Gamle træer er i sig selv hele økosystemer med levesteder for flagermus, egern, hulrugende fugle, svampe, mosser, laver og en stor artsrigdom af insekter. De fleste træer har frugter, som giver føde til havens dyr. Gamle træer får over tid sprækker, døde grene, hulrum, vandsamlinger og løs bark, der er hjem for utallige arter.
Træets rod, stamme og krone danner forskellige levesteder. Nogle svampe udveksler vand og sukkerstoffer med træerne. Stær, natugle, skovmår, egern og forskellige spættearter yngler i de hule stammer, samtidig med at biller og svampe lever i træet. Er man heldig, vil smukke og sjældne svampe som koralpigsvamp og egetunge vokse på døde stammer og grene. I træets krone kan forskellige fugle bygge deres rede.
Det er bedst for biodiversiteten, at du bevarer de gamle træer, også selvom de er svækkede. Det kan gøres ved at stævne eller styne træet, så kun hovedstammen står tilbage eller sikre træerne på andre måder. Hvis du skal fælde et træ kan du lade stammen ligge i haven til stor gavn for biodiversiteten.