Skip til hoved indholdet
    Hjem Om kommunen Presse og kommunikation Nyheder Ti år med banebrydende træning i hverdagens gøremål

Ti år med banebrydende træning i hverdagens gøremål

Den 1. september er det ti år siden, at de første kursister rykkede ind på Rehabiliteringscenter Aalborg i Mou. Her står hverdagen på intensiv træning i livskvalitet og hverdagens små og store gøremål

På Rehabiliteringscenter Aalborg i Mou møder du hverken patienter eller borgere. Her er kun kursister, som selv har ansøgt Aalborg Kommune om et døgnophold på op til tolv uger med intensiv træning. Målet er øget livskvalitet og at kunne vende tilbage til en hverdag helt uden eller med mindre hjælp fra kommunen.

Bygger på højskoletankegang

Rehabiliteringscenter Aalborg drives efter en højskoletankegang, og hverdagen rummer da også både fællessang og fælles madlavning for centrets 14 kursister, som træner både krop og sjæl. For træningen på centret sigter mod at opnå både fysiske, psykiske og sociale forbedringer for kursisterne. Derfor er der heller ikke en forudbestemt træningsplan for kursisterne. I stedet mødes kursisterne, hvor de er, og i et samarbejde hjælper terapeuterne kursisterne videre.

Leder Hanne Hostrup har stået i spidsen for centret i alle årene og har også været med til at udvikle den enkle og unikke model, som centrets hverdag er bygget op efter. Hanne Hostrup forklarer:

”Vores kursister kommer med meget forskellig bagage både fysisk, socialt og mentalt. Nogle har en lang hospitalsindlæggelse bag sig, mens andre har oplevet en generel nedgang i deres fysiske funktion. Behovet for et ophold er forskelligt, men fælles for alle kursisterne er, at de har behov for intensiv træning i daglige gøremål for bedre at kunne klare sig selv uden kommunens hjælp og dermed øge deres livskvalitet.”

Livskvaliteten følger med

Hanne Hostrup understreger, at for nogle af kursisterne stiger livskvaliteten af sig selv i takt med, at de genvinder deres fysiske færdigheder, mens andre har behov for også at genoptræne sociale færdigheder eller arbejde med psykiske barrierer:

Mange har ganske enkelt glemt det dejlige i deres liv – at drikke kaffe med naboen eller selv at købe ind. Det hjælper vi dem med at genopdage. Og når de først oplever igen at kunne bage boller med børnebørnene, så er de også mere opmærksomme på at vedligeholde funktioner fremover. Derfor er den fysiske fremgang også varig,

Hanne Hostrup, leder af Rehabiliteringscenter Aalborg

Billede: Madlavning og fællesspisning er en del af den daglige træning i fællesskab og hverdagens gøremål på Rehabiliteringscenter Aalborg. Foto: Lars Horn, Baghuset Pressefoto

Resultaterne taler for sig selv

Rehabiliteringscenter Aalborgs metode er helt unik, og derfor har et hold forskere fra Aalborg Universitetshospital gennem tre et halvt år fulgt 523 kursister i et klinisk studie, som blev afsluttet i 2020. Studiet dokumenter, at et ophold på centret gør kursisterne mere selvhjulpne og øger deres livskvalitet varigt.

I gennemsnit opnår kursisterne en forbedring i deres fysiske funktionsniveau på 50 procent i gangtest og rejse-sætte-sig-test og 23 procent i balance. Det er de tre testparametre, som ofte anvendes til at måle ældre menneskers fysiske funktionsniveau både her og nu, men også over tid.

Samtidig stiger de ældres selvoplevede livskvalitet med i gennemsnit 50 procent, mens de er på centret. Og det er en varig stigning, som kun er aftaget ganske svagt med 4 procent seks måneder efter endt ophold.

 

Mere ældrepleje for pengene

Centrets resultater kan også måles på den kommunale bundlinje, for et ophold reducerer kursistens efterfølgende behov for hjemmepleje med i gennemsnit 71 procent fra 9,8 til 2,8 timer om ugen. Efter seks måneder er behovet faldet med to procent mere til kun 2,6 timer om ugen.

Fejrer fødselsdag med åbent hus

Den 1. september fylder Rehabiliteringscenter Aalborg ti år, og helt i centrets ånd er hele byen, alle nuværende og tidligere kursister, pårørende og samarbejdspartnere inviteret med til stor fødselsdagsfest med hjemmebag og fællessang fra 9-12 på dagen.

Rehabiliteringscenter Aalborg

Rehabiliteringscenter Aalborg ligger i Mou cirka 25 km fra Aalborg. For at blive kursist på centret skal du bo i Aalborg Kommune og allerede modtage eller stå til at skulle modtage kommunal hjælp. Et ophold varer fra to til tolv uger, hvor du bor på centret. 

Centeret er i tre etager og har 14 møblerede toværelses lejligheder med eget køkken, toilet og bad. Derudover er der to opholdsstuer og et køkkenalrum, hvor alle måltider tilberedes og indtages sammen. Centrets træningsfaciliteter er forskellige temarum; mad og ernæring, musik og sang, fysisk træning, bibliotek, spillerum samt sanse- og afslapningsrum.

Kontakt

Rehabiliteringscenter Aalborg

Dok­ke­dal­vej 20, Mou 9280 Stor­vor­de

Ring til os

99 82 54 00

Har du set...

Aalborg Kommune

Boulevarden 13
DK-9000 Aalborg

CVR-nummer: 29189420

Genveje