Aalborg Kommune prioriterer borgernes sundhed og trivsel højt. Sundhed og trivsel er dog ikke et mål i sig selv, men er derimod forudsætninger for at kunne opnå det, man gerne vil i livet. Derfor lyder Aalborg Kommunes sundhedsvision:
”I Aalborg Kommune har vi de bedste rammer og betingelser for, at flest mulige borgere kan leve et godt, langt, sundt og aktivt liv.”
Vi er i Aalborg Kommune klar til at sætte endnu flere handlinger i gang på baggrund af viden om de aktuelle sundhedsudfordringer og viden om, hvad der virker. Bedre sundhed begynder ved den enkelte borgers valg og motivation, men sundheden løftes bedst i fællesskab mellem borger, kommune og samfund. Derfor vil vi understøtte og samarbejde med alle gode kræfter, der vil medvirke til at forbedre borgernes sundhed i Aalborg Kommune.
Visionen om, at borgerne skal leve et godt, langt, sundt og aktivt liv, hænger naturligt sammen med FN’s verdensmål nr. 3 om at ”sikre et sundt liv for alle og fremme trivsel for alle aldersgrupper”. Derudover flugter verdensmål nr. 3 med pejlemærket om mental sundhed, ligesom det er tilfældet med de andre pejlemærker i politikken og FN’s øvrige Verdensmål.
Sundhedspolitikken er et centralt redskab i forhold til at nå sundhedsvisionen. Sundhedspolitikken sætter retningen for Aalborg Kommunes arbejde med at fremme sundheden og forebygge ved at spille sammen med de velfærdsopgaver, som kommunen varetager. De politisk prioriterede pejlemærker og de tilhørende handleplaner er således formuleret med afsæt i den kerneopgave, der varetages på det enkelte velfærdsområde, og pejlemærkerne bygger ovenpå den brede sundhedsindsats, som Aalborg Kommune allerede har iværksat.
Fundamentet i Aalborg Kommunes sundhedsindsats er at implementere anbefalingerne på grundniveau i Sundhedsstyrelsens forebyggelsespakker om:
- Tobak
- Alkohol
- Fysisk aktivitet
- Mad og måltider
- Mental sundhed
Anbefalingerne skal implementeres i alle relevante dele af kommunens virke.
For at komme fra vision til virkelighed er der i forlængelse af sundhedspolitikken udarbejdet handleplaner. Handleplanerne omsætter de politisk prioriterede pejlemærker og anbefalingerne i forebyggelsespakkerne til nye eller styrkede indsatser. Forvaltningernes implementering og prioritering af handleplanerne vil have konkret betydning for borgernes sundhed og i sidste ende medvirke til at nå visionen.
De fire politiske pejlemærker
Sunde rammer
Sunde rammer handler om indretning og tilgængelighed af det fysiske rum samt beskyttelse af børn og unge imod eksempelvis tobaksrøg og alkohol.
Lighed i sundhed
Social ulighed i sundhed er en af de største sundhedsudfordringer. Der er fortsat et stort behov for, at vi prioriterer, så alle kommunens borgere har mulighed for at leve et sundt liv.
Mental sundhed
Et stigende antal borgere oplever mistrivsel og stress. Der skal sættes ind over for de faktorer i samfundet, på arbejdspladser og i uddannelsesinstitutioner, der skaber denne udvikling. Indsatsen over for borgere med dårlig mental sundhed og for borgere, der er i særlig risiko for at udvikle dårlig mental sundhed, skal styrkes.
Sundhed i fællesskab
For at alle borgere med behov for og ønske om en forebyggende og sundhedsfremmende indsats kan gøre noget ved deres sundhed, vil Aalborg Kommune understøtte lokalsamfund i bl.a. at indgå samarbejder og etablere fællesskaber med lokale aktører og interessenter.
FN’s 17 verdensmål og sundhedspolitikken
Verdensmålene vedrører både u- og ilande, og der findes derfor en række delmål under hvert mål, som anviser en mere konkret målsætning, der kan omsættes i en dansk kommunal kontekst. Sundhedspolitikkens politiske pejlemærker flugter med flere af delmålene og anviser derved, hvordan sundhedspolitikken bidrager til realiseringen af FN’s 17 verdensmål.
Verdensmål 3: Sikre et sundt liv for alle og fremme trivsel for alle aldersgrupper
Delmål 3.4: Inden 2030 skal andelen af for tidlige dødsfald på grund af ikke-smitsomme sygdomme reduceres med en tredjedel via forebyggelse og behandling. Mental sundhed og velvære skal også fremmes.
Delmål 3.5: Forebyggelsen og behandlingen af stofmisbrug, herunder narkotiske stoffer og skadelig brug af alkohol, skal styrkes.
Pejlemærke: Mental sundhed og sunde rammer
Verdensmål 11: Gøre byer, lokalsamfund og bosættelser inkluderende, sikre, robuste og bæredygtige
Delmål 11.7: Inden 2030 skal der sikres nem adgang til grønne, offentlige rum i byerne og på landet.
Pejlemærke: Sunde rammer
Verdensmål 10: Reducer ulighed i og mellem lande
Delmål 10.3: Alle skal sikres lige muligheder, ligesom samfundsforårsaget uligheder skal reduceres, bl.a. ved at afskaffe diskriminerende love, politikker og skikke og ved at fremme hensigtsmæssig lovgivning, politikker og foranstaltninger til at imødegå dette.
Pejlemærke: Ulighed i sundhed
Verdensmål 17: Partnerskaber for handling
Delmål 17.17: Vi skal fremme og opfordre til partnerskaber på tværs af den offentlige sektor, det private erhvervsliv og civilsamfundet. Dette skal ske ved at bygge videre på vores erfaringer med partnerskaber og deres ressourcestrategier.
Pejlemærke: Sundhed – i fællesskab