Nørresundby
Baggrund for byudviklingsplanen
Der er allerede fuld gang i Nørresundby, hvor der er flere store byudviklingsprojekter i gang eller på vej. Heriblandt: Stigsborg Havnefront, Løvvangen InBetween, ny bro mellem Stigsborg Havnefront og Musikhuskvarteret mv. Fælles for dem er, at de får en indflydelse på Nørresundbys udvikling. Byudviklingsplanen skal kigge på Nørresundby ud fra et helhedsperspektiv.
Godkendt fordebat og videre proces
Opsamlingen på fordebat og anbefalinger til det videre arbejde med byudviklingsplanen blev godkendt på By- og Landskabsudvalgets møde den 5. december 2019 under punkt 7 på dagsordenen.
Du kan finde og læse dagsordenspunktet og bilagene til dagsordenspunktet under fanen ”Processen indtil videre”
Nu arbejdes der videre med udvikling af forslag til byudviklingsplanen for Nørresundby. Arbejdet tager afsæt i anbefalingerne fra opsamlingen. Forslag til byudviklingsplanen forventes udviklet og sendt i offentlig høring i 2020.
Midlertidigt byrum ved Limfjordsbroen
Under debatten om byudvikling i Nørresundby har kommunen modtaget input vedrørende byrummene omkring Limfjordsbroen og nærmest Limfjorden ved brolandingen. Her bliver byrummene omtalt som "et skummelt område", der ønskes løftet. Samtidigt har der i 2019 været afsat en pulje på kommunens budget til projektudvikling som opfølgning på byudviklingsplanerne for hhv. Nørresundby, Vestbyen og Vejgaard.
Rådmand i By- og Landskabsforvaltningen Hans Henrik Henriksen forklarer: "Med det nye byrum ved brolandingen i Nørresundby slår vi 2 fluer med ét smæk. Projektet har nemlig dels til formål at rette fokus på den store udvikling, som Nørresundby havnefront gennemgår lige i disse år. Samtidig skal byrumsprojektet transformere området fra det man vel kan kalde et "ikke-sted" til et sted, som er en del af det samlede rekreative forløb langs Nørresundbys havnefront".
Området er ca. 5.300 m2 stort og omfatter både byrum under åben himmel og rummene under Limfjordsbroen (mellem bropillerne samt en stiunderføring tættest på fjorden). Området er samtidig en del af et samlet forløb af byrum og forbindelser i Nørresundbys bykerne, som der er fokus på, blandt andet i forbindelse med sikker skolevej til byudviklingsområdet Stigsborg Havnefront.
Et midlertidigt byrum
I første omgang er der tale om en midlertidig indretning af byrummene - foreløbig med et perspektiv på omkring 4-5 år. På sigt kan de midlertidige løsninger gøres permanente.
Det bærende koncept for projektet er at indrette et oplevelsesforløb gennem området på en måde, så det opleves trygt at færdes der.
Projektet indeholder blandt andet en stiforbindelse, som skaber et nyt forløb og gør området under broen tilgængeligt. For at skabe tryghed og opmærksomhed belyses rummene under broen, og der opstilles elementer som fx en skulptur og træer som blikfang. Lyssætningen skal spille sammen med belysningen på den anden side af Limfjordsbroen. En ny beplantning i området tager afsæt i det rå havnemiljø med forskellige robuste græsser og træer. Pladsen øst for broen organiseres, så byrummet med den sydvendte havnepromenade og imponerende udsigt over Aalborgs centrale havnefront fremhæves samtidig med, at parkeringspladser i området bibeholdes.
Vi er igang
Forventes etableret i 2019
- Stiforbindelse og byrum under broen
- Beplantning
- Organisering af pladsen øst for Limfjordsbroen med indretning af byrum og anlæg af i alt 20 tidsbegrænsede parkeringspladser
Forventes etableret primo 2020
- Opsætning af belysning
Processen indtil videre
Opsamling på fordebatten
Opsamling på fordebatten og anbefalinger til det videre arbejde blev godkendt af By- og Landskabsudvalget den 5. december 2019 under punkt 7 på dagsordenen.
Dagsordenspunktet til By og landskabsudvalgets møde
Bilag 1 - Opsamling af skriftlige input samt bemærkninger
Bilag 2 – Alle input i sin fulde længde, Nørresundby
Fordebat fra den 26. april - 29. maj 2019
Som grundlag for debatten blev der udarbejdet et debathæfte, og der blev indbudt til debat, hvor alle i perioden fra den 26. april til den 29. maj 2019 havde mulighed for at komme med idéer, synspunkter og forslag til brug for den videre proces.
'Vi udvikler Nørresundby sammen - Debat om udvikling af Nørresundby' (åbner i e-pages)
I debathæftet kan du blandt andet læse mere om byudviklingen i Nørresundby og nogle af de mange igangværende planer og projekter i bydelen.
Emner i debatten
Debatten tog afsæt i fire emner
Identitet, sammenhængskraft, byliv og mødesteder
Hvad skal sikre identitet og sammenhængskraft - både internt i Nørresundby og med resten af byen på tværs af Limfjorden?
Mobilitet
Hvordan nedbryder vi trafikale barrierer og gør det sikkert og attraktivt at komme til, fra og rundt i Nørresundby?
Det grønne, blå og rekreative
Hvordan kan vi forene den rekreative brug af Nørresundbys grønne områder med indsatser, der styrker forholdene for natur og dyreliv?
Det gode hverdagsliv
Hvilke særlige potentialer og udfordringer rummer Nørresundbys bydele, og hvordan sikrer vi fortsat gode rammer for hverdagslivet i Nørresundby?
Aktiviteter under debatten
Debatperioden indeholdt forskellige aktiviteter. Aktiviteterne er beskrevet herunder:
Den 27. april 2019. Fokus på byrum og forbindelse til Limfjorden
Byrummene i Nørresundby Midtby står overfor større ledningsarbejder de kommende år, og samtidig er der behov for at se på en styrket forbindelse mellem by og fjord for gående og cyklister. Mød op på torvet og fortæl os om dine drømme og ønsker til fremtidens byrum i Nørresundby Midtby.
Den 2. og 16. maj 2019. Mød kommunen på Nørresundby Bibliotek
To gange i løbet af debatperioden vil det være muligt at møde en medarbejder fra By- og Landskabsforvaltningen på Nørresundby Bibliotek og stille spørgsmål vedrørende byudviklingsplanen.
Den 21. maj 2019. Fokus på knudepunktet Lindholm Station
Lindholm Station skal udvikles til et mobilitetsknudepunkt. Det vil sige et sted hvor folk mødes for at transportere sig sammen og/eller et sted, hvor det er let at skifte transportmiddel. Kom og giv dine input til hvilke transportmidler, det skal være muligt at skifte imellem, samt hvad der kan være med til at gøre ventetiden mere interessant?
Den 28. maj 2019. Cykeltur med rådmand Hans Henrik Henriksen
Kom med Rådmand for By- og Landskabsforvaltningen, Hans Henrik Henriksen på cykeltur langs Limfjorden fra Lindholm til Nørre Uttrup. Undervejs drøfter vi visionerne for rekreation, natur, mobilitet, byrum og byudvikling i de områder, vi passerer.
Den 15. og 21. maj. Byvandringer med lokalhistorisk perspektiv
I anledning af debatten om udviklingen af Nørresundby afholder Nørresundby/Sundby-Hvorup lokalhistoriske Forening i samarbejder med Aalborg Kommune to rundvisninger i Nørresundby:
Rundvisning i Skanseparken 15. maj
Vi går en tur i parken og hører om Skansens historie.
Rundvisning i Nørresundby Midtby 21. maj
Vi går en 'historisk' tur i byen.
Udgangspunkt for fordebatten
Debatten tog blandt andet afsæt i de mange input, som Aalborg Kommune fik på borgermødet på Gl. Lindholm Skole d. 2. oktober 2018, dialoger med Nørresundbys samråd, City Nord Erhverv og Gå-hjem-mødet med Borgmesteren på Stigsborg Brygge d. 7. februar 2019.
Gå-hjem-møde med borgmester Thomas Kastrup-Larsen torsdag 7. februar 2019
I uge 6 2019 flyttede Borgmesterkontoret til Nørresundby i 3 dage. Her var der mulighed for at komme og hilse på - enten, når der blev holdt Åbent Borgmesterkontor på Gl. Lindholm Skole, eller da Borgmester Thomas Kastrup-Larsen inviterede til gå-hjem-møde om udviklingen i Nørresundby.
Mødet blev holdt i kantinen i By- og Landskabsforvaltningen på Stigsborg Brygge torsdag 7. februar fra kl. 17-18.30. Flere borgere benyttede lejligheden til at høre status og drøfte byudviklingen i Nørresundby med Borgmester Thomas Kastrup-Larsen og rådmanden for By- og Landskabsforvaltningen Hans Henrik Henriksen.
Oplæg fra gå-hjem-møde (pdf)
Opsamling på spørgsmål, der blev drøftet på mødet (pdf)
Borgermøde med workshops på Gl. Lindholm Skole d. 2. oktober 2018
Som startskud på processen, blev der afholdt et borgermøde om byudviklingen i Nørresundby for at høre, hvilke ønsker og forslag, borgerne har på hjerte. Det kunne være idéer til, hvor og hvordan byudviklingen i Nørresundby skal foregå, og ideer til konkrete tiltag/projekter i byen.
Mødet fandt sted tirsdag 2. oktober 2018 på Gl. Lindholm Skole, og alle borgere i Nørresundby var inviteret til at deltage.
På mødet blev der afholdt workshops over temaerne:
- Identitet
- Byliv og mødesteder
- Parker og grønne områder
- Mobilitet
- Skoler og institutioner
Der var 110, der havde tilmeldt sig arrangementet, og det anslås at ca. 150 lokale borgere og interessenter mødte op, og kom med deres ønsker og forslag til byudviklingen i Nørresundby.
Kommunens oplæg fra borgermødet (pdf)
Inputs leveret til borgermødet (pdf)