Kirkegårde og gravstedstyper
Gravstedstyper
På de tre kommunale kirkegårde i Aalborg kan du erhverve følgende typer af gravsteder (det er dog ikke alle gravstedstyper, der findes på alle tre kirkegårde):
- Traditionelt kistegravsted
- Kistegravsted i græs
- Kistegravsted i græs med plantemuligheder
- Traditionelt urnegravsted
- Urnegravsted i græs
- Urnegravsted i græs med plantemuligheder
- Anonym urnefællesplæne
- Urnegravsted i stauder
- Anonymt urnegravsted i stauder
- Muslimsk gravsted
- Urnemur
Fredningstider
Et gravsteds fredningstid er den periode, det tager for en kiste eller urne at forgå i jorden. Først herefter kan man vælge at sløjfe gravstedet.
Urner: 10 år
Kister: 20 år
Barnekister: 10 år (kisten må maks. være 120 cm lang)
Forlængelse
Efter fredningstidens udløb kan retten til gravstedet forlænges.
Anlæg og pasning
På Almen Kirkegård står du som gravstedsindehaver for plantning og
vedligeholdelse af hække. På Søndre og Østre Kirkegård sørger kirkegårdens personale for plantning og vedligeholdelse af baghæk, mens for- og sidehække plantes og vedligeholdes af dig som gravstedsindehaver. Vær dog opmærksom på eventuelle særlige bestemmelser for det enkelte gravsted.
Planter du selv hækken, skal gartnerkontoret kontaktes for opmåling, inden der plantes. For- og sidehække skal som udgangspunkt være af samme art som baghækken. Ønskes anden hæktype skal der indhentes særlig tilladelse hos kirkegårdskontoret.
Skal kirkegårdens personale på noget tidspunkt overtage gravstedet til ren- eller vedligeholdelse, må der ikke være pålagt perlegrus eller skærver, som er større end 9 mm. Fiberdug, plastik og lignende må ikke være lagt ud på gravstedet.
Benyttelse af eksisterende gravsted
Hvis du ønsker at benytte et gravsted, du allerede har erhvervet, til en ny urnenedsættelse eller begravelse, skal du være opmærksom på følgende:
Retten til gravstedet skal forlænges med det antal år, som er nødvendigt for at overholde fredningstiden.
Der skal indhentes en tilladelse til nedsættelsen/begravelsen fra alle
brugsberettigede til gravstedet. Særlig erklæring hertil kan rekvireres hos kirkegårdskontoret.
Efter nedsættelsen modtager du et nyt gravstedsbrev, som erstatter alle tidligere gravstedsbreve.
Ved en kistebegravelse er det ofte nødvendigt af fjerne gravminder,
beplantning samt dele af hækken. De planter, der vil kunne plantes igen, sættes til side. Kan planterne ikke genanvendes, vil de blive fjernet og erstattes ikke.
Reetablering af gravstedet, herunder plantning af hæk, foretages eller betales af gravstedsindehaver. Du har mulighed for at købe ydelsen hos gartnerkontoret. Inden reetablering kan udføres, skal gravminder være genanbragt på gravstedet, evt. af en stenhugger bestilt af gravstedsindehaver.
Planter du selv hækken, skal gartnerkontoret kontaktes for opmåling, inden plantningen foretages.
Traditionelt kistegravsted
Traditionelt kistegravsted giver mulighed for individuel udsmykning og beplantning. Gravstedsindehaver bestemmer selv, hvordan gravstedet skal anlægges, men vejledning kan søges hos kirkegårdens personale.
Ved erhvervelse og forlængelse betales der forud for retten til gravstedet.
Traditionelt urnegravsted
Traditionelt urnegravsted giver mulighed for individuel udsmykning og beplantning. Erhvervelsesprisen indbefatter første tilplantning.
Gravstedsindehaveren bestemmer selv, hvordan gravstedet skal anlægges, men gartnerkontoret skal kontaktes for aftale om tilplantningen.
Ved erhvervelse og forlængelse betales der forud for retten til gravstedet samt renholdelse, som udføres af kirkegårdens personale.
Kiste- og urnegravsted i græs
Gravstedet er anlagt i et græsareal, hvor der er mulighed for at markere gravstedet med et gravminde nedlagt i græsarealet. Der må kun sættes ét gravminde pr. gravsted. For gravstedet gælder særlige bestemmelser for gravminde, pyntning med mere. Bestemmelsen kan rekvireres gennem kirkegårdskontoret.
Ved erhvervelse og forlængelse betales der forud for retten til gravstedet
samt græsslåning, som udføres af kirkegårdens personale.
Kiste- og urnegravsted i græs med plantemuligheder
Gravstedet kan være anlagt med gennemgående baghæk, bunddækkende planter omkring gravmindet og græs på resten af gravstedet. Der må kun sættes ét gravminde pr. gravsted. For gravmindets materiale og udformning gælder særlige bestemmelser, som kan rekvireres gennem kirkegårdskontoret.
Ved erhvervelse og forlængelse betales der forud for retten til gravstedet samt græsslåning og renholdelse, som udføres af kirkegårdens personale.
Urnemur
Urnegravstedet er placeret på indersiden af kirkegårdens ydermur i et fælles anlæg. Hvert gravsted er en niche, hvor urnen er placeret bag et gravminde af marmor, som gravstedsindehaveren selv bestiller og betaler hos en stenhugger.
Ved erhvervelse og forlængelse betales der forud for retten til gravstedet.
Anonym fællesplæne
Urnen placeres i et græsareal, og den præcise placering kendes kun af kirkegårdskontoret. Pårørende kan ikke være med til urnenedsættelsen. Blomster skal lægges på fællesplænens kranseplads.
I fredningsperioden betales for erhvervelse samt græsslåning, som udføres af kirkegårdens personale.
Urnegravsted i stauder
Urnegravstedet ligger i et fælles staudeanlæg uden synlig afgrænsning af det enkelte urnegravsted. I perioder må det forventes, at stauderne kan dække gravmindet. Stauderne nedklippes i foråret, og må ikke beskæres af gravstedsindehaveren. Det er muligt at markere gravstedet med ét gravminde placeret i en jernsokkel. For gravmindets materiale og udformning gælder særlige bestemmelser, som kan rekvireres gennem kirkegårdskontoret.
Ved erhvervelse og forlængelse betales der forud for retten til gravstedet samt pasning af stauderne, som udføres af kirkegårdens personale.
Anonymt urnegravsted i stauder
Urnegravstedet ligger i et fælles staudeanlæg uden synlig afgrænsning
af det enkelte urnegravsted.
Beplantningen må ikke beskæres af gravstedsindehaveren. Det er ikke muligt at markere gravstedet med et gravminde. Pårørende kan være med til urnenedsættelsen.
Ved erhvervelse og forlængelse betales der forud for retten til gravstedet, samt pasning af stauderne, som udføres af kirkegårdens personale.
Muslimsk gravsted
Gravstedet er anlagt i et græsareal, hvor det er muligt at markere gravstedet med et gravminde. For gravmindets placering og pasning af græsarealet gælder særlige bestemmelser, som kan rekvireres gennem kirkegårdskontoret.
Ved erhvervelse og forlængelse betales der forud for retten til gravstedet, samt græsslåning og renholdelse, som udføres af kirkegårdens personale.
Vedtægter
Vedtægten for Aalborgs kommunale kirkegårde trådte i kraft 1. juli 2020 og er godkendt af Kirkeministeriet og Aalborg Kommune.
En fysisk udgave af vedtægten kan rekvireres ved henvendelse til kirkegårdskontoret.
Vedtægt for Aalborg Kommunes kirkegårde og kapeller
Indhold
Bestyrelse og administration
Dødsfald
Begravelser og urnenedsættelser
Gravsteder
Erhvervelse og fornyelse af gravsteder
Gravsteders indhegning og beplantning
Anlæg samt ren- og vedligeholdelse af gravsteder
Gravminder
Særlige bestemmelser
Ordensbestemmelser
Takster
Klage
Bestyrelse og administration
§ 1.
Denne vedtægt gælder for de kirkegårde, som Aalborg Kommune bestyrer:
Almen Kirkegård, Hasserisgade 9
Søndre Kirkegård, Blomstermarken 62
Østre Kirkegård og Krematorium, Filstedvej 76
Stk. 2. De kommunale kirkegårde med tilhørende kapeller og kirkegårdskontoret i Aalborg hører under By- og Landskabsudvalget i henhold til bestemmelser i Aalborg Kommunes Styrelsesvedtægt.
§ 2.
Kirkegårdene administreres og vedligeholdes i henhold til denne vedtægt, af Aalborg Kommunes kirkegårdskontor i overensstemmelse med Lovbekendtgørelse nr. 1156 af 1. september 2016 om lov om folkekirkens kirkebygninger og kirkegårde samt takstregulativ, godkendt af byrådet i Aalborg Kommune.
Dødsfald
§ 3.
Begravelser eller bisættelser, der skal foregå på en af de kommunale kirkegårde, skal aftales med kirkegårdskontoret i By- og Landskabsforvaltningen senest 2 hverdage før højtideligheden.
Stk. 2. Ved dødsfald skal der afgives anmodning om begravelse eller bisættelse, som skal godkendes af begravelsesmyndigheden i afdødes hjemsogn. Begravelsesmyndighedens afgørelse skal være afleveret til kirkegårdskontoret inden kl. 12 dagen før bisættelse/begravelse.
Stk. 3. En begravelse, der skal finde sted på en mandag eller en lørdag, skal være bestilt den foregående torsdag inden kl. 12. Bisættelse eller begravelse fra de kommunale kapeller samt urnenedsættelse kan ikke afholdes senere end kl. 14. Betaling foretages i henhold til taksregulativ.
Stk. 4. Kapellerne kan benyttes af alle, uanset på hvilken kirkegård gravstedet vælges. Når begravelser/bisættelser sker fra kommunens kapeller, skal der ske reservation af kapel senest 2 hverdage inden ceremonien eller efter nærmere aftale med kirkegårdskontoret.
Stk. 5. Der udvises imødekommenhed overfor særlige ønsker til en ceremoni, men kirkegårdskontoret kan, med By- og Landskabsudvalgets bemyndigelse, afslå påtænkte dele i en ceremoni, der strider mod den sømmelighed og orden, der bør iagttages på en kirkegård. Dette gælder såvel ceremonier i kapellerne, samt ceremonier, der ønskes afholdt ved gravstedet.
§ 4.
Begravelse eller kremering skal ske inden for den tidsfrist, der er fastsat i lovgivningen. Under ganske særlige omstændigheder kan kirkegårdskontoret dog, med tilladelse fra Styrelsen for Patientsikkerhed, dispensere fra gældende tidsfrist. Begravelse eller kremering må ikke foretages, før begravelsesmyndigheden har truffet afgørelsen.
Stk. 2. Kommunens kapeller er lukket for afholdelse af højtideligheder på søn- og helligdage samt grundlovsdag, 24. december og 31. december.
Stk. 3. I særlige tilfælde, kan kirkegårdskontoret beslutte, at et kapel midlertidigt må lukkes.
§ 5
Hensættelse af kister i Aalborg Kommunes kapeller må tidligst ske dagen før højtideligheden eller efter nærmere aftale med kirkegårdskontoret.
§ 6
Kister må ikke være åbne på Aalborg Kommunes kirkegårde, kapeller eller i Aalborg Kommunes krematorium. Dog er fremvisning af kister muligt i Østre Kapels lille sal. Tid for fremvisning skal aftales med kirkegårdskontoret.
Begravelser og urnenedsættelser
§ 7
Fredningsperioden for kistebegravelser er 20 år, hvilket er mindstekrav ifølge § 13 stk. 2 i Bekendtgørelse nr. 1156 af 1. september 2016 om folkekirkens kirkebygninger og kirkegårde. For urner er fredningsperioden 10 år, hvilket er mindstekrav i ovennævnte Bekendtgørelse. Fredningsperiode ved kistebegravelse af børn (barnekiste max. 1,20 m.) er fastsat til 10 år.
Stk. 2. Kister, der helt eller delvis er fremstillet af kunststoffer eller andet miljøskadeligt materiale, må ikke anvendes til begravelse. Kirkegården afgør, i hvilket omfang kister af zink kan anvendes. Ved kremering må der kun anvendes kister, som opfylder kravene og er godkendt i henhold til Danske Krematoriers Landsforenings kistedeklaration.
Stk. 3. Urner til nedsættelse skal godkendes af kirkegården. Urnenedsættelse aftales med kirkegårdskontoret senest 2 hverdage, før urnenedsættelsen skal foretages. Urnenedsættelse kan ske fra mandag til lørdag, dog lørdag mod særligt tillæg.
Stk. 4. Det er ikke muligt at overvære urnenedsættelse i den anonyme urnefællesgrav.
Stk. 5. Kistebegravelser og urnenedsættelser kan ikke finde sted på de kommunale kirkegårde på søn- og helligdage samt 1. maj, grundlovsdag, 24. december og 31. december. Under særlige omstændigheder kan kirkegårdskontoret beslutte, at der på en given dato ikke kan ske kistebegravelser og urnenedsættelser.
§ 8
Alt arbejde i forbindelse med gravkastning og lignende skal udføres af kirkegårdens personale. Kister skal nedsættes i en sådan dybde, at kistens øverste del er mindst 1 m under jordoverfladen. Kister af egetræ eller ædeltræ skal nedsættes i ekstra dybde. I barnegrav kan kun nedsættes kister, hvis længde ikke overstiger 1,20 m.
Stk. 2 Urner nedsættes, så der er mindst 0,5 m jord over urnens låg.
§ 9
Flytning af nedsatte kister kan kun finde sted efter tilladelse fra Aalborg Stift. Flytning af nedsatte urner kan kun finde sted efter ansøgning til kirkegårdskontoret, som på vegne af By- og Landskabsudvalget behandler ansøgningen. Afgørelse om flytning af urner træffes i medfør af § 25, stk. 2 i Bekendtgørelse nr. 1172 af 19. september 2016 om folkekirkens kirkebygninger og kirkegårde og Kirkeministeriets vejledning nr. 9 af 18. februar 2008 om flytning af lig og urner.
Gravsteder
§ 10
På Aalborg Kommunes kirkegårde udlægges gravstederne som kistegrave, barnegrave, urnegrave og anonyme urnegrave i de kvarterer kirkegården har bestemt hertil. En voksengrav skal være mindst 1,25 x 2,5 meter, en barnegrav mindst 1,25 x 1,25 meter og en urnegrav mindst 1,00 x 1,00 meter.
Stk. 2. I forbindelse med erhvervelse af et gravsted udstedes et gravstedsbrev. Priserne for de forskellige gravsteder er anført i det gældende takstregulativ for Aalborg Kommunes kirkegårde.
Erhvervelse og fornyelse af gravsteder
§ 11
Ved erhvervelse af en kistegrav skal brugsretten være mindst 20 år, dog kun 10 år for barnekistegrav og urnegrav. Brugsretten regnes fra den 1. januar efter erhvervelsen og udløber den 31. december i det år, i hvilket brugsretten udløber. Hvis man benytter et gravsted, som allerede er i brug, skal brugsretten forlænges, så fredningstiden overholdes.
Stk. 2 Zinkkister kan, om fornødent, anvendes til jordbegravelse. Det forudsætter dog, at gravstedet erhverves for en periode på mindst det dobbelte af fredningstiden for kister, som er mindst 20 år. Gravstedet skal dermed erhverves for mindst 40 år.
Stk. 3. Det er muligt forud at erhverve/forny brugsretten til et gravsted for et tidsrum indtil 50 år, hvis forholdene tillader det. Erhvervelse/fornyelse af gravsteder kan dog begrænses efter nærmere bestemmelser, hvis kirkegården omlægges. Hvis brugsretten til et gravsted skal strække sig ud over den normale fredningsperiode, skal man samtidig betale for, at kirkegården sørger for ren- og vedligeholdelse af gravstedet i hele perioden.
§ 12
Brugsretten til et gravsted kan altid forlænges/fornyes, medmindre det vil hindre en eventuel ønsket regulering af kirkegårdens anlæg. Hvis brugsretten til et gravsted fornyes, skal det ske for mindst 5 år. Anonyme urnefællesgrave kan ikke fornyes efter fredningsperiodens udløb.
Stk. 2. Prisen for erhvervelse, forlængelse eller fornyelse af brugsretten er baseret på de til enhver tid gældende takster.
Stk. 3. Hvis en gravstedsindehaver ønsker et gravsted sløjfet, inden brugsretten ophører, hvilket dog først kan ske efter fredningstidens udløb, skal gravstedsindehaver underskrive en erklæring.
Stk. 4. Kirkegårdskontoret kan fastsætte særlige bestemmelser med hensyn til gravstedets indretning eller pålægge gravstedsindehaverne særlige vilkår med hensyn til anlæg og benyttelse inden for visse områder af kirkegårdene. Visse gravstedskvarterer på kirkegårdene er belagt med bestemmelser for at opnå ensartethed i udseende. Disse bestemmelser kan ændres af kirkegårdskontoret, såfremt det måtte vise sig hensigtsmæssigt.
§ 13
En gravstedsindehaver må selv, i rette tid, sørge for fornyelse af brugsretten, såfremt vedkommende ønsker dette. Kirkegårdskontoret vil, så vidt det er muligt, fremsende påmindelse om brugsrettens udløb i det aktuelle år. Kirkegårdskontoret kan, såfremt det skønnes nødvendigt, forlange hel eller delvis omplantning af gravstedet, inden fornyelsen kan finde sted.
Stk. 2. Ved udløb af brugsretten til et gravsted kan gravstedsindehaver efter aftale med kirkegårdskontoret inden 31. december i udløbsåret, få tilladelse til at fjerne sine gravminder, planter m.m. fra gravstedet. Såfremt gravstedsindehaver ikke har rettet henvendelse herom inden gravstedets udløb, tilfalder disse effekter kirkegården.
Stk. 3. By- og Landskabsudvalget kan beslutte, at andre gravsteder og monumenter, end de der registreres som særligt bevaringsværdige i henhold til Lovbekendtgørelse nr. 1156 af 1. september 2016, skal vedligeholdes for kirkegårdskontorets regning, når brugsretten til gravstedet er ophørt.
§ 14
Brugsretten til et gravsted kan ikke overdrages til anden person uden underretning til kirkegårdskontoret.
Stk. 2. Brugsretten til et gravsted kan tilkomme flere personer i forening, jf. Kirkeministeriets cirkulære af 5. august 1977 om brugsret til gravsteder, afsnit III. I forholdet mellem flere brugsberettigede er det uden betydning, hvem der er indehaver af gravstedsbrevet, og hvem der afholder udgifterne ved gravstedets fornyelse, forlængelse og pasning.
§ 15
Murede over- eller underjordiske gravsteder må kun opføres med særlige tilladelser fra kirkegårdskontoret, som også træffer bestemmelse vedrørende betalingen. Gravstedets indretning og benyttelse skal være i overensstemmelse med de regler, som er fastsat i Kirke- og Undervisningsministeriets cirkulære af 15. maj 1914.
Gravsteders indhegning og beplantning
§ 16
For at sikre helhedsudtrykket på kirkegårdene, er der fastsat særlige bestemmelser for flere gravstedskvarterer på kirkegårdene. Disse bestemmelser udleveres i forbindelse med erhvervelsen af et gravsted, ligesom der senere udstedes gravstedsbrev.
Stk. 2. Gravstedsindehaver er, til enhver tid, selv forpligtet til at holde sig underrettet om særlige bestemmelser for gravsteder.
Stk. 3. Mange gravsteder, på Aalborg Kommunes kirkegårde, etableres med hæk omkring. På Søndre og Østre kirkegårde sørger kirkegårdene selv for plantning af baghæk. Disse baghække, tilhører kirkegårdene, og må kun vedligeholdes af kirkegårdens personale, hvorimod de øvrige hække skal vedligeholdes af gravstedsindehaver. Der kan dog være særlige bestemmelser for specifikke kvarterer på kirkegårdene, som gravstedsindehaver skal være opmærksom på.
Stk. 4. I de kvarterer, hvor kirkegårdene har ladet plante baghæk, skal forhæk og sidehæk være af samme art som baghækken. Hvis man ønsker at anbringe andet end hæk omkring gravstedet, skal der indhentes særlig tilladelse hertil hos kirkegårdskontoret.
§ 17
Efter begravelse og urnenedsættelse er gravstedsindehaver forpligtet til at anlægge eller reetablere gravstedet.
Stk. 2. Det tilkommer kirkegårdskontoret at afgøre, hvorvidt et gravsted er anlagt eller reetableret i overensstemmelse med gældende bestemmelser, så helhedsudtrykket for kirkegårdene sikres.
Stk. 3. Såfremt en gravstedsindehaver ønsker, at et gravsted skal vedligeholdes eller renholdes af personalet på kirkegårdene, skal gravstedets stand og forhold, godkendes af kirkegårdskontoret på forhånd.
Anlæg samt ren- og vedligeholdelse af gravsteder
§ 18
Kirkegården kan, efter aftale med gravstedsindehaver, sørge for anlæg af gravstedet, og kan ligeledes påtage sig at renholde gravstedet mod betaling for et år ad gangen. Dette sker efter de takster/regler, der er vedtaget af byrådet i Aalborg Kommune. Der kan også træffes aftale om vedligeholdelse af gravstedet over en længere periode, dog max. 50 år, mod en engangsbetaling for den erhvervede periode.
§ 19
Hvis gravstedsindehaver selv ønsker at vedligeholde gravstedets hæk, beplantning og eventuelle gravminder, skal det ske på en sådan måde, at gravstedet m.m., efter kirkegårdskontorets skøn, forefindes i sømmelig og velplejet stand. Urnegravsteder renholdes af kirkegården.
Stk. 2. Gravstedsindehaver har pligt til at drage omsorg for gravstedets sømmelige vedligeholdelse i enhver henseende, således at gravstedet til enhver tid er velplejet.
§ 20
Såfremt et gravsted ikke holdes i sømmelig stand, vil gravstedsindehaver skriftligt blive opfordret til at sætte gravstedet i stand. Såfremt gravstedsindehaver ikke efterkommer denne opfordring eller vedkommendes adresse ikke umiddelbart kan findes på kirkegårdskontoret, kan kirkegårdskontoret lade gravstedet rydde og tilså med græs for resten af den periode, det er erhvervet. Gravminder vil blive opbevaret indtil retten til gravstedet udløber. Dette ville kunne ske i henhold til Bekendtgørelse af lov nr. 1156 om folkekirkens kirkebygninger og kirkegårde, § 17, stk. 2.
Stk. 2. Indehaveren af et sådant sløjfet gravsted kan på ny overtage brugsretten til gravstedet, men kun mod at erstatte de udgifter, som har været forbundet med sløjfningen. Desuden vil en betingelse for en overtagelse påny være, at der forudbetales for renholdelse indtil gravstedets udløb.
Stk. 3. Det tilkommer kirkegårdskontoret at afgøre, hvorvidt et gravsted er til mispryd for kirkegården og de omkringliggende gravsteder.
§ 21
Kirkegårdskontoret tager løbende imod bestilling på anlæg, renholdelse og vedligeholdelse af gravsteder
Gravminder
§ 22
Gravminderne skal være af passende materiale og størrelse og funderes så forsvarligt, at der ikke kan opstå fare ved færdsel på tilstødende gravsteder.
Stk. 2. Ligeledes må disse ved deres størrelse, form og materiale ikke virke skæmmende, dominerende eller bære inskriptioner, som anses for upassende. Kirkegårdskontoret kan nægte opsætning af ovennævnte, og såfremt dette alligevel skulle være sket, kræve det pågældende monument fjernet for gravstedsindehavers regning.
Stk. 3. Kirkegården har intet ansvar, såfremt monumentet eller andet på gravstedet ødelægges, fjernes eller beskadiges ved naturbegivenheder, hærværk eller vold.
Stk. 4. De monumenter og gitre, som er registreret som bevaringsværdige, i henhold til Lovbekendtgørelse nr. 1156 af 1. september 2016, vil blive bevaret af kirkegården efter gravstedets udløb, efter de gældende regler herom.
Særlige bestemmelser
§ 23
Kapellerne stilles til rådighed med lys, varme og standardudsmykning mod betaling jf. takstregulativet. Ekstra udsmykning af kapeller kan normalt ikke finde sted. En eventuel dispensation skal søges på kirkegårdskontoret.
§ 24
Klausuler for brugsret til gravsteder på Aalborg Kommunes kirkegårde vil være vedlagt gravstedsbrevet.
Ordensbestemmelser
§ 25
For at opretholde fred og orden på kirkegårdene, som er indviede jorde, gælder de af By- og Landskabsudvalget, godkendte, ”Ordensbestemmelser for de af Aalborg Kommune administrerede kirkegårde”, til enhver tid fastsatte regler.
Stk. 2. Endvidere gælder ordensbestemmelser i Lovbekendtgørelse nr. 1156 af 1. september 2016 om folkekirkens kirkebygninger og kirkegårde, med de undtagelser, der indeholdes i disse af Kirkeministeriet stadfæstede vedtægter.
Takster
§ 26
Takster vedrørende kirkegårde, kapeller og krematorium fastsættes af Aalborg Byråd og fremgår af takstregulativ, som udarbejdes af Aalborg Kommunes kirkegårdskontor.
Stk. 2. Takstregulativet indeholder takster for erhvervelse og fornyelse af kiste- og urnegravsteder, kremering samt benyttelse af kapeller.
§27
Ud over de ydelser, der er omtalt i takstregulativet, udfører kirkegårdene arbejde på gravsteder mod betaling. Disse ydelser er omkostningsbestemte og dækker materialer, arbejdsomkostninger samt administration.
Klage
§ 28
Kirkegårdsbestyrelsen afgørelser i henhold til denne vedtægt, bortset fra spørgsmål om takster, kan indbringes for Kirkeministeriet.
Takster og klausuler
Der er udarbejdet:
- Takster for begravelser
- Takster for renholdelse
- Takster for granpyntning
- Takster for årstidens blomster
- Takster for fornyelse af gravplads
- Klausuler
Skriv til os hvis vi skal sende dig materialet.
Angiv titlen på det ønskede takstblad i emnefeltet. Du kan også bestille materialet ved at ringe på telefon 9931 2000.
Pasning af gravsted
Anlæggelse af gravsted
Efter en begravelse i et traditionelt gravsted, sætter kirkegårdens personale gravstedet midlertidigt i stand med muldjord, så gravstedet er klar til at blive anlagt.
Herefter kan du vælge:
- At lade kirkegårdens personale udføre tilplantningen. Bemærk at dette er en del af erhvervelsesprisen for et traditionelt urnegravsted.
- Selv at tilplante gravstedet – kontakt først gartnerkontoret for en evt. opmåling af gravstedet.
På Almen Kirkegård står du som gravstedsindehaver for plantning og vedligeholdelse af hække. På Søndre og Østre Kirkegård sørger kirkegårdens personale for plantning og vedligeholdelse af baghæk, mens for- og sidehække plantes og vedligeholdes af dig som gravstedsindehaver. Vær dog opmærksom på eventuelle særlige bestemmelser for det enkelte gravsted.
Planter du selv hækken, skal gartnerkontoret kontaktes for opmåling, inden der plantes. For- og sidehække skal som udgangspunkt være af samme art som baghækken. Ønskes anden hæktype skal der indhentes særlig tilladelse hos kirkegårdskontoret. Du har mulighed for at købe ydelsen hos gartnerkontoret.
Skal kirkegårdens personale på noget tidspunkt overtage gravstedet til ren- eller vedligeholdelse, må der ikke være pålagt perlegrus eller skærver, som er større end 9 mm. Fiberdug, plastik og lignende må ikke være lagt ud på gravstedet.
Renholdelse af gravsted
Renholdelse af gravstedet kan tilkøbes til traditionelle kistegravsteder, men er en del af prisen for traditionelle urnegravsteder. Renholdelsen omfatter:
- Fjernelse af ukrudt ca. hver 4. uge fra april til og med oktober
- Fjernelse af visne blomster én gang om ugen
- Hækklipning én gang om året
- Aftagning af gran/julepynt
Renholdelse betales forud for ét år ad gangen.
Vedligeholdelse af gravsted
Vedligeholdelse af gravstedet kan tilkøbes til traditionelle kiste- og urnegravsteder.
Vedligeholdelse af gravstedet omfatter ud over renholdelse også:
- Udskiftning af planter, som er for store eller er gået ud
- Beskæring af planter
- Supplering med perlegrus eller skærver
- Rensning af gravminde efter behov
- Opretning af gravstedet og gravminde
Betaling for vedligeholdelse af gravstedet sker som et engangsbeløb for den
periode gravstedet er erhvervet.
Årstidens blomster
Årstidens blomster kan tilkøbes til traditionelle kistegravsteder, kistegravsteder i græs med plantemuligheder, traditionelle urnegravsteder, urnegravsteder i græs med plantemuligheder samt til urnemuren. Der skal forud for plantningen være etableret en plantekumme. Vær dog opmærksom på eventuelle særlige bestemmelser for det enkelte gravsted.
- Forårsblomster (stedmoder/hornvioler) plantes i begyndelsen af april
- Sommerblomster plantes i begyndelsen af juni
- Efterårsknoplyng/pyntekål plantes i september
Du kan se udvalget af blomster ved at kontakte gartnerkontoret.
Årstidens blomster betales forud for ét år ad gangen, men kan eventuelt også indgå i en flerårig aftale. Der kan tilkøbes vanding til årstidens blomster.
Granpyntning
Granpyntning kan tilkøbes alle tradionelle kiste- og urnegravsteder. Gravstedet pyntes med gran inden jul, og aftages efter 15. marts året efter.
Granpyntning betales årligt, men kan eventuelt også indgå i en flerårig aftale.
Dekorationer m.m.
Dekorationer m.m. kan tilkøbes alle gravstedstyper med undtagelse af urnegravsteder i stauder og de anonyme fællesplæner.
Dekorationer m.m. betales årligt, men kan eventuelt også indgå i en flerårig aftale.
Blomstervase
Blomstervase til nedgravning købes gennem gartnerkontoret, som sørger for
nedgravningen.
Plantekumme til urnemuren
Plantekumme i kobber til urnemuren kan købes gennem gartnerkontoret.