Naturområder
De himmerlandske Heder
De himmerlandske Heder er resterne af et kæmpestort hedeområde, der indtil 1800-tallet dækkede store dele af Vesthimmerland fra Limfjorden til Rold Skov. En stor del af området er i dag fredet med offentlig adgang.
Vandrerute
En ca. 20 km lang afmærket vandrerute fører dig gennem en helt enestående, nærmest vildmarksagtig, natur.
Udgangspunktet er en lille parkeringsplads ved Halkærvej.
(Klik på kortet for at se det i stor størrelse)
Shelterplads
Der findes en shelterplads med 20 sovepladser i De himmerlandske Heder.
Egholm
Færgen til Egholm anløber tæt ved Kronborg Skov, restaurant Kronborg og et større opholdsareal med borde, bænke, bålplads og madpakkehus. Her findes også en primitiv lejrplads.
Vandreruter
Der er fire markerede vandreruter på Egholm. Alle ruterne starter ved Egholm Færgeleje og er afmærket med farver. Ruterne er kun for gående.
Gul rute: Turens er 8,8 km og kan gennemføres på ca. 4 timer.
Blå rute: Turen er 7,6 km og kan gennemføres på ca. 3,5 timer.
Grøn rute: Turen er 5,3 km og kan gennemføres på ca. 2,5 timer.
Rød rute: Turen er 2,3 km og kan gennemføres på ca. 1 time.
(Klik på kortet for at se et større billede)
Cykel og bil
Eneste farbare rute til cykelture og bilkørsel på øen er ad kommunevejen til Egholm By og samme vej tilbage.
Fugleliv
På Egholm kan du både forår og efterår opleve mange spændende trækfugle såsom lysbugede knortegæs, sangsvaner, pibeænder, hvinænder, skalleslugere, skarver, skestorke, hjejler, viber og stære.
I Egholm By og på flere af øens gårde er der registreret sjældne slørugler. Også flere mosehornugler på vintertræk foretrækker Egholm som jagt- og opholdsområde.
Dyreliv
De seneste år er der etableret en fin bestand af råvildt på Egholm. Du kan ligeledes opleve ræve, harer, pindsvin, hermeliner, sæler og sågar oddere samt den fredede strandtudse.
Planteliv
Flere vilde planter på Egholm er så sjældne, at de er optaget på Danmarks nationale rødliste over sjældne og udryddelsestruede planter. Det drejer sig blandt andet om den langstilkede filtrose, lægekokleare, kveller, vingefrøet hindeknæ, strandtrehage, tætblomstret hindebæger, tangurt, strandtusindgylden og engklaseskærm.
Guldbækken og Godthåb Hammerværk
Området omkring Guldbækken og Godthåb Hammerværk blev fredet i 2010 og udgør ca. 17 hektar.
Publikums færdsel
På alle kommunalt ejede arealer i Aalborg Kommune er det tilladt at færdes til fods overalt døgnet rundt. På øvrige arealer gælder naturbeskyttelselovens almindelige regler for færdsel til fods. Det betyder, at du ikke må gå udenfor de afmærkede trampestier, og at færdsel kun er tilladt fra kl. 06 til solnedgang.
Det er tilladt at fiske på de anviste fiskepladser og strækninger, du skal blot huske obligatorisk fisketegn.
(Klik på kortet for at se det i stor størrelse)
Godthåb Hammerværk
Godthåb Hammerværk er et helt unikt, tidligt industrielt anlæg, hvor både bygninger, inventar og vandveje er bevaret.
Du kan få mange flere oplysninger om områdets kulturhistorie ved at besøge museet, der har en helt unik og autentisk samling af værktøjer og maskiner fra tidligere industri- og håndværkstradition.
Besøg www.godthaab-hammervaerk.dk for museets åbningstider samt yderligere oplysninger.
Halkær Ådal, Halkær Sø og Halkær Mølle
Halkær Mølle Naturcenter og Grønt Forsamlingshus
Halkær Mølle Naturcenter er et tilbud til besøgende i Halkær Ådal og Aalborg Fjordland og byder på aktiviteter året rundt. Her kan du opleve naturformidling, aktivitetsdage, foreningsaktiviteter, skoletjeneste og meget mere.
Halkær Mølles udstillinger er åbne hele året. Udstillingerne fokuserer på møllens historie, naturen i ådalen og livet på landet for 100 år siden. Du finder udstillingerne gennem porten i laden ud mod vejen og i møllehuset, hvor vandhjulet er i funktion. I den forreste del af naturcenteret finder du et offentligt tilgængeligt madpakkerum og toilet. Halkær Mølle ejes af Naturstyrelsen.
Besøg Enjoy Nordjyllands side om Halkær Mølle Naturcenter og Grønt Forsamlingshus (åbner i nyt vindue)
Halkær Sø
Halkær Sø blev genskabt i 2005 efter at have været tørlagt i over 100 år. Ved søen er anlagt stier og fugletårne, hvorfra det spændende fugleliv kan studeres. Der er desuden frit fiskeri (med fisketegn) på en strækning af Halkær Å, som ejes af Naturstyrelsen. Nord for søen ligger Halkær Voldsted, hvor der er etableret en primitiv lejrplads.
Halkær Ådal
Halkær Ådal danner sammen med Halkær Sø et meget smukt naturområde med et værdifuldt dyre- og planteliv. Arealerne i ådalen er privatejede og uden offentlig adgang, men cykelstien på den gamle Nibe-Hvalpsundbane og cykelrute 102 rundt om Halkær Sø og bredning giver et flot udsyn over ådalen. Der er desuden en fantastisk udsigt over hele ådalen fra istidsskrænterne bag Halkær Mølle.
Hals Mose ruterne
I Hals Mose kan du følge tre lokale vandreruter, der strækker sig fra Hals by i syd til den gamle Hals Mose i nord. Ruterne er på 5, 10 og 12,5 km. Ruterne består af både stier, mark-, skov- og asfaltveje, men er mest velegnet til gående.
Den østlige del af ruterne løber langs sommerhusområderne Koldkær og Bisnap. Herfra er der flere muligheder for at tage en afstikker til Kattegat gennem sommerhusområderne, for eksempel til Nordsøstien, som også fører dig til Hou eller Hals.
(Klik på kortet for at se et større billede)
Lille Vildmose
Lille Vildmose er en 7.600 hektar stor højmose - og Danmarks største landfredning. Du kan gratis udforske mosen på egen hånd, eller du kan besøge Lille Vildmosecentret, hvor der er mulighed for guidede ture og meget mere.
Lille Vildmosecentret
Midt i lille Vildmose ligger Lille Vildmosecentret.
Ved centret findes shelterplads, naturlegeplads og indhegning med vildsvin og urokser. Der er tilknyttet naturvejledere til centret, og der er mulighed for en række guidede ture. Centret er et inspirerende udgangspunkt for at opleve mosen på egen hånd.
I receptionen kan du få udleveret kort og få gode råd til, hvordan du på den bedste måde oplever mosen på egen hånd.
Lille Vildmosecentrets hjemmeside
Naturområdet Lille Vildmose
Lille Vildmose rummer vidtstrakte moser, søer, frodige græsfenner og et rigt og varieret dyre- og planteliv. Den sydlige del af området er dækket af den store Tofte Mose. Vildmosen danner samtidig rammen om en spændende kulturhistorie, hvor mennesker har forsøgt at skabe et livsgrundlag gennem kultivering af mosen og udnyttelsen af dens naturressourcer.
De indhegnede områder, Høstemark Skov og Tofte Skov, domineres af naturskov med løvtræer. Begge steder lever store bestande af krondyr, og i Tofte Skov findes Danmarks eneste vildtlevende vildsvinebestand.
Naturstyrelsens hjemmeside - LIFE i Lille Vildmose
Mulbjerge
Mulbjerge ligger som markante bakkeøer i det ellers så flade landskab med Lille Vildmose og Kattegat som naboer. Det 144 hektar store område er fredet, og der er offentlig adgang ad afmærkede stier. Den sydlige del af Mulbjerge, med Gulhøj som højeste punt, ligger hen som overdrev og afgræsses af kreaturer. I den nordlige del af Mulbjerge er skrænterne dækket af flot egeskov.
Udstilling om kystfiskeriets historie
I toiletbygningen på forstranden ud for Dokkedal er indrettet en udstillingen om kystfiskeriets historie herunder det store sildeventyr, der fandt sted netop her ved Dokkedal i det 16. århundrede. Plancher fortæller om det spændende fugleliv ved kysten ud for Mulbjerge.
Aktivt friluftsliv
Mulbjerge byder på mange muligheder for et aktivt friluftsliv. Der er afmærket flere vandrestier, hvor du kan få masser af motion og frisk luft i et kuperet terræn. Østkystruten, den nationale cykelrute 3, passerer gennem Mulbjerge. Det gør også Nordsøstien, der en international vandrerute. Det lave vand omkring bademolen byder på mange oplevelser for især børnefamilier og skoleklasser.
(Klik på kortet for at se et større billede)
Poulstrup Sø og Dall Hede
Poulstrup Sø og Dall Hede er et 170 hektar stort fredet naturområde med søer, moser, overdrev, skov og krat. Aalborg Kommune ejer 100 hektar. En stor del af området består af resterne af den oprindelige Dall Hede.
Skovene ligger i dag delvis hen som urørt naturskov, mens resten plejes efter principperne om naturvenlig skovdrift, hvor rekreative værdier prioriteres højt. Kreaturer sørger for naturplejen på overdrevene, via deres afgræsning. Hold altid god afstand til dyrene, og skal hunden løbe frit, så benyt hundeskoven øst for Gultentorpvej.
Aktivt friluftsliv
I området findes afmærkede vandreruter, en mountainbikerute og en riderute. Der er gode opholdsmuligheder med borde og bænke flere steder i området. Søen er en af kommunens frie fiskepladser.
(Klik på kortet for at se det i stor størrelse)
Vokslev Kultur- og Natursti
Et større formidlings- og restaureringsprojekt omkring Vokslev Kalkgrav og Huul Mølle har blandt andet resulteret i etablering af en kultur- og natursti, et større naturgenopretningsprojekt med faunapassage og omløb ved Binderup Å og genskabelse af Mølledammen.
Vokslev Kalkgrav er en meget kendt geologisk lokalitet, også udenfor landets grænser, fordi den er et af de ganske få steder, hvor den berømte grænsen mellem Kridt- og Tertiærtidens aflejringer kan studeres. Grænsen repræsenterer den pludselige afslutning af dinosaurernes 140 mill. års dominans på jordkloden.
(Klik på kortet for at se det i stor størrelse)
Østerådalen Nord og Syd
Østerådalen Nord og Syd er to spændende naturområder med mange rekreative muligheder, der ligger meget tæt på Aalborg Centrum. Afmærkede vandrestier fører dig rundt til mange fine lokaliteter. Flere steder kan du også cykle, ligesom du kan tage hunden med og lade den løbe frit i hundeskoven i Østerådalen Nord.
Østerådalen Nord
Kun 3 km fra Aalborg Centrum finder du Østerådalen Nord - et ca. 100 ha stort, fredet naturområde, der er ejet af Aalborg Kommune.
- Til fods og på cykel:
Østerådalstien er en gennemgående cykel-og gangsti fra Aalborg Centrum gennem Østerådalen Nord og Syd til Dall Møllevej i Svenstrup. Østerådalstien har sammenfald med Hærvejen - en national og international cykelrute. Se www.haervej.dk
Østerådalstien i Nord er på ca. 2 km. Desuden er der afmærket tre vandrerruter. Under normale vejrforhold er de fleste af områdets veje og stier farbare for kørestolsbrugere.
Gul rute: ”Østerådalen rundt”. Turen er på 4,1 km og kan klares på under 2 timer.
Blå rute: ”Indkilderuten” udgår fra P-pladsen ved Indkildevej. Turen er på 1 km og kan klares på ½ time.
Rød rute: ”Fugleruten” går ud til fugleskjulet og fugletårnet ved Lergraven. Turen er på knap 2 km.
Sundhedsspor: Sundhedssporet i Østerådalen starter og slutter ved Infohusets planchevæg. Her er der opsat plancher med kort, vejledning og tabeller omkring kondital. Sporet er 2,3 km og markeret med røde pile på sorte pæle.
(Klik på kortet for at se et større billede)
Østerådalen Syd
Østerådalen Syd strækker sig fra Indkildevej i nord til Dall Møllevej mellem Svenstrup og Ellidshøj i syd. Der er flere indgange til dalen. Du kan blandt andet benytte p-pladser på Dallvej og ved Skudshalevej.
- Til fods og på cykel:
Østerådalstien er en gennemgående cykel-og gangsti fra Dall Møllevej i Svenstrup til Aalborg Centrum via Østerådalen Nord.
En del af Østerådalstien har sammenfald med Hærvejen - en national og international cykelrute. Se www.haervej.dk.
Østerådalstien gennem Østerådalen Syd er ca. 6½ km lang. Flere steder er der etableret trampestier, hvor du kan færdes til fods rundt i området. Fra Dall Møllevej ved Svenstrup er der forbindelse til Guldbækstien - en 5 km lang trampesti langs Guldbækken til Godthåb. - Ridning:
Det er tilladt at ride på det afmærkede ridespor ved Finstrupgård Ridecenter. - Kanosejlads:
Du må gerne sejle i kano på Østerå. Benyt P- og kanoplads ved Dallvej. - Lystfiskeri:
To steder langs Østeråen har kommunen udpeget frie fiskepladser. Her må du fiske frit, det kræver blot gyldigt fisketegn, hvis du er mellem 18 og 65 år.
(Klik på kortet for at se et større billede)