Find en af kommunens andre hjemmesider

Gå ind på den valgte hjemmeside

Aalborg kører nu sundheden langt ud

13. september 2018
Et nyt mobilt sundhedstilbud er kommet godt fra start. Målet er at støtte borgere, der bor længst væk fra tilbuddene i Aalborg.

"I skal prøve at skrive jeres navn med den modsatte hånd" lyder det fra sygeplejerske Britt Krogh Hansen.

"Du skal forhåbentligt ikke bruge det til noget?" Lyder det fra en af kursisterne. Gruppen griner over eksemplet på en vaneændring.

Vi sidder i "Huset" i Farstrup, små 40 minutters landevejskørsel fra Aalborg midtby - stadig inden for kommunegrænsen. Det er byens forsamlingshus, som tirsdag morgen er indtaget af Aalborg Kommunes nye mobile sundhedsteam. Ni ældre borgere fra lokalområdet får undervisning i KRAM-faktorer, vaneændringer og gode råd til at leve et sundere liv. De er alle lægehenviste borgere med hjerte-kar-sygdomme, KOL eller type 2-diabetes, og som føler at afstanden til kommunens rehabiliteringstilbud inde i Aalborg er for stor.

-  Vi har haft indledende samtaler med deltagerne, og de fleste siger, at der er for langt ind til tilbuddene i Aalborg, og at de har svært ved at finde parkering når de er derinde. Alle er mødt frivilligt op til det her, så det viser jo, at for nogle er tilbuddet godt, når det er lokalt. Vi oplever flere, der tager deres naboer med, som også vil høre om tilbuddet. Så vi har fået en meget positiv start, fortæller Finn Andersen, fysioterapeut, Aalborg Sundhedscenter og en del af det nye mobile team.

Aalborgs nye mobile sundhedstilbud, er et forsøgsprojekt, der skal køre over halvandet år. Målet er at udvikle en model for, hvordan man kan lave kvalitetssikrede rehabiliteringstilbud yderst i den geografisk store kommune, fordi kommunens egne data fortæller, at jo længere væk man bor fra rehabiliteringstilbuddene, jo mindre sandsynlighed er der for at borgerne deltager.

- Vi har simpelthen en gruppe af borgere, der ikke får den støtte, som de ville have glæde af. Så nu afprøver vi en model, hvor Sundhedscentret i stedet kommer ud til borgerne. Vi håber at projektet kan give os nogle erfaringer, og dem tænker vi da bestemt skal komme resten af landet til gode også. For vi ved, at vi ikke er den eneste kommune med disse udfordringer, siger Mads Duedahl, rådmand i Sundheds- og Kulturforvaltningen i Aalborg Kommune.

Vigtigt med stor lokal opbakning

Uden for forsamlingshuset står det mobile sundhedstilbuds nyfolierede lastbil "Rehabilen" som et tydeligt tegn på at kommunen er rykket ud til borgerne. I arbejdet med oprettelsen af det første hold i Farstrup vest for Nibe, har den lokale opbakning haft stor betydning, og den er også vital for udviklingen af tilbuddet:

- Vi har haft stor opbakning fra både de erhvervsdrivende og det lokale foreningsliv. Det er lige fra den lokale købmand, over seniorklubben til Farstruphallen. I sidste uge snakkede jeg med præsten for at høre om muligheden for at få nogle af KOL-kursisterne med i et kor, fortæller projektleder Lone Schriver fra Sundheds- og Kulturforvaltningen i Aalborg Kommune.

Det tager præcis fyrre sekunder at køre fra den ene ende af Farstrup til den anden. Landsbyen har 443 indbyggere ved seneste folketælling. Gruppen på ialt 14 borgere mellem 39 og 80 år bor alle lige rundt om hjørnet for forsamlingshuset i Farstrup. Den stillesiddende undervisning er nu afløst af træning med Finn. Først er det opvarmning med blandt andet skiløb på stedet - folk griner og puster . Alle er med, og da Finn sætter gang i en afsluttende ballondans, bliver bragene fra ballonerne sekunderet af endnu højere grin og latter:

-          Vi har samme mål med deltagerne herude, som vi har centralt i Aalborg. Vi møder borgerne i øjenhøjde og forsøger at starte de gode vaner op. Men det er meget vigtigt at vi bygger bro til lokalsamfundets tilbud, så deltagerne kan forsætte med de gode vaner, når vores lille lastbil kører videre til næste by, siger Finn Andersen.

Fakta om "Det mobile sundhedstilbud"

Består af et team på 3 sundhedsfaglige medarbejdere , der i en lastbil fyldt med rekvisitter, kører ud til udvalgte lokalområder.

Første by er Farstrup, senere Nibe. Herefter er planen at rykke til den sydlige del af Aalborg Kommune

Teamet er lokalt til stede to gange om ugen, hvor der afholdes samtaler, undervisning og træning.

Projektet er støttet af Sundhedsstyrelsen, og løber til december 2019

Fakta om Aalborg Kommune og landdistriktet:

I Aalborg Kommune bor 213.000 indbyggere. Aalborg Kommunes Landdistrikt strækker sig fra Hals og Hou i øst til Kølby og Sundby i vest, og fra Tylstrup i nord til Kongerslev i Syd. I Aalborg Landdistrikt bor omkring 80.000 borgere i og omkring 80 byer uden for Aalborg og Nørresundby

Del indhold