Skip til hoved indholdet
    Hjem Om kommunen Presse og kommunikation Nyheder Kunstig intelligens skal styrke genoptræning af borgere i Aalborg

Kunstig intelligens skal styrke genoptræning af borgere i Aalborg

Aalborg Kommune er i øjeblikket ved at udvikle en kunstig intelligens til at understøtte ensartet sagsbehandling af borgere til genoptræning. Målet er at få borgerne hurtigst muligt i gang med den rette genoptræning.

Aalborg Kommune modtager hvert år over 7.000 borgere i et genoptræningsforløb efter indlæggelse på hospitalet. Processen, hvor det vurderes hvilket forløb borgeren tilbydes, kræver mange medarbejdertimer. Aalborg Kommune er derfor i samarbejde med Rødovre Kommune i gang med at udvikle en kunstig intelligens, der kan hjælpe med at optimere den proces.

"Vi ser et stort potentiale i at understøtte visitationen af borgere ved hjælp af kunstig intelligens, da den kan behandle data hurtigere end mennesker. Generelt håber vi at den kunstige intelligens kan sikre bedre udnyttelse af vores samlede genoptræningstilbud, men måske først og fremmest at borgeren hurtigere kommer i det rette forløb. Vi har store forventninger til den her teknologi og glæder os til at se det i brug snart", siger Jes Lunde, rådmand i Sundhed og Kultur i Aalborg Kommune.

Helt generelt skal vi have undersøgt mulighederne og begrænsningerne ved brugen af AI i den offentlige sektor

Jes Lunde, rådmand Sundhed og Kultur, Aalborg Kommune

Understøtte, ikke erstatte mennesker

AI-signaturprojektet er støttet af Investeringsfonden for nye teknologier med 5,9 millioner kroner. Investeringsfonden er etableret i et samarbejde mellem staten, regionerne og kommunerne med henblik på at støtte afprøvning af nye teknologier i den offentlige sektor. 
Den kunstige intelligens er i øjeblikket under udvikling. Denne del af processen sker ved brug af historiske data fra tidligere genoptræningsforløb i Aalborg Kommune. Og selvom kunstig intelligens for nogle rimer på robotter og noget upersonligt, så er det ikke meningen at AI-signatur-projektet skal erstatte mennesker:

"Det er en vigtig pointe. Den kunstige intelligens skal understøtte og ikke erstatte mennesker. Det genoptræningsforløb AI foreslår til borgerne, skal i sidste ende visiteres af faguddannede terapeuter. Men der er flere processer undervejs, som AI kan gøre langt hurtigere og med en højere grad af ensartethed. Det skal give hurtigere afklaring for borgeren og bedre udnyttelse af vores ressourcer. Borgeren vil stadig blive mødt af vores personale til genoptræningen, hvor selve forløbet bliver tilrettelagt af faguddannede terapeuter", forklarer Mikkel Grimmeshave, Vicedirektør og Sundhedschef i Sundhed og Kultur i Aalborg Kommune

Erfaringerne er vigtige

Erfaringerne i projektet er vigtige, både specifikt for en senere udbredelse til andre kommuner, men også generelt for AI-området, som stadig er i sin tidlige fase i den offentlige sektor:

"Vi skal først og fremmest finde ud af, om vi kan løfte kvaliteten af vores service, men samtidig vil vi også gerne etablere en løsning, der kan bruges af andre kommuner i en tilpasset form. Og helt generelt skal vi have undersøgt mulighederne og begrænsningerne ved brugen af AI i den offentlige sektor", siger Jes Lunde.
Til udviklingen af den kunstige intelligens i Aalborg Kommune indgår data fra 18.000 borgere, der tidligere har indgået i genoptræningsforløb. De berørte borgere bliver informeret nærmere om projektet igennem e-boks.

Kontakt

Sundhed og Kultur

Danmarksgade 17 9000 Aalborg

Ring til os

99 31 19 55

Skriv til os

Åbningstider

Har du set...

Aalborg Kommune

Boulevarden 13
DK-9000 Aalborg

CVR-nummer: 29189420

Genveje