Nedsivningsanlæg
Husspildevand
Husspildevand er spildevand, der ikke indeholder andre stoffer end, hvad der sædvanligvis er i spildevand fra husholdninger.
Ansøgning
Ønsker du at etablere et nedsivningsanlæg, skal du søge om tilladelse. Ansøgningsskemaet skal udfyldes af eller sammen med en autoriseret kloakmester. Når du etablerer et nedvisningsanlæg, skal du tage hånd om følgende:
- Ansøgningsskema skal udfyldes af ansøger og kloakmester
- Oversigtstegning og kloaktegning vedlægges
- Sigteanalyse af jord/sand, hvori spildevandet skal nedsives, skal udarbejdes
- Færdigmelding skal underskrives af autoriseret kloakmester
Ansøgningsskema til nedsivningsanlæg
Færdigmelding af spildevandsoplæg i det åbne land
Tilbagekaldelse af tilladelse
Det skal bemærkes, at nedsivningstilladelser til hver en tid kan ændres eller tilbagekaldes uden erstatning af hensyn til:
- Fare for forurening af vandforsyningsanlæg
- Gennemførelse af en ændret spildevandsafledning i overensstemmelse med en spildevandsplan (miljøbeskyttelseslovens § 32)
- Miljøbeskyttelsen i øvrigt, herunder fare for sundhed
Opbygning af nedsivningsanlæg
Et nedsivningsanlæg er typisk bygget op med en bundfældningstank (tidligere kaldet septiktank) og et siveareal med sivestrenge. Alt husspildevand skal passere bundfældningstanken, før det ledes til sivestrengene.
Bundfældningstanken skal sikre tilbageholdelse af bundfældeligt stof (suspenderet stoffer) og flydestoffer, før det ledes til sivestrengene, så nedsivningen ikke hæmmes eller hindres.
En bundfældningstank skal være tilmeldt kommunens tømningsordning for at sikre:
- At bundfældningstanken fungerer optimalt
- At slam og spildvand renses korrekt
Nedsivningen kan ske, hvor jordbundsforholdene tillader det, og det skal dokumenteres ved jordbundsprøver. Nedsivning kan finde sted, hvor jorden har karakter af sand og/eller grus.
Særligt for sommerhusområder
Grundvandsstanden er i nogle af Aalborg Kommunes sommerhusområder høj. Det giver flere steder problemer med at rense spildevandet fra sommerhusene.
I flere af Aalborg Kommunes sommerhusområder renses spildevandet i nedsivningsanlæg. Et nedsivningsanlæg fungerer kun optimalt, hvis der er en vis afstand (helst 2,5 meter) imellem sivedræn og højeste grundvandsstand.
Denne afstand er ofte ikke mulig at få i sommerhusområderne, og dispensation er derfor en mulighed i lovgivningen. Det betyder, at der kun skal være 1 meter mellem sivedræn og højeste grundvandsstand.
Regler og vejledning
Miljøministeriet har lavet en vejledning, hvor blandt andet reglerne om etablering af nedsivningsanlæg kan findes. Du kan læse om:
- Afstanden fra nedsivningsanlæg til vandindvindingsanlæg, hvortil der stilles krav om drikkevandskvalitet henholdsvis ikke-drikkevandskvalitet
- Afstand til højeste grundvandsspejl
- Afstanden fra nedsivningsanlægget til vandløb, søer eller havet
- Udformning af nedsivningsanlægget
- Jordens egnethed til nedsivning
- Afstand til andre nedsivningsanlæg, bygninger, skel mv.
Formålet med bestemmelserne om afledning af husspildevand til jorden er at sikre, at afledningen sker på en forsvarlig måde. Det betyder blandt andet:
- at sikre beskyttelse af overfladevand og grundvand
- at sikre mod hygiejniske risici.
Bekendtgørelse om spildevandstilladelser m.v. efter miljøbeskyttelseslovens kapitel 3 og 4
Vejledning for nedsivningsanlæg op til 30 PE
Bekendtgørelse om spildevandstilladelser
Spildevandsplan 2021-2032
Aalborg Kommunes byråd har på byrådsmødet den 21. juni 2021, punkt 20 godkendt Spildevandsplan 2021-2032. Spildevandsplanen fastsætter de overordnede rammer for håndteringen af spildevand i Aalborg Kommune.
Kortvisning spildevandsplan 2021-2032
Se beslutningsreferatet fra Byrådets møde den 21. juni 2021, punkt 20