Vedtægter for Seniorrådet
I Aalborg Kommune har rådet besluttet at bruge betegnelsen Seniorråd fremfor Ældreråd, da det er en mere dækkende betegnelse for den gruppe borgere, rådet repræsenterer.
Vedtægterne for rådet er vedtaget af Ældre- og Handicapudvalget den 24. maj 2017.
Grundlag
I henhold til Lov om retssikkerhed og administration på det sociale området §§ 30-33 nedsætter Aalborg Kommune et Ældreråd.
Ældrerådet er omfattet af forvaltningsloven og offentlighedsloven. Det er samtidig en selvstændig forvaltningsenhed og underkastet den samme tavshedspligt som kommunens ansatte med hensyn til personsager og andre interne forhold.
Ældrerådet er upolitisk.
Medlemskab af Ældrerådet er et frivilligt og ulønnet hverv.
1. Ældrerådets virke
1.1
Ældrerådet skal i henhold til § 30-33 i Lov om retssikkerhed rådgive kommunalbestyrelsen i ældrepolitiske spørgsmål og formidle synspunkter mellem borgerne og kommunalbestyrelsen i lokalpolitiske spørgsmål, der vedrører ældre. Kommunalbestyrelsen skal endvidere høre Ældrerådet om alle forslag og spørgsmål, der vedrører ældre.
1.2
Ældrerådet kan desuden på eget initiativ udtale sig og stille forslag om ethvert emne af inte-resse for målgruppen.
1.3
Ældrerådet skal bl.a. via repræsentanter i kommunens lokalråd være orienteret om hvad der foregår i de tre lokalområder.
1.4
Ældrerådet kan fremsætte forslag om temamøder f.eks. med henblik på, at belyse specifikke problemstillinger i et eller flere lokalråd, i et geografisk område eller i en given funktionsenhed.
1.5
Ældrerådet kan søge rådgivning hos - og indkalde eksterne samarbejdspartnere (f.eks. Danske Ældreråd, sagkyndige fra læreanstalter og andre sektorer etc.).
1.6
Ældrerådet kan ikke behandle personsager.
1.7
Ældrerådets valgperiode følger byrådets valgperiode.
2. Sammensætning
2.1
Ældrerådet består af 13 medlemmer, som er de 13 personer, der opnår flest stemmer ved valg til ældreråd.
2.2 Suppleanter
De kandidater der ikke bliver valgt ind i ældrerådet bliver suppleanter. Første suppleant er den kandidat, der opnår flest stemmer efter de 13 valgte til ældrerådet.
2.2.1 Orlov/Sygdom
I tilfælde af et medlems sygdom eller andet sammenhængende fravær fra de ordinære møder i mere end tre måneder, indkalder Ældrerådets sekretariat en suppleant.
2.2.2 Flytning
Flytter et valgt medlem i løbet af valgperioden fra Aalborg Kommune, udtræder medlemmet af Ældrerådet og erstattes af en suppleant.
3. Valg til Ældrerådet
3.1
Valg- og stemmeberettiget er enhver borger i Aalborg Kommune, der på valgdagen er fyldt 60 år.
3.2
Valghandlingen tilrettelægges af Ældre- og Handicapforvaltningen i samarbejde med det siddende Ældreråd.
3.3
Alle ældrerådsmedlemmer afgår, men genvalg er muligt.
3.4
Valghandlingen skal tilrettelægges således, at den fornødne tid til opstilling af kandidater og afholdelse af opstillingsmøde samt afholdelse af valget, herunder praktisk forberedelse og annoncering, er til rådighed.
3.5
Det påhviler det siddende Ældreråd at udbrede kendskabet til muligheden for at stille op som kandidat så tidligt i valgåret som muligt, således at kandidater, der ønsker at opstille, har den fornødne tid til at forberede valgmateriale og bekendtgøre fokusområder.
3.6
Ældre- og Handicapforvaltningen udarbejder generelt informationsmateriale om ældrerådsvalget og er behjælpelig med orientering på informationsmøder i forbindelse med valget.
3.7
Valg til Ældreråd gennemføres som digitalt valg. Borgere der er fritaget for digital post stemmer pr. brev.
4. Konstituering og afholdelse af møder
4.1
Ældrerådet konstituerer sig på første møde med formand og næstformand.
4.2
På mødet udpeges endvidere 2 ældrerådsrepræsentanter til hvert af de 3 lokalråd, dvs. 6 i alt. Disse repræsentanter skal så vidt muligt være bosiddende i det lokalområde, hvor de indtræder i lokalrådet.
4.3
I tilfælde af, at formanden eller næstformanden udtræder af Ældrerådet, konstituerer rådet sig på ny inden 3 uger. Hvis et ældrerådsmedlem udtræder af Ældrerådet, erstattes medlemmet af den første suppleant fra valget.
4.4
Udtræder formanden er denne eller næstformanden forpligtet til at indkalde til og lede et konstitueringsmøde inden for den i punkt 4.3 angivne tidsfrist.
4.5
Ældrerådets sekretariat indkalder til møderne. Der afholdes 11 ordinære møder. Juli måned er mødefri. Herudover kan der afholdes møder efter formandens skøn samt såfremt mindst to ældrerådsmedlemmer anmoder om det.
4.6
Der afholdes formøde mellem formand, næstformand og sekretariat. Til brug ved dette møde forbereder sekretariatet et udkast til dagsorden, som er formand og næstformanden i hænde senest dagen inden formødet.
Udkastet til dagsorden gennemarbejdes under formødet.
4.7
Hvis et medlem senest 10 dage før et ordinært møde har indgivet skriftlig anmodning om behandling af en sag, sætter formanden denne på dagsordenen til førstkommende møde.
4.8
Sekretariatet foranlediger, at dagsorden samt bilag er medlemmerne i hænde senest 8 kalenderdage inden et ordinært møde.
Dagsorden og bilag publiceres på Aalborg Kommunes hjemmeside.
4.9
Hvis et medlem ikke har mulighed for at deltage i mødet, skal medlemmet meddele dette til sekretariatet og til formanden.
4.10
Referatet fra Ældrerådets møder fremsendes senest 4 hverdage efter mødets afholdelse til formanden for eventuelle rettelser og kommentarer, hvorefter referatet publiceres på Aalborg Kommunes hjemmeside.
4.11
Eventuelle rettelser skal være sekretæren i hænde senest 4 dage efter udsendelsen. Herefter er referatet godkendt.
4.12
Byrådspolitikere og sagkyndige kan indkaldes til møderne efter behov.
4.13
Der afholdes to årlige dialogmøder med Ældre- og Handicapudvalget. På det ene af disse to møder deltager lokalrådene. Der udarbejdes referater fra disse møder.
4.14
Ældrerådet er beslutningsdygtigt, når 7 af de 13 medlemmer er til stede.
4.15
Udgifterne ved Ældrerådets virksomhed afholdes af Ældre- og Handicapforvaltningen i henhold til et årligt budget, der administreres af formanden i samarbejde med sekretariatet.
Ældrerådets formand orienterer, i samråd med sekretariatet, Ældrerådet om budgettet kvartalsvis. Sekretariatet sørger for tilmelding af Ældrerådets medlemmer til seminarer, konferencer o.l.
4.16
Budgettet skal dække mødevirksomhed samt udgifter til introduktionskurser og anden uddannelsesvirksomhed.
4.17
Ældre- og Handicapforvaltningen stiller sekretariatsbistand til rådighed for Ældrerådet.
5. Ændring af vedtægter
5.1
Gældende vedtægter kan til enhver tid tages op til drøftelse. Ændringer af vedtægterne skal godkendes af Ældre- og Handicapudvalget.
5.2
Nærværende vedtægter er den 24. maj 2017 godkendt af Ældre- og Handicapudvalget.