Find en af kommunens andre hjemmesider

Gå ind på den valgte hjemmeside

Principper for brugervenligt indhold

At sikre brugervenligt indhold går hånd i hånd med vores ambition om at levere webtilgængeligt indhold til vores borgere. Derfor har vi i organisationen en række fælles principper og retningslinjer, som du kan læse nedenfor.

Brugerne først

At vi i Aalborg Kommune arbejder med digital tilgængelighed betyder, at vi fokuserer på brugernes behov. Hel konkret handler det om at tænke og handle "udefra og ind". Det er brugernes behov og adfærd, som bestemmer, hvordan vi laver web - som er tilgængeligt for alle.

Fakta Først

Ud over at sætte brugerne i føresædet, træffer vi beslutnnger på fakta og viden fremfor fornemmeler. 

De fleste har en mening om kommunikation og design. Det gælder også digital kommunikation via hjemmesider.

Fakta Først betyder, at du altid skal stille dig selv spørgsmålet; Er det her noget, jeg synes, tror, tænker eller mener? Eller er det rent faktisk noget, jeg ved?

Du følger princippet Fakta Først, når du:

  • undersøger og anvender de data, vi har til rådighed, fx statistikker over mest besøgte sider, søgninger uden resultat mm.

  • tester indhold og brugerrejser på almindelige brugere fra den virkelige verden og sikrer at de lever op til WCAG standarden.

HTML Først

Indhold på Aalborg Kommunes hjemmesider skal være HTML-baseret, hvor det på nogen måde er muligt. Vi bruger så få PDF-filer og andre dokumentformater som muligt.

Dokumenter er sjældent godt webindhold fordi:

  1. Flertallet af vores brugere anvender mobiltelefon, når de besøger hjemmesiden. Dokumenter giver tit en dårlig brugeroplevelse, fordi de sjældent er responsive.

  2. Risikoen for irrelevante søgeresultater stiger markant jo flere dokumenter vi uploader.

  3. Dokumenter på hjemmesiden og i mobilapplikationer skal overholde EN 301 549 standarden (WCAG 2.1) for webtilgængeligt indhold.
Del indhold