Find en af kommunens andre hjemmesider

Gå ind på den valgte hjemmeside

Nye arbejdstider har skabt bedre arbejdsvilkår

15. marts 2018
Nye arbejdstider for rengøringspersonalet i Aalborg Kommunes daginstitutioner har resulteret i positive tilbagemeldinger.

”Jeg synes bare, det er så dejligt at arbejde om dagen!” Sådan siger Rattana Kumlue, som er rengøringsassistent i daginstitutionen Hyldehaven.

Sammen med mange af sine kolleger har hun fået omlagt sine arbejdstider fra aftenvagter til dagvagter. Familie- og Beskæftigelsesforvaltningens Rengøringsfunktion har nemlig igennem halvandet år arbejdet på at forbedre rengøringspersonalets arbejdsvilkår. Og det har haft positive effekter for medarbejderne.

Bedre arbejdstid - bedre familieliv

Mange rengøringsassistenter har givet udtryk for, at de nye arbejdstider har gjort, at de har fået mere tid til familien og til at leve et mere socialt liv. De skal for eksempel ikke længere arbejde hver aften, når familien sætter sig ved middagsbordet for at spise aftensmad. Men de gode sociale effekter gør sig ikke kun gældende i fritiden. De nye arbejdstider betyder nemlig, at mange rengøringsassistenter har følt, at de er blevet en mere integreret del af institutionen. De bliver set og hørt på en anden måde end før, og det har forbedret samarbejdet og kommunikation mellem pædagogerne og rengøringspersonalet.

Inddragelse har været nøglen til god forandring

For at skabe en god forandring har Rengøringsfunktionen inddraget pædagogiske ledere og rengøringsassistenter i alle kommunens daginstitutioner. Rengøringsfunktionens leder Lars Nøhr og koordinatorerne Annika Levin Pedersen og Helle Jeanette Hansen har derfor haft individuelle møder med de pædagogiske ledere og medarbejderne. På den måde har de tilpasset arbejdet, så det passer den enkelte institution bedst. Det gælder både med hensyn til det daglige arbejde, men også med hensyn til tempoet, som omlægningen er sket i. Der har nemlig været fleksibilitet i processen, så de institutioner, som har givet udtryk for at være klar til en omlægning, er blevet omlagt først, hvorefter de andre er fulgt i det tempo, som passede dem. Daginstitutionen Hyldehaven var en af de første institutioner til at blive omlagt, og det er pædagogisk leder i Hyldehaven, Lena Lyng, glad for.

”Vi havde ikke så mange betænkeligheder op til omlægningen. Vi sagde bare, at det ville vi gerne være en del af, også som nogle af de første, fordi vi kunne se fordelene ved dagrengøring,” fortæller Lena Lyng, som også peger på, at der er en helt anden kontakt til rengøringspersonalet, når de arbejder om dagen i stedet for om aftenen.

Fordi der ikke har været en decideret deadline på omlægningen, er der derfor også nogle institutioner, som endnu ikke er omlagt, men Rengøringsfunktionen forventer at have implementeret de nye arbejdstider i alle institutioner omkring sommer 2018.

 

Del indhold