Minirenseanlæg
Hvad er husspildevand?
Husspildevand er spildevand, der ikke indeholder andre stoffer end, hvad der sædvanligvis forekommer i spildevand fra husholdninger.
Ansøgning
Ønsker du at etablere et minibiologisk renseanlæg, skal du søge om tilladelse. Når du ansøger om etablering af et minirenseanlæg, skal du tage hånd om følgende:
- Ansøgningsskemaet skal udfyldes af ansøger og en autoriseret kloakmester
- Oversigtskort med angivelse af placering af anlæg og udløb skal udarbejdes
Ansøgningsskema til minirenseanlæg
Færdigmelding af anlægget
Når anlægget er etableret, skal du indsende en færdigmeldingsblanket, som er vedlagt tilladelsen. Færdigmeldingen skal være underskrevet af en autoriseret kloakmester.
Når kommunen modtager færdigmeldingen, ændrer vi BBR-koden for spildevandsrensning på ejendommen. Du skal herefter betale spildevandsafgift svarende til standardsatsen for rensemetode.
Skema for færdigmelding af anlægget
Prøvetagning
I forbindelse med den årlige prøvetagning på minirenseanlæg, skal Aalborg Kommune gøre opmærksom på, at disse skal udtages af akkrediteret laboratorium.
Andre alternativer
I områder, hvor forholdene ikke tillader udledning fra minirenseanlægget, kan du søge om tilladelse til nedsivning af det rensede spildevand.
Hvordan du etablerer et nedsivningsanlæg
Opbygning af et minirenseanlæg
Et minirenseanlæg er typisk udformet med en indbygget bundfældningstank (tidligere kaldet septiktank) og et biologisk/kemisk rensende modul. Alt husspildevandet skal passere minirenseanlægget, før det udledes, se nedenstående skitse.
Bundfældningstanken skal sikre tilbageholdelse af bundfældeligt stof (suspenderede stoffer) og flydestoffer før det ledes til sivestrengene, så nedsivningen ikke hæmmes eller hindres.
En bundfældningstank skal være tilmeldt kommunes tømningsordning for at sikre:
- At bundfældningstanken fungerer optimalt.
- At slam og spildevand renses korrekt.
Læs om tømningsordning for bundfældningstanke
Regler og vejledning
Miljøministeriet har udarbejdet en vejledning om typegodkendelsesordning for minirenseanlæg. Her kan du blandt andet læse om:
- Udløbskoncentrationer
- Anlæggets størrelse
- Serviceordning
Formålet med bestemmelserne om udledning af husspildevand til vandområde er at sikre, at udledningen sker på en forsvarlig måde. Herunder at sikre beskyttelse af overfladevand og grundvand samt at sikre mod hygiejniske risici.
Vejledning om typegodkendelsesordning for minirenseanlæg
Bekendtgørelse om spildevandstilladelser m.v. efter miljøbeskyttelseslovens kapitel 3 og 4
Bekendtgørelse om typegodkendelsesordning om minirenseanlæg
Spildevandsplan 2021-2032
Aalborg Kommunes byråd har på byrådsmødet den 21. juni 2021, punkt 20 godkendt Spildevandsplan 2021-2032. Spildevandsplanen fastsætter de overordnede rammer for håndteringen af spildevand i Aalborg Kommune.
Kortvisning spildevandsplan 2021-2032
Se beslutningsreferatet fra Byrådets møde den 21. juni 2021, punkt 20