Støtte i klassen
Behov for støtte i klassen
For at sikre en god læring og trivsel har nogle elever behov for forskellig støtte i den almindelige undervisning.
Det kan eksempelvis være faglig eller praktisk støtte, men det kan også være hjælp til at være en del af de sociale fællesskaber på en skole eller i en klasse.
Skolen inddrager altid forældre og eventuelt eleven, hvis der er behov for støtte.
Hvilken støtte kan en elev få i klassen?
Skolen har forskellige muligheder, hvis en elev har behov for støtte. Rammerne for hvad en elev kan få af støtte, findes i lovgivningen.
Yderligere undervisningsdifferentiering
Der er mulighed for differentieret undervisning i fælles læringsmiljøer. Differentieringen tager udgangspunkt i, at alle eleverne i klassen er forskellige i deres behov og det faglige niveau i forhold til at lære.
Undervisningen kan derfor tilrettelægges, så alle eleverne får udnyttet deres potentialer i fællesskabet - uanset deres forskellige forudsætninger.
Holddannelse
Undervisningen i klassen kan organiseres i mindre hold, inden for den enkelte klasse eller på tværs af klasser og klassetrin. Dette kan foregå i forhold til elevernes faglige niveau, forudsætninger for læring og interesser. Når eleverne er i en ensartet gruppe, arbejder de mere koncentreret og målrettet.
Skolen vil løbende evaluere elevernes udbytte af undervisningen og behov i forbindelse med holddannelsen. Holddannelse kan være i kortere perioder, og eleverne kan stadig i overvejende grad have undervisning i egen klasse.
Supplerende undervisning
Hvis resultaterne ved yderligere undervisningsdifferentiering og holddannelse har vist sig ikke at være tilstrækkelige, skal skolelederen tildele eleven supplerende undervisning.
Den supplerende undervisning kan være faglig støtte eller hjælp til, at eleven kan overvinde praktiske vanskeligheder i forbindelse med skolegangen.
Den supplerende undervisning kan være støtte i færre end 9 klokketimer.
Hvem bevilger eleven støtte i klassen?
Det er skolelederen på den enkelte skole, der har kompetencen til at organisere undervisningen og bevilge forskellige former for støtte i almenskolen.
Det er skolerne, som har de økonomiske ressourcer til denne opgave. De forskellige former kan være organisatoriske ændringer i undervisningen eller støtte direkte til en elev.
Det kan være:
- yderligere undervisningsdifferentiering
- holddannelse eller
- supplerende undervisning
Hvor længe gælder bevillingen af støtte til eleven?
Elevens tilegnelse af kundskaber og færdigheder bliver evalueret i de forskellige fag og emner i forhold til den almindelige undervisning. Evalueringen skal omfatte alle aspekter af elevens udbytte af undervisningen.
Hvis eleven modtager støtte i klassen, eksempelvis supplerende undervisning,skal det også indgå i den løbende evaluering.
Formålet er at vurdere, om den supplerende undervisning har givet det ønskede resultat. Dette gør skolen for at finde ud af, hvordan den videre undervisning skal tilrettelægges til gavn for elevens læring og trivsel.
Skolelederen vil ligesom i forbindelse med den oprindelige bevillingaf støtte inddrage forældrene og eventuelt eleven i overvejelserne om den fremtidige støtte.
Kan forældrene klage, hvis eleven ikke får den støtte, der er behov for?
Hvis forældrene vurderer, at eleven har behov for mere støtte i skolen, end skolelederen har tildelt, har forældrene altid mulighed for at klage.
Hvis eleven modtager supplerende undervisning, kan forældrene klage til skolelederen, som så revurderer sin bevilling af støtte til eleven.
Hvis skolelederen ikke bevilger den støtte, forældrene vurderer, at eleven har behov for, har de altid ret til at få en skriftlig begrundelse for skolelederens afgørelse.
Er der frit skolevalg, hvis eleven får støtte i klassen?
Forældrene kan stadig gøre brug af det frie skolevalg, selvom eleven har behov for støtte.
Ansøgningen om optagelse på en anden folkeskole end elevens distriktsskole skal godkendes af skolen. Hvis klassen har 24 elever eller derover, kan den skole, som skal modtage eleven, afslå en ansøgning om optagelse.