Find en af kommunens andre hjemmesider

Gå ind på den valgte hjemmeside

Aalborg Kommune vil invitere beboere på plejehjem med i køkkenet

10. marts 2017
Aalborg Kommune søger Sundheds- og Ældreministeriets pulje om penge til at bringe madlavningen tættere på beboerne på kommunens plejehjem.

Sundheds- og Ældreministeriet har afsat en pulje på 425 mio. kr. til at renovere eller etablere køkkener på plejehjem. Målet er at gøre madlavning til en større del af hverdagen på plejehjemmene.

Maden til Aalborg Kommunes plejehjem leveres af Madservice Aalborg. Plejehjemmene kan vælge at bestille maden færdig eller som råvarer, de selv kan klargøre og færdigtilberede som for eksempel rå flæskesteg, fars til frikadeller eller rå grøntsager.

Men ikke alle kommunens plejehjem råder i dag over køkkener, som er egnede til madlavning. Nogle mangler for eksempel en ekstra vask, så grøntsager med jord og kød kan klargøres hver for sig, mens andre mangler hæve-/sænkeborde, mere plads eller større køleskabe.

Derfor søger Aalborg Kommune puljen om 20 mio. kr. til at renovere køkkener på de plejehjem, som i dag ikke har faciliteterne til at færdigtilberede mad lokalt.

I dag vælger beboerne menuen for en måned af gangen. De nye køkkener skal give dem bedre mulighed for at deltage i madlavningen, men også at tilpasse menuen til deres ønsker og for eksempel bruge farsen til at lave krebinetter i stedet for frikadeller.

- Vi ved, at måltider og duften af mad betyder rigtig meget for vores ældre borgeres livskvalitet og sundhed, og at måltidet også spiller en stor rolle i rehabilitering. Derfor har vi også afsat midler til at udvikle rammerne om mad og måltider i både 2016 og 2017. Pengene er blandt andet brugt til at opkvalificere medarbejderne, men også til at ansætte et ernæringsteam, som kan vejlede og undervise plejehjemmene i ernæring til ældre og på den måde skabe sammenhæng mellem maden, måltidet og ernæringen, forklarer Thomas Krarup og fortsætter:

- Med pengene til at forbedre køkkener på plejehjemmene kan vi fremover invitere alle beboere med i køkkenet til fælles tilberedning af måltiderne.

Del indhold