Kvalitetsstandarder for Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse
Formålet med denne kvalitetsstandard er, at sikre tydelighed i forhold til visitation og deltagelse i særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse for unge med særlige behov (STU). Kvalitetsstandarden sætter rammerne og er en beskrivelse af det serviceniveau, som er gældende for STU-området i Aalborg Kommune.
Kvalitetsstandarden
STU uddannelsens indhold
STU er en individuelt tilrettelagt uddannelse og består af elementer af undervisning, træning og praktiske aktiviteter, herunder praktik i virksomheder med videre.
STU-forløbet bevilges i henhold til Lov om ungdomsuddannelse for unge med særlige behov.
Undervisning
Undervisningen varetages af uddannelsesudbydere på STU-området. Der er ikke lovgivningsmæssige formelle krav til indholdet af undervisningen. Undervisningen skal i videst mulig omfang tilrettelægges under hensyntagen til den unges kvalifikationer, modenhed og interesser. Undervisningen skal udgøre et planlagt og koordineret forløb. Endvidere skal undervisningen understøtte målet om afklaring samt beskæftigelse eller uddannelse ved udgangen af det 3. år i STU-forløbet.
Uddannelsen indeholder fag og aktiviteter i forhold til:
- Faglige mål, som er rettet mod udvikling af kompetencer til brug i forhold til uddannelse og beskæftigelse. Det kan udover grundlæggende fag som dansk og matematik, for eksempel være at tilegne sig viden om landbrug, opnå hygiejnebevis og få kendskab til madlavning, førstehjælp og brug af IT og elektroniske selvbetjeningsløsninger
- Personlige mål, som er rettet mod aktiviteter, der fremmer den unges personlige udvikling og mulighed for at deltage selvstændigt og aktivt i samfundslivet. Det kan for eksempel være bo-undervisning, husholdning, økonomi, transporttræning og kendskab til offentlige tilbud
- Sociale mål, som er rettet mod udvikling af relationer og netværk, indgå i sociale sammenhænge samt udvikling af selvstændigt og aktivt fritidsliv.
Praktiske aktiviteter
Praktiske aktiviteter, herunder praktikker, forudsættes så vidt muligt at foregå på virksomheder og institutioner uden for de undervisningsmæssige rammer.
Formålet med praktikker er sikre, at den unge får viden om arbejdsmarkedet, arbejdserfaring og erfaring med at indgå i samarbejdet på en arbejdsplads. Derudover kan praktikker give den unge vigtigt netværk i forhold til efterfølgende ansættelse ved en arbejdsgiver.
Aalborg Kommune prioriterer, at de unge i det omfang det er muligt, deltager i praktikker ved private virksomheder og offentlige institutioner, netop for at give de unge de bedste muligheder på arbejdsmarkedet efter endt uddannelse. Antallet af timer med praktiske aktiviteter fastlægges på baggrund af en individuel vurdering i samråd og dialog med den unge og dennes forældre.
Mål og Uddannelsesplaner
Unge, der er i målgruppen for STU, udarbejder i samarbejde med forældre og Team Special i UU en forløbsplan. Jobcentrets rådgivere bidrager med sparring efter behov, uanset om den unge er over eller under 18 år.
Forløbsplanen beskriver det overordnede mål med forløbet samt hvilke elementer af undervisning, træning og praktiske aktiviteter, der påtænkes iværksat for at nå det overordnede mål med STU-uddannelsen.
I Aalborg kommune stilles der krav om, at det overordnede mål for alle forløbsplanerne er, at den unge er afklaret i forhold til det videre forsørgelsesgrundlag senest ved afslutningen af det 3. STU-år. Derved forventes den unge at kunne gå direkte videre i arbejde, uddannelse, fleksjob eller, såfremt de er i målgruppen, være tilkendt førtidspension.
Det betyder, at målet for unge med en arbejds- eller studieevne er at påbegynde yderligere uddannelse eller at få en tilknytning til arbejdsmarkedet via beskyttet beskæftigelse eller arbejdsmarkedet på særlige vilkår (fleksjob, skånejob med videre). Pågældendes forløbsplan vil bestå af elementer, som understøtter målet. Derudover skal planen understøtte, at den unge bliver i stand til, eller i videst muligt omfang, bliver i stand til at indgå i almindelige hverdagsaktiviteter.
For denne gruppe må der forventes en høj grad af virksomhedspraktikker.
For unge der er tilkendt førtidspension betyder det, at Aalborg Aktiv inddrages inden udløbet af STU'en med henblik på at finde en god plan for det videre forløb. -Dette under forudsætning af at den unge ønsker det.
Forløbsplanen vil derfor bestå af elementer som understøtter, at den unge bliver i stand til et begå sig og trives i aktivitets- og samværstilbud, beskyttet beskæftigelse, uvisiterede tilbud med videre. Endvidere vil der være fokus på at den unge i videst mulig omfang bliver i stand til at varetage egne behov i et botilbud eller egen bolig med støtte.
Det gælder for alle unge, at indsatsen justeres undervejs i forløbet efter behov, hvis målet ved afslutningen af det 3. år ændrer sig.
Organisering og beslutningskompetence
STU-vejledningen varetages af Team Special under Ungdommens Uddannelsesvejledning. Teamet er forankret i UU. UU er en del af den Kommunale Ungeindsats.
I Aalborg Kommune sker visitationen til STU, godkendelse af uddannelsesplan samt valg af udbyder i STU-visitationsudvalget.
STU-visitationsudvalget består af en repræsentant fra
- Ungdommens Uddannelsesvejledning, Job og Velfærd
- Jobcentret, Job og Velfærd
- Voksen Visitationen, Job og Velfærd
- Specialgruppen Børn og unge, Job og Velfærd.
Valg af STU-tilbud
Den unge og dennes forældre skal høres og inddrages i forhold til at pege på ønsker til valg af STU-tilbud. Det er STU-udvalget der træffer afgørelse om valg af det konkrete tilbud på baggrund af den unges ønsker samt en faglig og økonomisk vurdering af sagen.
Visitationsudvalget lægger i afgørelsen vægt på, at der som udgangspunkt kun visiteres til STU-tilbud, der kan leve op til den overordnede målsætning om, at den unge skal være afklaret ved udgangen af det 3. år i STU-forløbet. (Se nærmere herom under punktet Mål og Forløbsplaner.) Det gælder både Aalborg Kommunes egne tilbud såvel som eksterne tilbud.
Udgangspunktet er endvidere, at forløbsplanen sammensættes af uddannelseselementer inden for en distance, hvor den unge kan transporteres til og fra dagligt. Vurderingen af denne transport drøftes med den unge og dennes forældre.
Valg af uddannelsestilbud skal understøtte det overordnende formål med forløbsplanen. Ud fra princippet om økonomisk forsvarlig forvaltning, skal der tages udgangspunkt i de billigste løsninger, som understøtter det overordnende formål med forløbsplanen. Det betyder, at STU-visitationsudvalget ved visitation til konkrete uddannelsestilbud foretager en individuel konkret vurdering af om uddannelsestilbuddet, den unges problemstillinger og udgiften forbundet med forløbet samlet set er det optimale tilbud til den unge.
Som følge heraf er der udviklet en positivliste over STU-tilbud. Ved udarbejdelsen af listen tages der udgangspunkt i effekten af tilbuddene. Der skal i vurderingen tages hensyn til de meget forskellige målgrupper inden for STU-området.
Listen evalueres årligt i september måned og offentliggøres på kommunens hjemmeside.
Visitation til STU
UU-vejleder har ansvaret for at udarbejde en skriftlig indstilling til STU-visitationsudvalget. I arbejdet med indstillingen skal Jobcentrets rådgivere inddrages i relevant omfang alt efter den unges alder og sagens karakter. Det gælder uanset om den unge er over eller under 18 år. Indstillingen indeholder følgende punkter:
- Målgruppevurdering – herunder begrundelse for, hvorfor den unge ikke kan tage en ordinær uddannelse eller deltage på FGU
- Foreløbig forløbsplan med udgangspunkt i princippet om afklaring ved udgangen af det 3. år
- Forslag til 2 uddannelsessteder, hvoraf den unge og dennes forældre peger på mindst det ene samt UU-vejleders faglige vurdering af behovet. Heraf skal mindst et af forslagene fremgå af positivlisten, når denne foreligger
- Befordring
- Hjælpemidler/specialpædagogisk støtte
- Pris på tilbuddene
- Ønske til opstartsdato, da der er mulighed for løbende optag.
Visitationsudvalget afholder 8 visitationsmøder fordelt hen over et kalenderår. Der er således løbende visitation til STU.
Forløbsplanen er opdelt i følgende:
- En almendannende del, der retter sig imod den unges personlige og sociale udvikling kombineret med samfundsfag
- En specifikt målrettet del, der skal støtte udviklingen af den unges interesser og evner samt særlige færdigheder
- Praktik i virksomheder og institutioner, der bidrager til at opfylde målene i forløbsplanen, og hvor den unge i praksis får mulighed for at afprøve tilknytning til arbejdsmarkedet.
Befordring
I Aalborg Kommune er det et mål, at træning af egen befordring indgår som en del af STU-uddannelsen således, at den unge i videst muligt omfang bliver selvtransporterende. Den unges forældre inddrages heri i det omfang, det skønnes relevant.
Der er ikke mulighed for statslig befordringsgodtgørelse svarende til rejsekort for unge på andre ungdomsuddannelser.
Unge uden særligt befordringsbehov skal have 11 kilometer eller derover mellem hjem og uddannelsessted for at være berettiget til transport. Her bevilges der et buskort eller der kan søges om befordringsgodtgørelse efter statens gældende takst.
Unge med særlig befordringsbehov (særligt handicap, som gør det nødvendigt med transport, eksempelvis kørestol) kan søge taxa eller kørselsgodtgørelse efter gældende takst. Det samme gør sig gældende, hvis der vurderes behov for personledsagelse.
Befordring i taxa sker som udgangspunkt via samkørsel.
Team Special i UU administrerer området.
Forsørgelsesgrundlag
Indtil det 18. år er den unge der deltager i STU, forsørget af forældrene. Ved det 18. år er der mulighed for at søge uddannelseshjælp/ressourceforløbsydelse i Jobcentret. Hvorvidt den unge vil få udbetalt uddannelseshjælp/ressourceforløbsydelse afhænger af, om den unge opfylder de formelle betingelser herfor.
Såfremt den unge er åbenbart pensionsberettiget vil der i forbindelse med tilkendelsen af førtidspension blive udbetalt førtidspension fra den førstkommende 1.
Opfølgning
Team Special sørger for, at forløbsplanen justeres efter behov og mindst en gang årligt. Beslutning om justering af forløbsplanen skal ske i samråd med den unge og forældrene og godkendes af Team Special.
I Team Special er der både UU-vejledere og rådgivere med beskæftigelsesfaglige kompetencer. Det aftales internt i Team Special, hvem der varetager opfølgningen i sagerne.
Når Team Special har modtaget kompetencebeviset fra udbyderen, efter denne har udfærdiget det, fremsendes det til den unges E-boks sammen med eventuelle del-kompetencebeviser.
Hvad indgår ikke i uddannelsestilbuddet
Hverken midlertidige botilbud efter servicelovens § 107 eller længerevarende botilbud efter servicelovens § 108 er omfattet af uddannelsestilbud efter STU lovgivningen. Visitation til botilbud skal ske via Specialgruppen eller Voksen Visitationen efter servicelovens bestemmelser.
Behov for særlig hjælp og støtte (servicetilbud) koordineres mellem Team Special og Specialgruppen/Voksen Visitationen.
Forventninger til uddannelsestilbuddene
Uddannelsesstedet:
- Afholder uddannelsen i henhold til den aftalte forløbsplan, så den unge som udgangspunkt kan have et fremmøde på minimum 840 timer
- Et eventuelt 12 ugers afklaringsforløb, inkluderes i det årlige timetal på 840 timer
- Arbejder ud fra at det overordnede mål for alle forløbsplanerne er, at den unge er afklaret i forhold til det videre forsørgelsesgrundlag senest ved afslutningen af det 3. STU-år
- Udfærdiger individuel undervisningsplan for hele forløbet
- Opstiller mål for undervisningen på baggrund af uddannelsesplanen
- Sikre at eleven er mødestabil og, såfremt der er behov, skal udbyder iværksætte den nødvendig støtte for at sikre stabilitet
- På statusmøderne ved 1. og 2. år fremlægges dokumenteret progression for erhvervede kompetencer i indeværende år og der opsættes mål for næste år
- Ved løbende opfølgning efter behov vil der endvidere være mulighed for at
- Evaluere på målene
- Justere eller ændre mål så det overordnede mål nås
- Indberetter manglende studieaktivitet – herunder mødestatistik til Team Special
- Udfærdiger kompetencebevis og sender det sammen med tilhørende bilag til Team Special.
Liste over STU tilbud, der kan anvendes
STU tilbud
Aalborg Kommune har vedtaget en Kvalitetsstandard for Særligt tilrettelagt Ungdomsuddannelse for unge med særlige behov (STU), Aalborg Kommune i juni 2020. Det fremgår af kvalitetsstandarden at der som udgangspunkt kun kan visiteres til STU-tilbud, der kan leve op til den overordnede målsætning om, at den unge skal være afklaret ved udgangen af det 3. år i STU-forløbet. Det gælder både Aalborg Kommunens egne tilbud såvel som eksterne tilbud.
Udgangspunktet er endvidere, at uddannelsesplanen sammensættes af uddannelseselementer inden for en distance, hvor den unge kan transporteres til og fra dagligt.
Valg af uddannelsestilbud skal understøtte det overordnede formål med uddannelsesplanen. Ud fra et princip om økonomisk forsvarlig forvaltning skal der tages udgangspunkt i de billigste løsninger, som understøtter det overordnede formål med uddannelsesplanen. Det betyder, at STU-visitationsudvalget ved visitation til konkrete uddannelsestilbud foretager en individuel konkret vurdering af om, uddannelsestilbuddet, den unges problemstiller og udgiften forbundet med forløbet samlet set er det optimale tilbud til den unge.
Nedenstående liste er udfærdiget ud fra ovenstående principper, og sætter retning for, efter hvilken prioritering der skal ske indstilling til Visitationsudvalget. Således skal der mindst indstilles til et tilbud efter nedenstående retningslinjer.
Kategori 1:
Tilbud der umiddelbart kan anvendes
Kategori 2:
Tilbud der kan anvendes i situationer, hvor det ikke er muligt at pege på tilbud i den grønne kategori.
Kategori 3:
Tilbud der kun kan anvendes i helt særlige situationer, fordi der meget sårbare elever og hvor tilbud i hhv. de to andre kategorier ikke kan anvendes.
Tilbud der retter sig mod fleksjob – job/uddannelse samt livsduelighed: |
Tilbud der retter sig mod at kunne begå sig og trives i job med løntilskud, aktivitets- og samværstilbud samt livsduelighed: |
STU College |
Kategori 1 |
Aalborg Specialhøjskole – SIND |
Kaffe Fair |
Kaffe Fair |
|
FGU Aalborg / STU VUK niveau 1- forløb |
VUK |
Exzentriq |
Kategori 2 |
CDH |
Special Minds |
Autismecenter Nordbo |
|
Nordvirk |
Væksthuset |
|
VUK – øvrige forløb |
|
Aalborg Specialhøjskole |
Kategori 3 |
Limfjordsskolen |
Autismecenter Nordbo |
Nr. Vesterskov |
Begrundelse for placering i de enkelte kategorier for ”Tilbud der retter sig mod fleksjob – job/uddannelse samt livsduelighed”
Ved placeringen i kategori 1 er der lagt vægt på:
- At der er mulighed for at optræne og tilegne sig konkrete faglige kompetencer
- At der gives en indsats med henblik på udvikling af sociale kompetencer
- At der anvendes eksterne praktikker
- At der udbydes FVU
- At der kan trænes ADL igennem de aktive indsatser
- At der sker afklaring af arbejdsevnen senest ved udløbet af STU-forløbet
- At der er mulighed for at deltage i STU uden det forudsætter bodel
- At tilbuddet rummer en bred gruppe af unge
- Pris
Ved placeringen i kategori 2 er der lagt vægt på:
- At der er mulighed for at optræne og tilegne sig konkrete faglige kompetencer
- At der gives en indsats med henblik på udvikling af sociale kompetencer
- At der anvendes eksterne praktikker i det omfang det er muligt
- At der udbydes FVU
- At der kan trænes ADL igennem de aktive indsatser
- At der sker afklaring af arbejdsevnen senest ved udløbet af STU-forløbet
- At tilbuddet retter sig mod en mindre gruppe af unge
- At der er tale om en specialiseret indsats
- At tilbuddet kan forudsætte en bodel, for unge som er i målgruppen efter Serviceloven
- At tilbuddet kan forudsætte en meget lang transporttid mellem hjem og uddannelsessted
- At udslusning til job eller uddannelse sker i mindre omfang
- Pris
Ved placeringen i kategori 3 er der lagt vægt på:
- At der er mulighed for at optræne og tilegne sig konkrete faglige kompetencer
- At der gives en indsats med henblik på udvikling af sociale kompetencer
- At der anvendes eksterne praktikker i det omfang det er muligt
- At der udbydes FVU
- At der kan trænes ADL igennem de aktive indsatser
- At der sker afklaring af arbejdsevnen senest ved udløbet af STU-forløbet.
- At tilbuddet indeholder en indsats som rettes mod en meget lille gruppe af unge som er særligt udfordret
- At der er tale om en specialiseret indsats
- At tilbuddet i høj grad er et skridt på vejen mod en mere afklarende indsats i den grønne kategori
- At tilbuddet kan forudsætte en meget lang transporttid mellem hjem og uddannelsessted
- At tilbuddet kan forudsætte en bodel, for unge som er i målgruppen efter Serviceloven
- Pris
Begrundelse for placering i de enkelte kategorier for ”Tilbud der retter sig mod at kunne begå sig og trives i job med løntilskud, aktivitets- og samværstilbud samt livsduelighed”
Ved placeringen i kategori 1 er der lagt vægt på:
- At der er mulighed for at optræne og tilegne sig konkrete faglige kompetencer
- At der gives en indsats med henblik på udvikling af sociale kompetencer
- At der anvendes eksterne praktikker i det omfang det er muligt
- At der kan trænes ADL igennem de aktive indsatser
- At der sker en afklaring om fremtidig forsørgelse
- At der er mulighed for at deltage i STU uden det forudsætter bodel
- Pris
Ved placeringen i kategori 2 er der lagt vægt på:
- At der er mulighed for at optræne og tilegne sig konkrete faglige kompetencer
- At der gives en indsats med henblik på udvikling af sociale kompetencer
- At der anvendes eksterne praktikker i det omfang det er muligt
- At der kan trænes ADL igennem de aktive indsatser
- At tilbuddet retter sig mod en mindre gruppe af unge
- At der er tale om en specialiseret indsats
- At der sker en afklaring om fremtidig forsørgelse
- At tilbuddet kan forudsætte en bodel, for unge som er i målgruppen efter Serviceloven
- At tilbuddet kan forudsætte en meget lang transporttid mellem hjem og uddannelsessted
- Pris
Ved placeringen i kategori 3 er der lagt vægt på:
- At der er mulighed for at optræne og tilegne sig konkrete faglige kompetencer
- At der gives en indsats med henblik på udvikling af sociale kompetencer
- At der anvendes eksterne praktikker i det omfang det er muligt
- At der kan trænes ADL igennem de aktive indsatser
- At tilbuddet indeholder en indsats som rettes mod en meget lille gruppe af unge som er særligt udfordret
- At der er tale om en specialiseret indsats
- At der sker en afklaring om fremtidig forsørgelseAt tilbuddet kan forudsætte en bodel, for unge som er i målgruppen efter Serviceloven
- At tilbuddet kan forudsætte en meget lang transporttid mellem hjem og uddannelsessted
- Pris