Find en af kommunens andre hjemmesider

Gå ind på den valgte hjemmeside

Nordkraft

Aalborgs forhenværende kuldrevne kraftværk er omdannet til kulturhus 'Nordkraft' med kultur, sport og aktiviteter

Aalborg Kommune købte i 2004 Nordkraft-grunden med bygninger af Elsam. Dermed blev vejen banet for at realisere visionen for Nordkraft, som er at skabe et kraftcenter for kultur og fritid ved at bringe en lang række kulturelle og idrætslige interessenter sammen og skabe et unikt sted og miljø for aktiviteter og oplevelser, samtidig med at bygningens oprindelige rå og industrielle udseende respekteres.

Rådgivere

CUBO Arkitekter A/S har været hovedrådgiver med et team af rådgivere fra Arkitektfirmaet Nord, Egebjerg By og Landskab, Korsbæk & Partnere A/S, Brix & Kamp A/S og Dansk Projektrådgivning. Projektet blev udviklet i samarbejde med Aalborg Kommune og de mange interessenter. Aalborg Kommunes Skole- og Kulturforvaltning var bygherre for projektet og står i dag for den daglige drift i samarbejde med bygningens mange brugere.

Sammenhæng med Musikkens Hus og Kvægtorvet

Nordkraft er placeret i tæt sammenhæng med havnefronten, Musikkens Hus og universitet. Nordkrafts store volumener fremstår markant på havnefrontens skyline og fungerer som bindeled mellem industriarkitekturen og siloerne i området omkring Østre Havn og midtbyen med dens lavere købstadsbebyggelse.

Teglgaards Plads øst for bygningskomplekset, er udformet af landskabsarkitekt Preben Skaarup og COWI. Den indgår som led i det gennemgående grønne strøg, Karolinelundskilen, som er det blå/grønne projekt for åbning af Østerå fra Kærby, over Godsbanearealet, gennem Karolinelund og ud til Limfjorden. På pladsen findes et legeelement i en sandgrav som i fremtiden skal rumme den åbnede Østerå. Desuden sports- og kulturfaciliteter som kan udnyttes i sammenhæng med funktionerne i Nordkraft.

Kjellerups Torv på Nordkrafts vestside, er indrettet som en fredelig gade, hvor man finder Nordkrafts indgangsparti mod byen.

Interessenter

Nordkrafts interessenter repræsenterer primært kultur- og fritidsområdet. Af de kulturelle interessenter kan nævnes Skråen, Biffen, Aalborg Kulturskole, Den Rytmiske Dag- og Aftenskole, Teater Nordkraft, øvelokaleforeningen Baghuset, Ungdomsskolens tilbud KUL og Kunsthal Nord mfl.. Af idrætsinteressenter kan nævnes DGI-Nordjylland, Aalborg Kick Boxing Klub, Sportskarate.dk, idrætsuddannelserne under Aalborg Universitetet, SIFA, Jydsk Håndbold Forbund m.fl.. Endvidere findes der en række andre interessenter for eksempel kontorer for iværksættere, restauranter m.m.

Plandokumenter og udstillingsmateriale

Teg­l­gårds Plads - plan­cher ud­stil­let på Utzon Cen­tret (pdf)

Lo­kal­plan 10-075 (pdf)

Nordkrafts hjemmeside

Helhedsplan for Aalborg Havnefront (pdf)

 

Del indhold

Aalborg Griber Fremtiden Image _200