Find en af kommunens andre hjemmesider

Gå ind på den valgte hjemmeside

Dræbersnegle

Dræbersnegle i private haver kan gøre megen skade på både afgrøder og blomster.

Sprøjtemidler og gift

Park & Natur i Aalborg Kommune foretager ikke nogen egentlig bekæmpelse af dræbersneglen i offentlige parker og skove. Manuel indsamling i disse områder er en helt umulig opgave, og brug af sneglegift i naturen vil slå alle arter af nøgensnegle (snegle uden hus) ihjel, - også de rovsnegle, der faktisk angriber og dræber den iberiske skovsnegl.

Aalborg Kommune har desuden en overordnet politik om ikke at anvende sprøjtemidler og gifte på de kommunale arealer. Anvendelse af sneglegifte frarådes helt generelt, også til private haver.

To arter af rovsnegle, stor glanssnegl (Oxychilus draparnaudi) og kælder­glanssnegl (Oxychilus cellarius), angriber dræbersneglens æg og virker således som en regulerende faktor, omend i begrænset omfang.

Der findes ingen lette løsninger med hensyn til bekæmpelse af dræbersnegle. Tørre somre og kolde vintre kan dog reducere antallet af dræbersnegle ganske betragteligt.

Udseende

Iberisk skovsnegl kan i fugtige somre vokse sig op til 15 cm lang og er som regel brunlig i farven, men den optræder faktisk i mange forskellige farvevarianter. De fleste er lyse- eller mørkebrune, men også orangerøde og næsten sorte individer forekommer.

Et sikkert kendetegn der er fælles for alle farvevarianter, er kanten rundt langs sneglens fodplade. Her ses små sorte tværstriber, der ligner zigzag-sting som kunne være syet på med sort sytråd.

Iberisk skovsnegl

Dræbersneglen begynder at lægge æg i juli og dør i løbet af efteråret. Æggene lægges bl.a. under åbne kvas- og kompostbunker og klækkes efter 2-4 uger. I private haver er det derfor særdeles vigtigt at fjerne kvas og blade helt, eller kun anvende en helt lukket kompost­beholder for at begrænse sneglenes mulighed for op­forme­ring.

I løbet af efteråret graver de små nyklækkede snegle sig ned i jorden for at overvintre. Hårde vintre med tidlig og stærk frost kan medvirke til at reducere antallet af iberisk skovsnegl.
Afhængig af temperaturen kravler de overlevende frem i løbet af april måned og starter deres livscyklus forfra.

Gode råd om regulering og bekæmpelse af dræbersnegle i egne haver

 • Sneglehegn (galvaniseret og formet som et ettal) rundt om hele haven. Sneglehegnet er umuligt at forcere for dræbersnegle
 • dræbersnegle afskyr tør jord. Hold derfor rent mellem nytteplanter og opret et tørt stykke jord rundt om haven
 • Slå græsplænen oftere og skab på den måde et mere tørt plænemiljø, som sneglene afskyr
 • Bræmmer af grofthakket flis med små træstykker rundt om haven; sneglene afskyr at glide over groft tørt træ
 • Bræmmer af groft jordbrugskalk; sneglene afskyr at glide på grove tørre kalkstykker
 • Undgå åbne kvas- og kompostbunker, hvor sneglene ynder at lægge æg
 • Indsaml voksne snegle morgen og aften, til øjeblikkelig aflivning med kogende vand og nedgravning
 • Nedgrav opvaskebaljer i jordhøjde som fælder med lokkemiddel fx et æbleskrog; afliv sneglene med kogende vand og grav dem ned
 • Vask altid hænder grundigt, hvis du har rørt ved en snegl, da slimen kan indeholde store mængder af salmonella- og colibakterier
 • Hold store høns og moskusænder i baghaven. Disse kan være en regulerende faktor og æder især mindre dræbersnegle
 • Pindsvin er med til at holde antallet af dræbersnegle nede i private haver

Kontakt

Har du spørgsmål om dræbersnegle, er du velkommen til at kontakte naturvejleder Esben Buch

Skriv til Esben Buch


Nyttige links

Na­tursty­rel­sens fak­ta om dræ­ber­sneg­le

Ha­ve­nyt

Nyt­te­dyr

Sneg­le­forum

 

Del indhold