Find en af kommunens andre hjemmesider

Gå ind på den valgte hjemmeside

E-sport hjælper unge på Voksenbøgen

29. januar 2019
Counterstrike på skoleskemaet kan f.eks. hjælpe udadreagerende unge med at opbygge relationer og kommunikere bedre med andre.


De færreste tænker, at computerspil er godt for unge med f.eks. en udadreagerende adfærd eller som har svært ved at begå sig socialt.  Erfaringen fra Voksenbøgen i Vodskov er, at det er en helt forkert opfattelse.

Derfor har Voksenbøgen i Vodskov som nogen af de første sat E-sport på skoleskemaet for eleverne på deres Særligt Tilrettelagte Uddannelse (STU).

"Planen med e-sport på skemaet er at bruge det som en metode til at udvikle elevernes evner til at fungere i sociale sammenhænge. Vi fokuserer på kommunikationen og fællesskabet i spillet, som skal give dem evner til strategisk tænkning og samarbejde," fortæller Mette Skendelboe Sørensen, som er pædagog på Voksenbøgens dagfunktion.

E-sport giver hurtige resultater

Selvom tiltaget kun har været aktuelt i ca. 2 måneder, kan Mette Sørensen allerede se resultater.

"Eleverne er sammen på en ny måde. I og med at de laver noget der giver mening for dem, kan de nu kommunikere og være sammen om et godt udgangspunkt. "

VoksenBøgens særligt tilrettelagte uddannelse (STU), er et alternativ til boglig indlæring og henvender sig til unge mennesker der har svært ved at være i større sociale sammenhænge. Nogen kan både have udadreagerende adfærd og voksende tendenser til eksempelvis misbrug. De har behov for et praktisk forløb, hvor de kan bruge deres hænder og udvikle deres sociale og personlige færdigheder.

"E-sport er det nye sort. Flere folkeskoler, efterskoler og højskoler har e-sport på skemaet og vi ønsker, at vores elever skal have lige vilkår og mulighed for at få de samme kompetencer. Vores elever skal kunne komme videre herfra med succes og færdigheder til at tage en videre uddannelse," forklarer Mette Skendelboe Sørensen.

Både personlige og sociale øvelser 
Eleverne har e-sport to gange om ugen, hvor de primært spiller skydespillet Counter Strike. Hver træning starter med individuelle øvelser, såsom at øve baner, sætte sig nogle mål og forholde sig til de andre på holdet.  Eleverne spiller på hold af 5 personer, som de efter hver træning holder spiller-møder om. Til spiller-møderne analyserer eleverne spillene og laver fremtidige strategier. Møderne styrker derfor elevernes evne til at modtage og give konstruktiv kritik.

Man skulle tro at gaming var ens betydende med dårlig motion og kost, men ikke hos VoksenBøgens STU. Undervejs i timen holder de nemlig pauser med en gåtur og frisk luft, så er eleverne klar til at spille igen.

I fremtiden er tanken, at eleverne skal deltage i større LAN-turneringer, som ikke nødvendigvis involverer unge med samme udfordringer. Eleverne skal altså kunne være en del af endnu flere og større sociale sammenhænge, samt vide hvordan man kommunikerer under og uden for kampene.

Del indhold