Skip til hoved indholdet
    Hjem Mit liv Sundhed og omsorg Børn og unge med handicap eller funktionsnedsættelse Rådgivning Har du et handicap og bliver du snart 18 år?

Har du et handicap og bliver du snart 18 år?

Har du betydelig og varig nedsat funktionsevne eller en indgribende kronisk eller langvarig lidelse, der gør, at du får støtte af kommunen, er der mange ting, der ændrer sig, når du bliver 18 år.

Hvad skal jeg vide?

Det vigtigste at vide er, at der gælder andre regler, når du fylder 18 år. Når du bliver 18 år, bliver du voksen og myndig. Det betyder blandt andet at:

  • du får en anden rådgiver end den du plejer, og ofte vil have mere end én rådgiver
  • vi ikke længere automatisk involverer dine forældre i din sag
  • du selv skal søge om hjælp til forsørgelse

Allerede når du fylder 16 år får du og din familie en invitation til en dialog, hvor vi taler om dit behov for støtte i fremtiden og om, hvordan vi sammen sikrer en god overgang til voksenlivet for dig.

Hvis du vil vide mere

Allerede når du bliver 17 år begynder vi at forberede, hvordan overgangen til voksenlivet kommer til at ske bedst muligt. 

Det, der kommer til at ske er, at:

  • du giver samtykke til, at vi må drøfte din sag på tværs internt i kommunen for at finde de bedste muligheder for dig
  • relevante fagpersoner drøfter din sag
  • din rådgiver sender din sag til Jobcentret i Uddannelseshuset
  • hvis du stadig har behov for støtte efter du bliver 18 år, sender din rådgiver også din sag til Visitationen hos Voksen-Handicap
  • du og dine forældre bliver inviteret til et overleveringsmøde, hvor vi taler om dine behov, hvordan samarbejdet frem til du bliver 18 år, kommer til at ske, og hvem der gør hvad i forhold til dig og dine behov i overgangen til at blive voksen

Når du bliver 18 år kan du selv søge om økonomisk hjælp til de merudgifter din funktionsnedsættelse giver.

Hvis du stadig har behov for særlig støtte efter du er blevet 18 år, er der to muligheder. Enten kan du blive ved med at være anbragt hos en plejefamilie, eller også kan du få bevilliget støtte via lovgivningen på voksenområdet.

Hvis du stadig gerne vil have, at dine forældre får informationer om din sag, har du mulighed for at udfylde en fuldmagt. På den måde kan dine forældre stadig være en del af din sag og kunne hjælpe dig. Det er kun dig, der bestemmer, om du vil involvere dem eller ej og give samtykke.

Kontakt

Specialgruppen for børn og unge

Sofiendalsvej 92 A 9200 Aalborg SV

Ring til os

99 31 27 55

Skriv til os

Åbningstider

Måske er du også interesseret i

Har du set...

Aalborg Kommune

Boulevarden 13
DK-9000 Aalborg

CVR-nummer: 29189420

Genveje

Translate Presse og kommunikation Tilgængelighedserklæring Databeskyttelse Job og karriere