Frivilligstrategi
Frivilligstrategi
Aalborg Kommune vil med denne frivilligstrategi formulere en overordnet aftale, som ramme for lokale og mere konkrete aftaler og kommunale politikker på området. Med frivillighed opnår vi sammen bedre resultater for den enkelte og for Aalborg Kommune.
Forord
Frivilligheden i Aalborg Kommune er kendetegnet af stor mangfoldighed. Der arbejdes frivilligt på landet og i byen, med ældre, unge, børn, på kulturområdet, fritidsområdet, med socialt udsatte, med de grønne områder, beredskab og meget mere. Der er mange ligheder, men også store forskelle. Det er her, der er dynamik og det er her, der både skal være lige vilkår og plads til forskellighed.
Frivillighed er en direkte vej til gode oplevelser, til at dyrke sine interesser og til at gøre en forskel på udvikling af det lokalområde, og det samfund vi bor i. De frivillige og de ansattes værdier og roller skal spille sammen, og de fælles interesser skal varetages.
Aalborg Kommune anerkender og sætter stor pris på de frivilliges indsats. Sammen opnår vi bedre resultater for den enkelte og for Aalborg Kommune. Aalborg Kommune vil med denne frivilligstrategi formulere en overordnet aftale, som ramme for lokale og mere konkrete aftaler og kommunale politikker på området.
Når vi taler om frivillighed i denne frivilligstrategi for Aalborg Kommune mener vi, at en frivillig er en person, som yder en aktiv indsats, der er:
- ulønnet, dog med mulighed for kompensation for udgifter (kørsel, telefon og lign.)
- utvungen, dvs. uden at der er sanktioner forbundet med at stoppe (som fx aktivering)
- organiseret fx en forening, på et ældrecenter eller ved større arrangementer
- med henblik på at gavne andre end en selv.
Aalborg Kommune anerkender, at mange borgere yder en frivillig indsats i privat regi for eksempelvis familie, venner og naboer. Denne Frivilligstrategis vigtigste præmis er dog at omhandle Aalborg Kommune og alle samarbejdspartnere, som er i berøring med Aalborg Kommune på den ene eller anden vis.
Med venlig hilsen
Rådmand Mads Duedahl Direktør Bente Graversen
Sundheds- og Kulturforvaltningen
Åbenhed og Tilgængelighed
Aalborg Kommune ønsker åbenhed, synlighed, gennemsigtighed og let adgang.
Aalborg Kommune vil fortsat arbejde for, at det er nemt at være frivillig. Disse værdier skal kendetegne samarbejdet mellem de frivillige og Aalborg Kommune.
Det gode samarbejde forudsætter en åben og ligeværdig dialog, hvor gensidig respekt og vilje til involvering er en selvfølge. Det vil vi gøre i Aalborg Kommune ved at fastholde og styrke vores interne samarbejde om frivillighed i Aalborg Kommune, og særligt ved fortsat at indbyde til samarbejde med alle interesserede frivillige.
Samarbejdet med frivillige foregår lokalt i forbindelse med de fagområder, afdelinger, institutioner og faciliteter, hvor frivillige har deres virke og interesse. Nogle af fordelene ved et tæt tværgående samarbejde er adgang til spændende netværk og muligheder for udvikling på tværs af områder med frivillige.
Det gør vi ved at:
- have en åben og ligeværdig dialog
- involvere frivillige og styrke tætte samarbejder
- styrke koordinering af frivilligområdet i Aalborg Kommune
- udarbejde en samlet indgang til frivilligområdet på Aalborg Kommunes hjemmeside.
Aftaler og forventninger
Aalborg Kommune ønsker et samarbejde, der baseres på klare aftaler og forventningsafstemning. Klare aftaler skaber tryghed og øger handlemulighederne.
I forventningsafstemningen er det muligt at få klarlagt, hvad samarbejdsparterne hver især kan byde på, men også hvilke forventninger der er til aftaler, og måden samarbejdet skal forløbe på.
Politikker og aftaler skal udarbejdes lokalt på de områder, hvor der samarbejdes med frivillige, så politikker og aftaler giver specifik mening i hverdagen. Det sikrer blandt andet, at aftalerne passer til hverdagen og til de professionelles rettigheder og ansvar det pågældende sted.
Det er i de frivilliges interesse, at de kender deres råderum og deres mulighed for at yde en indsats, om det er i en idrætsforening, til en festival, på biblioteket eller i en af Aalborg Kommunes institutioner.
Det er også vigtigt for Aalborg Kommunes ansatte, at deres faglige interesser varetages og de kender deres muligheder for at samarbejde med frivillige.
I de tilfælde, hvor der oprettes partnerskaber mellem Aalborg Kommune og frivillige, skal de relevante faglige organisationer og medarbejderudvalg inddrages i arbejdet med at formulere aftaler og politikker, der sikrer klare rammer for medarbejdere og frivillige.
Sådan kan ansatte og frivillige fortsat arbejde side om side med respekt for faglighed og frivillighed.
Det gør vi ved at:
- lokale aftaler og politikker indgås i samarbejde med frivillige, faglige organisationer og medarbejderrepræsentanter
- lave en klar forventningsafstemning, hvor der samarbejdes med frivillige, så der er klarhed over, hvad Aalborg Kommune kan byde på, og hvad de frivillige kan byde på
- udvise åbenhed for nye samarbejder, frivilligt iværksætteri og nye samarbejdsformer
Læs også frivilligcharter:
www.frivilligcharter.dk
Vi sender det, du mangler
Skriv til os, så sender vi Frivilligstrategien som folderDu kan også bestille politikken ved at ringe på telefon: 2520 1939.
Webtilgængelighed
Det er vigtigt for os, at Aalborg Kommunes hjemmesider kan bruges af alle, der kan og vil.
Hvis du har brug for et tilgængeligt alternativ til indhold på denne side, så skriv eller ring til vores serviceteam vedrørende webtilgængelighed.
Kontakt vedrørende webtilgængelighed
Skriv til os på was@aalborg.dk
Ring på telefon: 9931 1619