Et projektforslag om etablering af et kollektivt varmeforsyningsanlæg kan blandt andet laves af
En række krav om brændselsvalg og samproduktion af el og varme skal overholdes, og projektforslaget skal indeholde beregninger af de samfunds-, bruger- og selskabsøkonomiske, miljømæssige og energimæssige forhold.
Kun anlæg, som producerer både el og varme (kraftvarmeanlæg), kan godkendes. Dog kan spids- og reservelastanlæg blive undtaget fra kravet om at producere både el og varme.
Et nyt varmeforsyningsanlæg må kun anvende naturgas eller mineralsk olie, hvis området, hvor anlægget skal etableres, allerede bliver forsynet med varme fra et naturgasfyret værk. Hvis anlægget etableres som kraftvarmeanlæg, kan biomasse også godkendes som brændsel. I områder, der bliver forsynet med varme fra et centralt kraftvarmeanlæg, er der ikke krav til at bruge bestemte brændsler.
Projektforslaget sendes til Klima og Miljø, og efter en høringsperiode er det Aalborg Byråd, der skal godkende projektforslaget.
Bekendtgørelse om godkendelse af projekter for kollektive varmeforsyningsanlæg
En ejendom kan blive pålagt tilslutningspligt til en kollektiv varmeforsyning, hvis
Det er byrådet, der kan pålægge tilslutnings- og forblivelsespligt på baggrund af et projektforslag, der udarbejdes af det kollektive forsyningsselskab eller i en lokalplan.
I særlige tilfælde kan byrådet give dispensation for tilslutnings- eller forblivelsespligten. Ønsker du at få dispensation, skal du indsende en ansøgning til Klima og Miljø.
Tilslutningspligt betyder,
For eksisterende ejendomme træder forpligtelsen i kraft senest ni år efter, at byrådet har truffet beslutningen, mens tilslutningspligten for nybebyggelse gælder fra det tidspunkt, hvor ejendommen tages i brug.
Ejendomme, der frivilligt har tilsluttet sig et varmeforsyningsanlæg, kan blive pålagt forblivelsespligt. Det betyder, at ejendommen skal forblive tilsluttet anlægget. Et forsyningsselskab kan ikke opkræve tilslutningsafgift ved påbud om forblivelsespligt.
Forblivelsespligt gælder med det samme.
Bekendtgørelse om tilslutning m.v. til kollektive varmeforsyningsanlæg
Der er nedlagt forbud mod etablering af elopvarmning i både eksisterende og nye ejendomme i områder, der er eller vil blive forsynet via kollektiv varmeforsyningsanlæg. Forbuddet gælder i hele Aalborg Kommune.
I eksisterende ejendomme må radiatorer, varmtvandsbeholdere med videre derfor ikke fjernes for i stedet at installere elvarme.
Forbuddet gælder kun for
Forbuddet gælder ikke for ejendomme, der allerede har elvarme. Disse kan fortsat anvende el til opvarmning.
Der er en række undtagelser og dispensationsbestemmelser for elopvarmning, som alle findes i bekendtgørelsen om tilslutning med videre til kollektive varmeforsyningsanlæg.
En ansøgning om fritagelse/dispensation skal sendes sammen med ansøgning om byggetilladelse til By og Land
Hvis ansøgningen ikke sker i forbindelse med nybyggeri, skal ansøgningen i stedet sendes til Klima og Miljø.
Ansøgningen skal indeholde følgende oplysninger:
Bekendtgørelse om tilslutning med videre til kollektive varmeforsyningsanlæg
Ønsker du at etablere jordvarmeanlæg, skal du søge om tilladelse. Når vi har modtaget ansøgningen, vurderer vi følgende i henhold til den til enhver tid gældende bekendtgørelse om jordvarmeanlæg:
Ansøgning og færdigmelding
Der kan være andre papirer, du skal have i orden, når du skal have jordvarme – for eksempel byggetilladelse eller dispensation for tilslutning til kollektiv varme.
Du skal ansøge om etablering af jordvarmeanlæg:
Ansøg om jordvarmeanlæg via Byg og Miljø
Du skal også færdigmelde jordvarmeanlægget:
Indsend færdigmelding via Byg og Miljø
Hvis du får mistanke om eller konstaterer, at jordvarmeanlægget er utæt, skal Klima og Miljø, Miljø straks kontaktes. Desuden skal der straks træffes foranstaltninger, der kan stoppe en eventuel udstrømning, for eksempel ved tømning af anlægget.
Du kan kontakte Klima og Miljø, Miljø og Plan på telefon 9931 2050.
Anvender du ikke længere et jordvarmeanlæg, skal det sløjfes og afmeldes hos kommunen.
Sløjfning foretages ved at tømme anlægget for jordvarmevæske og efterfølgende skylle anlægget igennem med rent vand. Herefter aflukkes jordvarmeslangerne.
Væske fra anlægget (inklusiv skyllevand) skal bortskaffes som farligt affald og afleveres i tætsluttende beholder med tydelig mærkning af indhold.
Affaldet skal bortskaffes jævnfør kommunens anvisning, kontakt eventuelt Renovation på telefon 9931 4955.
Private kan dog afskaffe op til 200 liter jordvarmevæske på den kommunale genbrugsplads.
Afmelding vedlagt dokumentation for korrekt bortskaffelse af jordvarmevæske, skal ske senest 14 dage efter sløjfning, og sker ved at skrive til Klima og Miljø