Find en af kommunens andre hjemmesider

Gå ind på den valgte hjemmeside

Budgetforslag: Aalborg vil bruge de mange gode byrum til events, kultur og sport

Kultur, sport og unikke oplevelser er en naturlig og fremtidig del af Aalborgs DNA.

Aalborg bliver den første værtsby for en DM-uge, der vil sprede idrætten ud i byens rum, så det bliver en særlig oplevelse både for idrætsudøverne og de besøgende. The Tall Ships Races vender tilbage i 2022 sammen med en lang række andre events.

Kulturforbruget i Aalborg Kommune har over de seneste år været støt stigende. Det samlede antal besøgende på kommunens kulturinstitutioner er steget fra 1,8 mio. besøgende i 2017 til 2,0 mio. besøgende i 2019. Det svarer til en stigning på ca. 10 %.

Aalborg Kommune arbejder målrettet med at tiltrække og afvikle store events. Der har over de seneste år været en støt stigning i antallet af store events i Aalborg Kommune. Fra 17 større events i 2017 til over 23 større events i 2019. Det skaber et rigt kultur- og fritidsliv i kommunen, men genererer også økonomiske, sociale og kulturelle fordele for kommunen.

The Tall Ships Races vender tilbage

Nogle af de helt store events, der er centreret omkring havnefronterne i Aalborg og Nørresundby, vender tilbage. I 2021 bliver Aalborg Regatta den største af sin slags siden begyndelsen i 2012 med massevis af aktiviteter, skibe og koncerter på havnefronterne. Året efter - i 2022 - vender The Tall Ships Races tilbage med smukke skibe fra hele verden, over 3.000 besætningsmedlemmer og et bredt underholdnings- og koncertprogram. Og mon ikke vi får et gigantisk fyrværkerishow at se igen.

Renovering af Orangutanganlæg - Aalborg Zoo

Aalborg Zoo er kommunens største kulturdestination målt på antallet af besøgende. Haven har i de sidste år investeret i anlæg og nye oplevelser, samtidig med at de har en unik samling af dyr.

Aalborg Zoo er den eneste danske zoo med orangutanger. Derfor har Zoo en særlig formidlingsopgave, når det gælder disse dyr og den risiko, der er, for at denne del af klodens diversitet forsvinder.

Rådet for Zoologiske Anlæg anbefaler, at Aalborg Zoo prioriterer en renovering af anlægget til orangutanger. Rådet har senest været på besigtigelse i juni 2020, hvor de igen har understreget behovet for, at der specifikt bliver gjort en indsats med hensyn til orangutanganlægget.

Organisatorisk styrkelse af Ordkraft

Bogfestivalen Ordkraft er en af de faste unikke kulturbegivenheder i Aalborg. Kvaliteten og ambitionerne er siden begyndelsen for 10 år siden styrket med et rigt, spændende og afvekslende program med udgangspunkt i et årligt tema. Omfangsmæssigt er Ordkraft vokset kontinuerligt fra 4.000-5.000 gæster til godt 8.000 idag.

Bestyrelsen og projektledelsen satser på at fastholde denne udvikling gennem et fortsat og styrket samarbejde med danske og nordiske forfattere og debattører, og det er et klart mål at udvikle den internationale dimension.

Transformation af Spritten

Aalborgs ikoniske spritfabrik fra 1931 omdannes i disse år til en stor fortælling om kunst, kultur, arkitektur, kulturarv og identitet. Spritfabrikken repræsenterer en vigtig historie om Aalborg og Nordjylland, og med Artcenter Spritten og Cloud City vil Spritten markere sig internationalt.

Transformationen af Spritten realiseres af Aalborg Kommune, private developere og investorer og en række fonde. Spritten er et stærkt billede på, at Aalborg er noget, vi udvikler sammen.

Artcenter Spritten bliver indrettet i det fredede fabriksanlæg og vil få fokus på bl.a. samtidskunst og vor tids medier. Artcenter Spritten vil bl.a. rumme
udstillingslokaler, faciliteter til erhvervsarrangementer og opholdsarealer og
kreative mulighed for fx børnefamilie. Planen er at dele af stueetagen bliver billetfri zone, og der stedet rummer forskellige fællesskaber, fx for lokale kreative kræfter.

Skulpturen Cloud City bliver et nyt vartegn for Aalborg. Cloud City bliver cirka 30 meter høj og består af 60-70 mandshøje og forbundne kuber. Flere af disse kuber kan besøges af publikum og kan aktiveres på forskellige vis. Fx som små drivhuse, udstillingsspots eller til ophold, hvor man kan sidde og nyde udsigten over byen og fjorden.

Sprittens byrum og udearealer skal afspejle den betydning som det nye Spritten vil få for borgere og gæster og for byens hverdags- og kulturliv. Det er derfor vigtigt, at Sprittens udeareal udføres i høj kvalitet og understøtter oplevelsen af Cloud City, Artcenteret og af vores Spritten som bydel.

Artcenteret og Cloud City forventes færdigbygget og klar til ibrugtagning i løbet af 2023.

World Firefighter Games udskudt pga. COVID-19

Det var planen, at Aalborg skulle afholde VM i brandmand i 2020, men arrangementet blev aflyst pga. COVID-19. Det er nu planen, at Aalborg for første gang er vært for The World Firefighters Games i 2021, hvor omkring 5.000 frivillige, heltids- og deltidsansatte brandmænd og ansatte i beredskabet fra hele verden deltager i en lang række discipliner og sportsgrene. The Toughest Firefighter Alive er hovedkonkurrencen.
Dato: 16. - 22. maj 2021

Det her sker også!

2021: Royal Run vender tilbage i 2021 efter en pause i 2020 pga. COVID-19. Det er tredje gang, at Aalborg er værtsby, og det er Kronprinsessens tur til at løbe med i de nordjyske gader.
Dato: 24. maj 2021

2021: Colorz Festival - ny musikfestival i Kildeparken, der skal trække store internationale musikstjerner til byen. Det er planen, at festivalen skal fortsætte de næste tre år.
Dato: 29. juli - 31. juli 2021

2021: Europamesterskaberne i Bowling for kvinder.
Dato: juni 2021

2022: Air Show. En publikumsmagnet med over 80.000 besøgende, der i 2012 og 2018 oplevede de fascinerende flyveopvisninger og aktivitetsområder for børn og voksne. Formålet med Air Showet er at fremvise Flyvevåbnets fly.
Dato: 19. juni 2022

Del indhold