingen.
VAS-skala
Det er vigtigt at få indsigt i dit barns oplevelse for at skabe tryghed. Derfor anvender Tandplejen en skala, der illustrerer sindstilstande fra glad til grædende. Formålet er, at dit barn får muligheden for at udtrykke sin oplevelse - og det kan være nemmere at pege på en tegning frem for at bruge sproget.
Videooptagelser - kommunikationstræning
For at optimere samspillet mellem klinikpersonalet og barnet, bruger Tandplejen Marte Meo metoden. Det vil sige, at hver tredje år får hver medarbejder filmet to seancer omkring kommunikationen med et barn.
Ved at videofilme behandlingssituationer, kan klinikpersonalet efterfølgende få feedback på kommunikationen og samspillet fra en uddannet Marte Meo terapeut. Formålet er, at alle behandlere kan lære af videooptagelserne og blive bedre og mere opmærksomme i samspillet med børnene.
18 måneder: det første besøg
Når dit barn er 18 måneder, vil du og dit barn blive inviteret til det første besøg.
Vi kigger på dit barns tænder, især med fokus på, om de bliver børstet så godt, at der ikke kommer huller i tænderne. Da dit barn stadig er for lille til at sidde alene i en tandlægestol, vil vi ofte lægge barnet på en puslepude. Det er den situation, dit barn kender fra hverdagen. Så vi beder dig som forælder, vise hvordan du i det daglige børster tænder på dit barn. Har du udfordringer i forhold til at børste tænder på dit barn, er det en god ide at fortælle det til personalet, så vi kan give den bedste rådgivning i forhold til dine udfordringer.
3 år: det næste besøg
Når dit barn fylder 3 år, vil dig og dit barn igen blive indbudt til undersøgelse af dit barns tænder.
Det er vigtigt, at dit barn føler tryghed og får en god oplevelse, da det har stor betydning fremadrettet. Derfor er det forskelligt, hvordan besøget kommer til at foregå, alt efter hvor meget dit barn vil være med til. Denne undersøgelse vil fokusere på:
- At introducere klinikken, klinikstolen, mundspejle, sug, luft- og vandblæser med mere
- Hvor mange tænder dit barn har fået
- Om der er huller i tænderne
- Om der er steder, I kan blive bedre til at børste på jeres barns tænder
- Samtale omkring, hvordan du bedst kan passe dit barns tænder.
3-21 år: besøg efter behov
Tandplejen planlægger de efterfølgende tandeftersyn, så der i høj grad tages individuelle hensyn til den enkeltes behov. Ved hvert tandeftersyn fastlægger vi, hvornår det er tid til næste tandeftersyn på basis af en omhyggelig risikovurdering.
Den længste tid mellem to tandeftersyn er to år. Den korteste tid er ét år. Den samme person kan i visse perioder, afhængig af risikovurderingen, opleve at komme til forebyggelse hver 4.-6. måned. I andre perioder kan der gå op til 2 år mellem to tandeftersyn.
Til og med 4. klasse vil vi gerne have, at I følges med jeres barn til tandlæge.
Vi vurderer som hovedregel altid tandbørsteteknikken ved hjælp af indfarvning af tænderne.
Nye kindtænder, som på vej frem i mundhulen, er ekstra sårbare. Det er ofte anledning til ekstra forebyggende besøg.
Ofte er der brug for, at røntgenfotografere tænderne for at kunne vurdere, om der er huller på vej, som ikke kan opdages med det blotte øje.