Find en af kommunens andre hjemmesider

Gå ind på den valgte hjemmeside

Grønt IDRÆTSMØDE i Aalborg

22. marts 2022
IDRÆTSMØDET vil til sommer byde velkommen til tusindevis af gæster, der ventes at besøge den årlige event. Men selv om der kommer mange deltagere til både konferencen i Aalborg Kongres og Kultur Center og publikumsdelen i Vestre Fjordpark, så bliver det miljømæssige aftryk minimalt. IDRÆTSMØDET bliver grønt i praksis og bæredygtighed bliver en del af programmet.

Er det muligt at samle mange tusinde gæster og samtidigt holde den miljømæssige belastning på et minimum? ”Ja”, lyder svaret fra den del af Aalborg Kommune, der arrangerer IDRÆTSMØDET. En netop overstået screening har nemlig vist, at IDRÆTSMØDET gør mange af de ting, der betyder at miljøet kun i begrænset omfang bliver belastet af de mange tusinde gæster, der i juni samles til IDRÆTSMØDET i Aalborg.

- Vi har da skuffet nogle af vores tidligere gæster lidt, siger Morten Arvidsson, der er koordinator på IDRÆTSMØDET.

- Vi har jo nogle ret flotte farverige bannere, flag og vimpler som vi bruger, og der har været flere, som har spurgt om de kunne få dem til at sy tasker og genanvende dem til kjoler og lignende. Det siger vi klart nej til. De er fremstillet så de kan genanvendes i mange år frem i tiden, netop med bæredygtighed for øje.”

Bæredygtighed rykker ind på idrætskonferencen

IDRÆTSMØDET samler hvert år et sted mellem 20 og 30.000 gæster til publikumsdelen, mens knap 1000 deltagere er med til Danmarks største konference om idræt. Derfor er det mange forskellige værktøjer der skal bruges, når den miljømæssige belastning skal være så minimal som mulig. Fra politisk hold er man glad for de mange ”grønne” valg.

- Aalborg Kongres og Kultur Center, hvor vi holder konferencen blev allerede for fem år siden certificeret efter den internationale standard ISO 20121 for bæredygtige events - som det første og eneste eventsted i Danmark.

Så allerede her har vi en meget bevidst partner for afviklingen af konferencen. Derudover opfordrer vi til at vores deltagere tager offentligt transport til konferencen, hvor AKKC også har en optimal placering få hundrede meter fra bus- og togstationen. Vi tænker også i digital formidling. Hos os kan deltagerne ikke få printet et dagsprogram. Det har vi gjort elektronisk, så gæsterne kan se programmet for konferencen på deres smartphone, Ipad og PC, siger Jes Lunde, rådmand for Sundhed og Kultur i Aalborg Kommune og fortsætter:

- Vi kommer på konferencen også til at behandle bæredygtighed i forskellige sammenhænge, som forhåbentligt kan inspirere mange aktører i idrætssektoren.

Green walks, affaldssortering og masser af cykler

Udover idrætskonferencen er IDRÆTSMØDET i høj grad også en idrætsfestival.
Omkring 30.000 gæster forventes at besøge området omkring Vestre Fjordpark i dagene 24. til 26. juni. Her kan de deltage i, samt opleve langt over 20 forskellige idrætsgrene og discipliner som f.eks. beach volley, stand-up padling, gymnastikopvisninger og laserrun, men der vil i år også være fokus på en række mere bæredygtige aktiviteter.

- Et af vores fokuspunkter i år bliver en bedre affaldssortering, og her får vi brug for hjælp fra vores mange gæster. Vi kommer til at lave green walks, hvor folk kan hjælpe os med at samle affald sammen; og skabe en positiv konkurrence ud af det.

I samarbejde med forsyningsselskaberne sætter vi vandposter op, så folk kan fyldes deres vandflasker – folk skal jo have muligheden for at få noget at drikke. Vi vil jo helst at vores mange gæster prøver nogle af tingene selv og helst får lidt sved på panden af det.
Vi har også planer om gå-busser, ligesom vi overvejer om cyklende gæster skal have en lille præmie,” siger Morten Arvidsson.

Mange bække små

I det hele taget så er det en række initiativer der samlet skal sikre et bæredygtigt IDRÆTSMØDE.

Blandt andet:

  • Vandstandere med frisk vand til deltagere
  • Bedre affaldssortering
  • Cykeludleje
  • Krav til leverandører
  • Samarbejde med andre events om lån af materialer
  • Digital formidling har erstattet printede programmer
  • Genbrug af fysiske materialer

 IDRÆTSMØDET har gennem et samarbejde med blandt andet Grønt Aalborg og Grøn vækst i festivaler og events et stort fokus på bæredygtighed. Målet er, at gøre den miljømæssige belastning af en event med mange tusinde gæster så minimal som mulig. 

- Bæredygtighed har altid været vigtigt for os. Men det er vigtigere nu end det har været nogensinde før. Dels på grund af den opmærksomhed emnet heldigvis får, men også på grund af de stigende råvare- og energipriser. Men helt ærligt, for os er det den eneste rigtige måde at agere på. Vi laver jo en event der i høj grad finder sted i den fri natur, så naturligvis skal vi og vores mange gæster gøre alt hvad vi kan, for at passe på den,” siger Morten Arvidsson.

Del indhold