Vandløb
Om vandløb
Det kan være svært at vide, hvornår et vandløb er et vandløb, og om der er tale om et privat eller offentligt vandløb. Hvis der ligger et vandløb på din ejendom, er du lodsejer og har en række forpligtigelser i forhold til blandt andet vedligeholdelsen af vandløbet.
Uenighed mellem bredejere
Ved problemer med afledning af vand i private vandløb, kan problemet ofte løses ved at tale med din nabo om en løsning. Hvis problemet ikke kan løses i enighed, kan der rejses en vandløbssag mod din nabo hos vandløbsmyndigheden.
Private og offentlige vandløb
Private vandløb omfatter vandløb, som vandløbsmyndigheden ikke har optaget som offentlige vandløb. Der udarbejdes ikke regulativer for private vandløb. Her gælder alene vandløbslovens bestemmelser.
Mange åbne vandløb og stort set alle grøfter, rørledninger og dræn er private vandløb. Søer, damme og lignende er også private vandløb og dermed omfattet af vandløbsloven.
Ejer og myndighedsforhold
Både private og offentlige vandløb ejes af bredejerne. En bredejer eller lodsejer er den, der ejer den jord, hvor et vandløb eller en delstrækning ligger. Dette gælder både åbne og rørlagte vandløb.
Vandløbsmyndigheden ejer ingen vandløb, men træffer afgørelse om pligter og rettigheder for alle vandløb. Vandløbsmyndigheden har uden retskendelse ret til at færdes langs vandløbene.
Vandløb i Aalborg Kommune
Aalborg Kommune har ca. 930 km offentlige vandløb, som vedligeholdes af kommunen. Resten er private vandløb, som vedligeholdes af private lodsejere og diverse pumpelag. Som vandløbsmyndighed for alle private og offentlige vandløb skal kommunen sikre:
- Miljøtilstanden i vandløbene
- Vandløbenes vandafledning
Information til lodsejere
I de private vandløb skal bredejerne selv sørge for at vedligeholde vandløbet. Derudover har man som bredejer til vandløb forpligtigelser i forhold til bræmmer, fjernelse af oplagt grøde og at hegne for løsgående dyr.
Bredejernes pligter
Vandløbsmyndighedens vedligeholdelse skal tåles af bredejerne. Bestemmelser i regulativet skal overholdes i forhold til:
- Arbejdsbælter og bræmmer.
- Fjernelse af grøde og fyld.
- Hegning for løsgående dyr.
- Fjernelse af hegn i forbindelse med vedligeholdelse.
- Bevaring af beplantning langs vandløbet.
- Placering og vedligeholdelse af drænudløb.
- Regler for sejlads.
Bræmmer
I en afstand på to meter (bræmmen) langs naturlige eller højt målsatte vandløb og søer må der ikke foretages:
- Dyrkning
- Jordbehandling
- Plantning
- Terrænændring (Eneste undtagelse er lovligt rørlagte strækninger)
Når vandplanerne træder i kraft, gælder kravet for vandløb og søer, der har miljømålet 'god økologisk tilstand' eller 'godt økologisk potentiale'.
Formålet med bræmmen er at beskytte brinken mod udskridning og erosion, så vandløbets evne til at aflede vand sikres, og behovet for oprensning mindskes. En stabil brink sikrer samtidig gode fysiske forhold for fisk og smådyr, og så er bræmmen med til at mindske udvaskning af næringsstoffer og sprøjtemidler til vandmiljøet.
Kommunen er forpligtiget til at indberette bræmmeovertrædelser til NaturErhvervsstyrelsen, hvilket kan medføre en reduktion i landbrugsstøtten. Overtrædelse af vandløbslovens regler om bræmmer er desuden strafbart og kan medføre politianmeldelse.
Bræmmen måles fra vandløbsbrinkens øverste kant. Den øverste kant er overgangen fra det skrånende terræn mod vandløbet og det flade terræn, som normalt kan jordbehandles.
Tilladelse til etablering, uddybning og ændring af vandløb
Alle ændringer i offentlige og private vandløb kræver tilladelse efter vandløbsloven. Det kan for eksempel være etablering af et nyt vandløb, uddybning af et eksisterende eller ændring i vandløbets forløb.
Vandløb er:
- De vandløb, som vi normalt opfatter som vandløb
- Grøfter
- Kanaler
- Søer
- Damme
- Lignende indvande omfattet af vandløbsloven
Reguleringssag
Alle reguleringer skal godkendes af vandløbsmyndigheden. Godkendelsen skal sikre, at der tages hensyn til vandløbets vandafledning og miljø, og at alle berørte parter høres. En reguleringssag kan for eksempel være ændring i vandløbets:
- Forløb
- Bredde
- Bundkote
- Skråningsanlæg
Aalborg Kommune opkræver gebyr for behandling af visse typer reguleringssager.
Andre ændringer, der kræver godkendelse er:
- Rørlægning af åbne vandløb
- Genåbning af rørlagte vandløb
- Anlæg af nye vandløb
- Udpumpningsanlæg - etablering eller ændring
- Indpumpning af vand fra vandløb til vandingsanlæg
- Kreaturvandingssted
- Opstemningsanlæg (for eksempel ved dambrug eller målebygværker)
- Fastsættelse af flodemål
- Vandstandssænkning i søer
Godkendelse af reguleringer
Berørte parter i reguleringssager er:
- Ansøger
- Berørte bredejere og myndigheder
- Nabokommuner
- Naturstyrelsen
- Miljøministeriet
- Danmarks Naturfredningsforening
- Danmarks Sportsfiskerforening
- Andre klageberettigede organisationer
- Andre med interesse i reguleringen
Vedligeholdelse af vandløb
Alle vandløb skal vedligeholdes for at sikre vandafledningen, og for at planter og dyr kan leve i vandløbet. Vedligeholdelse i åbne vandløb kan være skæring/fjernelse af planter og opgravning af løse aflejringer. I rørlagte vandløb skal du sørge for, at vandet kan løbe uhindret.
Vedligeholdelse af private, åbne vandløb
Private, åbne vandløb skal vedligeholdes af bredejeren. Du ejer alle vandløb på din ejendom og har pligt til at vedligeholde disse.
I åbne vandløb kan vedligeholdelse være at skære planterne i vandet. Det afskårne plantemateriale skal tages op af vandløbet, så det ikke stopper vandløbet. Det er som regel nok at slå planterne én gang om efteråret, men slår du før midten af september, vil planterne normalt nå at vokse op igen inden vinter.
Du kan også plante træer på vandløbets brinker, så planterne i vandløbet skygges væk. Du må også grave løst mudder og sand op fra vandløbets bund. Hvis der er behov for at grave grus og sand op, eller hvis du graver i fast jord eller ler, laver du en regulering. Reguleringer skal på forhånd godkendes af vandløbsmyndigheden.
Vedligeholdelse af private, rørlagte vandløb
I rørlagte vandløb skal du sørge for, at rørene ikke er fyldte med sand, jord eller rødder.
Rørene må heller ikke være skubbet fra hinanden eller være gået i stykker, så vandet ikke kan løbe frit. Udskiftning af enkelte rør eller rør i samme beliggenhed og kote samt med samme diameter, betragtes som reparation og er en del af vedligeholdelsen.
Udskiftning af længere rørledninger til en anden beliggenhed eller anden diameter betragtes som en regulering, som skal godkendes af vandløbsmyndigheden.
Udgifterne til vedligeholdelse af en strækning af et vandløb kan partsfordeles efter aftale mellem to eller flere parter. Aftalerne er altid skrevet ned i forlig, kendelser eller afgørelser og ofte tinglyst på ejendommen. Aftalerne bør findes hos ejerne af de ejendomme, der er med i fordelingen af udgifterne. Vandløbsmyndigheden kan også have en kopi af dem.
Undtagelser fra pligten til vedligeholdelse
Vandløb, der henligger naturligt og ikke har været vedligeholdt i mange år, er omfattet af naturbeskyttelsesloven. De må derfor ikke vedligeholdes.
Gode råd til at finde et rørlagt vandløb
Rørledninger kan være svære at finde. Det kan derfor være hensigtsmæssigt at søge efter brønde eller lavninger i terrænet.
Du kan også kontakte vandløbsmyndigheden, en landinspektør eller landsarkivet.
Vedligeholdelse af offentlige vandløb
Offentlige vandløb vedligeholdes af kommunen efter regulativets bestemmelser. Arbejdet foretages enten af kommunens åmænd eller af private entreprenører.
Grødeskæring foretages typisk i en strømrende, der afleder det meste af vandet. Ved at efterlade planter i sider og enkelte steder på bunden tilgodeses de miljømæssige forhold.
Beskæringen af planterne, også kaldet grødeskæring, foretages med:
- Le
- Motorle
- Buskrydder
- Grødeskæringsbåd
Grødeskæringen tilrettelægges efter:
- Plantevækst
- Miljø i vandløbene
- Forventede nedbørsmængder
Der vil ofte være én grødeskæring om sommeren og én om efteråret. I flere af de store vandløb vil der være mere end to skæringer pr. sæson.
Oprensninger
Sand og slamaflejringer oprenses ikke før opmålinger viser, at regulativet ikke er overholdt. Oprensningen foretages med:
- Skovl
- Rendegraver
- Gravemaskine
Oprensningerne foretages oftest i efteråret eller om vinteren.
Lovgivning og regulativer
Vandløbsloven giver regler for de pligter og rettigheder, som både lodsejere og vandløbsmyndigheden har. Vandløbsloven administreres af kommunen.
Bekendtgørelse om regulativer for offentlige vandløb