Det Grønne Frejlev
Om projektet Det grønne Frejlev
Frejlev har en rig og varieret natur – i grusgravene på skrænterne og i byens grønne kiler, hvor dyr og planteliv trives. Og mulighederne er mange og unikke for at skabe endnu mere rig natur.
Projektet Det Grønne Frejlev skal give alle mulighed for at opdage de mange naturkvaliteter, og det skal blive nemmere at komme ud i naturen. Projektet gennemføres frem til udgangen af maj 2022.
Har du lyst til at deltage i projektet?
Du kan deltage i projektet, hvis du har lyst. En del borgere har allerede deltaget i udarbejdelsen af en grøn visionsplan, hvor der er kommet mange gode idéer til, hvad vi kan arbejde med for at gøre naturen rigere. Der er udpeget 6 projekter, som borgerne ønsker gennemført i projektperioden.
Visionsplan for Det Grønne Frejlev
Frejlev er den første oplandsby i Aalborg Kommune, der arbejder med at skabe rigere natur ud fra en samlet idé og plan. Der bliver inspiration at hente i de kommende år for kommunens øvrige oplandsbyer og for byer i hele Danmark.
Du kan læse mere om projektet i visionsplanen og idekataloget, der blev udarbejdet sammen med borgere i Frejlev ved årsskiftet 19/20.
Delprojekterne
Grønne portaler og pejlemærker ved kirke og skole (projekt 1+2)
To synlige steder langs Gl. Nibevej kan projektet pryde hovedgaden med grønne portaler, der viser noget af den store natur og historie som Frejlev byder på, og som ikke ellers er synlig i centrum.
Portalerne skal kunne opleves som markante, interessante pejlemærker i hjertet af byen. Borgerne i Frejlev skal have indflydelse på, hvad portalerne skal udtrykke og hvordan de kan bruges som f.eks. inspiration og mødesteder.
Den ene portal får plads ved byens østlige indkørsel ved kirke og kirkeeng med græs og blomstrende urter. Her tænkes rå naturmaterialer og former som sten og grus fra Frejlevs grusgrave, træstammer og vilde urter, der både er smukke og karakteristiske for Frejlev.
Respekten for kirken og en historie, der rækker hundreder af år tilbage, er vigtig. Opbygningen af portalen skal tage hensyn til omgivelserne og samtidig vække nysgerrighed omkring den nye vilde natur mellem sten og grus.
Den anden portal og pejlemærke skal høre nutiden og hverdagen til. Den bliver skabt på hjørnet af Gl. Nibevej og Frejlev Skolevej, hvor mange mennesker passerer dagligt.
Her er et åbent areal, som indbyder til en bymæssig og smuk indretning. Det kunne foreksempel være en nyfortolkning af ”den gamle byhave” ud fra principperne om vild-med-vilje, hvor der er plads til insekter, det urørte og det utæmmede.
Også her tænkes at anvende Frejlevmaterialer som granitblokke, træblokke og Frejlev-blomster samt en indretning til ophold, så man kan standser op og lader sig inspirere på vej til skole eller sportsaktiviteter.
Naturområde ved hal og skole (projekt 3)
Skole- og halområdet er et centralt mødested i Frejlev, med umiddelbar adgang til natur og et skovbælte. Derfor er det oplagt, at projektet medvirker til at gøre området mere attraktivt for ophold, leg og læring.
Aktiviteterne i projektet skal kunne benyttes af både skole og hal. Derfor er både skole og hal involveret i samarbejdet om blandt andet at forbedre naturskoven, blandt andet ved at danne en oplevelses- og aktivitetssti.
På skrænten neden for hallen er der planer om at lave et naturligt overdrev med udsåning af planter. Det skal indrettes på en måde, så der også er plads til hallens ønsker om møde- og aktivitetssteder som tribune og balancesti.
Formålet med projektet er:
-
At udvikle nye naturelementer i området som kan inspirere lærere og elever i undervisningen som bæredygtig profilskole
-
At fremme leg og udeaktiviteter for både hallens gæster og skolens elever
-
At udvikle områdets naturelementer for at skabe mere natur og biodiversitet
-
At demonstrere naturløsninger til borgere der naturligt kommer forbi på vej til hal eller skole
Grønne boligområder (projekt 4)
I boligområderne er der forskellige typer grønne områder: fællesarealer, haver, rabatter. Det er her hverdagen udspiller sig, og der findes mange forskellige måder, man som borger kan bidrage med at gøre naturkvaliteten endnu bedre.
Projektet skal give gode råd og tips til haveejerne. Der skal såmænd ikke så meget til for at give lidt mere plads til den vildere natur. Projektet går ikke ud på at konkurrere med prydhaverne, men skal give bud på, hvordan man kan arbejde med den vildere natur – alt efter temperament.
Projektet støtter aktiviteter, der giver endnu mere naturkvalitet i boligområderne. To grundejerforeninger ved henholdsvis Lannerparken og Vivaldisvej har meldt sig til samarbejde om at omdanne fællesarealer til attraktive grønne steder for ophold og aktivitet med adgang for alle borgere i Frejlev.
Formål med projektet er:
-
At give inspiration til Frejlevs borgere til hvordan man kan give naturen mere plads i sine haver
-
At give inspiration og bistand til grøn indretning af boligområdernes fællesarealer
-
At give vejledning til drift af vilde naturhaver
-
At koordinere samarbejde og aktiviteter med "Giftfri By"
Græssende dyr (projekt 5)
Der er allerede græssende dyr i landskabet i Frejlev, men mange flere er velkomne. Afgræsning er nemlig en effektiv måde at pleje naturen på, der fremmer rigere natur og hæmmer invasive arter som f.eks. bjørneklo og rynket rose. Projektet vil samarbejde med Frejlevs lodsejere om at åbne flere enge for de græssende dyr.
Flere græssende dyr kan skabe rigere oplevelser omkring Frejlev for borgerne. Frejlev ligger i et markant landskab med gamle kystskrænter, grusgrave, skove og dyrkede marker. Især de gamle kystskrænter har tidligere været mere synlige landskabselementer som følge af afgræsning med dyr sandsynligvis i århundreder.
Skrænterne har ikke kunnet opdyrkes og rummer derfor i dag stadig områder med overdrev med mange plantearter og områder, der med mindre indsatser vil kunne genopstå som fine naturperler.
Formål med projektet er:
-
At pleje 1-2 naturarealer i og omkring Frejlev by og dermed fremme biodiversitet, naturoplevelser og følelsen af liv og aktivitet i og omkring byen
-
At sikre at skrænterne i og omkring Frejlev fortsat kan opleves som markante, lysåbne landskabselementer
-
At fremme mulighederne for at borgere fra børnehavebørn til skolebørn til almindelige borgere har adgang til områder med mulighed for store naturoplevelser tæt på deres boliger
-
At bekæmpe den invasive art kæmpe-bjørneklo
Stinetværk (projekt 6)
Et sammenhængende stinetværk, som giver god adgang på tværs af byen og ud i naturen og skovene omkring byen, står højt på ønskelisten i Frejlev.
Landskabet omkring Frejlev byder på grønne kiler og strøg, der netop giver mulighed for at forbinde by og skovarealer.
I forbindelse med kommunen og borgernes samarbejde om byudviklingsplanen, der blev vedtaget foråret 2020, er der peget på mulige stiforbindelser i landskabet. Vi vil benytte dette projekt til at kortlægge mulige ruter i samarbejde med byens borgere, skabe markeringer på ruterne og lave stikort, så alle borgere kan få kendskab til Frejlevs ”hemmelige” ruter.
Flere stisløjfer i Frejlev vil give bedre mulighed for at variere længde, rute og oplevelser i de unikke naturomgivelser i og omkring Frejlev.
Formål med projektet er:
-
At gøre det let og overskueligt at komme ud til natur- og seværdigheder i landskabet i Frejlev
-
At arbejde for at interne stier kan kobles på det eksisterende stinetnærk internt i boligområderne og i nye boligområder
Projektets formål og baggrund
Projektet skal afprøve, hvordan Frejlev kan samarbejde om at bringe unikke naturpotentialer i spil for at opnå en ny samlende identitet for byen – DET GRØNNE FREJLEV.
Frejlev er vokset fra traditionel landsby til moderne parcelhusforstad, hvor byens sammenhænge og adgang til et unikt natur- og kulturlandskab gradvist er blevet udvisket. Frejlev har med den hastige udvikling fået en usammenhængende bymidte, med bl.a. mangel på mødesteder. Projektet skal fremme Frejlevs naturkvaliteter og medvirke til at bynære landskabsrum bliver synlige og attraktive for ophold. Der skal skabes opmærksomhed på, at byens borgere selv kan medvirke til at give Frejlev en ny grøn identitet.
Formål
-
Integrere natur og landskab i byudviklingen
-
Nytænke kulturarv og identitet i den sammenhæng
-
Udvikle rekreative møde- og aktivitetssteder
-
Koble byens arbejde for skovrejsning og grundvandsbeskyttelse til projektet
Mål
-
Samarbejde mellem borgere, erhverv, lodsejere, bygherrer, institutioner, foreninger om at transformere bynære landskabsrum, skabe rekreative aktiviteter og fælleskaber.
-
Landskabets grønne kiler og akser skaber nye forbindelser mellem by og landskab og mellem byens boligområder - blandt andet på tværs af hovedgaden med spejdere, skole, hal og sportspladser mod nord og statsskoven mod syd som regional attraktion.
-
Fælles forståelse for byens unikke styrker og fælles retning for udvikling af en ny samlende byidentitet.
-
Erfaringer fra processen er omsat til koncept/model, der kan inspirere andre kommuner, lokalsamfund og lodsejere, der ønsker at integrere natur og landskabsværdier i byudviklingen og gøre private rekreative arealer tilgængelige for fællesskabet.
Succeskriterier
Sammenhænge og fællesrum for aktiviteter i det bynære landskab
-
Forskellige grupper medvirker til at skabe natur- og aktivitetssteder og benytter de nye naturrum til aktivitet, læring, uformelle fritidsaktiviteter.
-
Viden om natur- og landskabelige potentialer er synlige som nye installationer af forskellig art.
Frejlev blev i 1997 den første officielle danske ”giftfri by”, og har lige siden haft et stort skilt ved byens østlige indgang med dette budskab. Ønsket om at fremme Frejlevs grønne identitet gennem Det Grønne Frejlev-projektet har også vist sig at have bred støtte lokalt, så miljø og det grønne opfattes allerede som en del af Frejlevs DNA.