De fremrykkede COVID-19 anlægsinvesteringer (byggeri)
Nedenfor zoomer vi ind på, hvad de fremrykkede anlægsinvesteringer er gået til indenfor byggeriområdet.
Forord af Peter Munk, Bygningschef, Aak Bygninger
Over 400 bæredygtige renoveringsprojekter realiseres
Der har været et stort arbejde forud for, at Aalborg Kommune har kunnet realisere så stor en fremrykning af anlægsprojekter på relativ kort tid. Der blev fordelt 300 mio. kroner til kommunale bygninger, og vi har skulle sikre, at anlægsprojekterne blev til med omtanke og på en bæredygtig måde. Det har også krævet et godt samarbejde i hele værdikæden omkring planlægning og udførelsen for at komme sikkert i mål.
AaK Bygninger fik igangsat sin egen digitaliseringsstrategi. Grunden hertil var bl.a. at leve op til Aalborg Kommunes bæredygtighedsstrategi fra 2015 med bæredygtighedsmanualer for nybyggeri, renovering og vedligehold. Det var også for at sikre en udvikling af den kommunalt ejede bygningsmasse på ca. 1 mio. m2 i takt med den positive demografiske udvikling i Aalborg. Et af digitaliseringsstrategiens mål har været at muliggøre dataunderstøttede beslutningsoplæg. I den forbindelse blev alle bygningers stamdata og tegninger digitaliseret. Med det udgangspunkt blev der lavet en tilstandsvurdering af alle bygninger ekskl. skoler.
Tilstandsvurdering som prioriteringsværktøj
Tilstandsvurderingen var gennemført primo 2020. Den viste - ikke overraskende - et større vedligeholdelsesefterslæb, der dannede baggrund for en politisk indstilling om en ny, mere planlagt og bæredygtig strategi for vedligeholdelse af Aalborg Kommunens bygninger.
Da Aalborg Kommune i april 2020 fik muligheden for at fremrykke anlæg, havde AaK Bygninger det nødvendige datagrundlag til at kunne indstille kendte projekter for ca. 300 mio. på bygninger.
Samarbejde med lokale rådgivere
Aalborg Kommune og AaK Bygninger havde ikke selv ressourcer til at håndtere projektrealisering af den størrelse, og da alle arbejdede hjemmefra, måtte der tænkes innovativt. Alle lokale rådgivere blev inviteret til en digital markedsdialog, hvor formålet var at afdække mulig kapacitet samt timepriser for at hjælpe med opgaven.
Selvom det var ny praksis for alle, så var der stor velvillighed til at få løst opgaven. De interne forvaltningsopdelte rådgiverteams i AaK Bygninger fik således fordelt projekter og rådgiveraftaler så bredt som muligt hos de lokale rådgivere.
Udfordringer undervejs og ekstraordinær nedlukning af Nordjylland
AaK Bygninger oplevede stor velvillighed fra håndværkerbranchen til at byde ind på opgaverne trods stigende travlhed - særligt hos private. Med mange tag- og facaderenoveringer blev stilladser også hurtigt en mangelvare, der udfordrede tidsplanerne.
Da den ekstraordinære nedlukning af de syv nordjyske kommuner ramte os sidst på året, måtte vi være fleksible og give tidsfristforlængelse på en række projekter. AaK Bygninger var således udfordret på at komme i mål med alle projekter inden udgangen af 2020. Dog blev anlægsloftet også suspenderet for 2021. Det betød, at AaK Bygninger ikke skulle forcere opgaverne og kunne udskyde en del udendørsarbejde til efter vinteren. Det hjalp på travlheden hos håndværkerne med en bedre sæsonudjævning.
Fordeling af projekter
Aalborg Kommune realiserer samlet set 400 større og mindre byggeprojekter.
Forvaltning | Investering i kr. | Kvadratmeter m² |
---|---|---|
Borgmesterens Forvaltning | 9.600.000 | 87.150 |
Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen | 80.300.000 | 114.750 |
Skoleforvaltningen | 76.700.000 | 464.210 |
Ældre- og Handicapforvaltningen | 42.800.000 | 134.350 |
Sundheds- og Kulturforvaltningen | 50.500.000 | 168.000 |
Tværgående energiinvestering | 38.000.000 | |
I alt | 297.900.000 | 969.460 |
Fokus på en række tværgående temaer
Foruden de enkelte projekter har der været særligt fokus på en række tværgående temaer, som I kan se nedenfor.
Brandsikring af plejehjem
I tæt samarbejde med de almene boligorganisationer er alle kommunens plejehjem blevet gennemgået, og brandsikkerheden er forbedret.
Indeklimascreening af skoler
Der er udført indeklimascreeninger på samtlige af Aalborg Kommunes skoler, dog undtaget de skoler, der står for en ombygning eller er midt i en. Screeningen viser, at skolerne i Aalborg har et indeklima, der er bedre end gennemsnittet, men der er stadig potentiale, før alle skoler er indeklimarenoveret, og udviklingsplanerne er realiseret.
Energimærkning af bygninger
Der blev i 2020 og 2021 gennemført en fornyelse af de lovpligtige energimærker. Energimærkningen er med til at give en indikation på, hvor meget de seneste års målrettede energirenoveringer har forbedret energiforbruget og mindsket Co2 udledninger. De nye energimærker giver ligeledes forslag til nye energiforbedrende tiltag og kan danne baggrund for ansøgning om tilskud fra Energistyrelsens pulje i 2021/22.
Fjernvarme konvertering
Som et led i at understøtte den grønne omstilling fra fossil baserede løsninger, som olie- og naturgas, til mere bæredygtige fjernvarmeløsninger, er det vigtigt, at Aalborg Kommune får den store volumen med, der ligger i de kommunale bygninger.
I forbindelse med fremføring af fjernvarme til Storvorde, er de kommunale bygninger således konverteret fra gas til fjernvarme.
Fremrykningen har givet et markant løft af den store kommunale bygningsmasse til gavn for klimaet, arbejdsmiljøet for medarbejderne og forbedret servicen for borgere –og brugerne.
Peter Munk
Bygningschef, AaK Bygninger
En kærlig hånd til skolerne
På skoleområdet har Aalborg Kommune investeret stort. Der er blevet efterisoleret og udskiftet tage og vinduespartier, installeret 166 nye miljøvenlige cirkulationspumper og udført indeklimascreeninger på størstedelen af vores skoler. Alt sammen for at forbedre kvaliteten af vores skoler, understøtte den grønne omstilling og sikre et godt indeklima.
Højvangskolen, Svenstrup
Højvangsskolen i Svenstrup har fået udskiftet tagbeklædning på hele tre bygninger på i alt 3.200 m². De nedslidte og utætte eternitplader med asbest er blevet udskiftet med ny tagbeklædning af eternitplader og tagpap.
Samtidig er alle loftrum, og de flade tage på bygningerne, blevet efterisoleret. I loftrummene er der desuden etableret ny ventilation til alle undervisningslokaler og fællesrum.
Gl. Hasseris Skole
På Gl. Hasseris Skole har vinduerne ved mellemtrinet trængt til en udskiftning. Vinduesprojektet bestod i udskiftningen af 17 store nedslidte og utætte vinduespartier samt sanering af de elastiske fuger.
De gamle vinduer er udskiftet til nye højtisolerende træ-alu vinduer, som efterfølgende kan forhindre trækgener og forbedre undervisningsmiljøet i lokalerne.
Ferslev Skole
Skolen har i en del år haft problemer med utætte tage med efterfølgende fugtskader som følge af vandindtrængen. På Ferslev Skole er de gamle og nedslidte skifferplader med asbest blevet udskiftet til nye bølgeeternitplader. Samtidig er tagrummene på tre bygninger, på i alt 1.200 m², blevet efterisoleret.
Sulsted Skole
Sulsted skole har igennem længere tid haft vandindtrængen i flere bygninger samt rotteudfordringer. Med de fremrykkede anlægsmidler har skolen fået skiftet størstedelen af de utætte tage samt fået repareret facaden for mulige rottereder. Tagene er blevet efterisoleret og har skabt et mærkbart bedre indeklima.
Sulsted Hallen nåede også at få skiftet taget.
Egebakken Specialskole
Egebakken Special Skole er beliggende i Hammer Bakker med en stram lokalplan. Taget på skolens administrationsbygning har været påvirket af vandindtrængen og råd. Taget er blevet efterisoleret, og der er kommet nye fine vingetegl på.
Ulsted Skole
Ulsted skole er netop blevet indviet som Idrætsskole. Med de fremrykkede anlægsmidler har skolen blandt andet fået asfalteret skolegården, som ellers ikke ville have været mulig med almindeligt vedligehold. Ulsted Skole kan nu virkelig benytte skolegården til at udfolde deres idrætstilgang til undervisningen.
Grindsted skole
Den gamle skole i Grindsted, der daterer sig helt tilbage til 1868, har haft brug for en kærlig hånd. Taget havde udtjent sin levetid, en mår havde haft god fornøjelse af den løse isolering, og personalet havde igennem lang tid hverken kunnet holde på varmen eller holde varmen ude.
Taget er blevet skiftet fra bølgeplader til vingetegl, så der er bedre sammenhæng mellem de øvrige bygninger på matriklen. Samtidig er der efterisoleret og fået hævet gesimsen på en rigtig fin måde.
Mere energivenlige cirkulationspumper på flere skoler
I 2020 blev der skiftet en del gamle cirkulationspumper på flere skoler i Aalborg Kommune.
I samarbejde med Grundfos blev der udført et energitjek af skolens pumper, hvor der blev fundet 166 pumper med energibesparelses potentiale.
De nedtagne pumper blev sendt til Grundfos, så de kunne genanvendes til nye pumper. Det er med til at understøtte den cirkulære tankegang, som Aalborg Kommune ønsker at fremme, hvis vi skal nå i mål med de klimaambitioner, som regeringen har sat. Udskiftningen af de gamle pumper til nye pumper har et energibesparelsespotentiale på 37.600 kwh./år. Svarende til det årlige elforbrug i 9 parcelhuse.
Det gode indeklima på skolerne
Indeklimaet er højt på dagsordenen på Aalborg Kommunes skoler. Derfor har AaK Bygninger fået udført indeklimascreeninger på samtlige skoler med undtagelse af de skoler, der står overfor en ombygning eller er midt i en. Indeklimascreeningerne er udført ved hjælp af et indeklimaværktøj, som er udviklet til brug for lige præcis denne type opgave.
Det gode indeklima
Indeklimaværktøjet giver en vurdering af indeklimakvaliteten, helt ned på lokaleniveau, og differentierer på fire indeklimaparametre:
- Belysning
- Akustisk indeklima
- Termisk indeklima
- Atmosfærisk indeklima
Man kan hermed vurdere, hvordan det står til i hvert enkelt lokale for hver parameter. De fire indeklimaparametre bliver kategoriseret på en rød-gul-grøn skala, og indeklimaværktøjet gør det muligt at tage højde for variationer, hvis skolen er renoveret ad flere omgange. Derudover kan det estimere en økonomisk omkostning for at renovere et specifikt lokale. Karaktererne for lokalerne opsummeres i en indeklimaprofil for skolen, og det samme på kommuneplan. På den måde får vi et overblik over, hvor langt den enkelte skole er, for at komme i mål med et godt og sundt indeklima.
Det er nødvendigt at kende indeklimaet på lokaleniveau, da den enkelte skole kan have undergået renoveringer og tilbygninger over flere omgange. Det kan være årsagen til, at indeklimaet fra lokale til lokale, på den enkelte skole, kan variere kraftigt.
Figur 1
Resultatet
Det samlede resultat af AaK Bygningers screeninger kan ses på ovenstående figur (figur 1) Figuren viser, at for den samlede skolemasse har 35 % af de screenede lokaler et godt indeklima, hvorimod 19 % har et indeklima, der ikke er optimalt.
Løsning af de resterende indeklimaudfordringer planlægges- og prioriteres i takt med realisering af de individuelle udviklingsplaner for de enkelte skoler, hvor der også skabes nye fremtidssikrede læringsmiljøer.
Daginstitutioner og fritidscentre
Flere af kommunens daginstitutioner og fritidscentre har også fået glæde af de nye midler til de fremrykkede anlægsinvesteringer. Lige fra nye facadebeklædninger til rottesikring.
Fritidscenter Byggeren, Aalborg Øst
Fritidscenter Byggeren på Sebbersundvej i Aalborg Øst har fået udskiftet en traditionel lodret beklædning til ny robust og vedligeholdelsesvenlig plade af stenkomposit. I tæt samarbejde med Miljø- og Energiforvaltningen er der desuden blevet arbejdet med en effektiv rottesikring af bygningerne.
Arkitekterne har lavet et facadeudtryk, som respekterer den markante blå farve, som Fritidscentret Byggeren er kendt for. Samtidig er det lykkes at give bygningerne nyt liv.
Midlertidig daginstitution, Nørholmsvej 13
Den gamle træningshøjskole på Nørholmsvej i Aalborg er blevet indrettet til midlertidig børnehave – komplet med køkken indrettet til frokostordning, automatisk brandalarmering (ABA), ny legeplads, ny ventilation, nye toiletter og administration på 1. sal.
I etape 2 er der desuden blevet indrettet et afsnit til vuggestuebørn i det gamle værksted.
Børnehaven Æblehaven
AaK Bygninger har renoveret facaden på denne institution beliggende ved Rotunden i Hasseris. Børnehaven har en forhistorie med skimmel, som det tilstræbes, ikke skal gentage sig. Der er udført en påforing på den eksisterende ydervæg, så der er blevet plads til ekstra isolering.
Den nye facade fremstår med en lodret beklædning af varmebehandlet træ, som med årene patinerer og får en grålig nuance. Varmebehandlet træ kræver næsten ingen vedligeholdelse og så passer det godt ind i omgivelserne.
Koldhal, Skydebanevej
AaK Bygninger har opført en ny koldhal for Ressourcecenter Aalborg (RCA) til brug for opmagasinering af brugt hospitalsudstyr. Hallen er opført i et samarbejde mellem Region Nordjylland og Aalborg Kommune. Det er opkvalificerede ledige, der i samarbejde med RCA står for renoveringen af hospitalsudstyret.
Det renoverede udstyr kom bl.a. i brug til opbygningen af et pandemiafsnit under COVID-19 med leverance af hospitalssenge, dropstativer, blodtryksmålere m.m. Noget udstyr kan ikke renoveres, men indeholder til gengæld værdifulde råvarer, der går til genanvendelse.
Projektet opfylder 7 af de 17 verdensmål for bæredygtig udvikling. Ledige får kvalifikationer, sundheden øges både lokalt og globalt, det bidrager til bæredygtige løsninger både miljømæssigt og økonomisk, og endelig så støtter projektet sundhed og udvikling i u-lande.
Fritidscenter Højvang, Svenstrup
Fritidscenter Højvang på Hellekisten i Svenstrup har fået udskiftet tagbelægning på hovedbygningerne samt alle facadepartier i samme bygninger. Facadepartierne er udført i vedligeholdelsesvenlige materialer samt medvirkende til en reducering af energiforbruget.
Børnehaven Myretuen, Nibe
Børnehaven Myreturen, Nibe, har fået udskiftet tagbelægning, vinduer samt flere facadepartier. Facaderne er renoveret i vedligeholdelsesvenlige materialer. Herudover er der opført et udetoilet i bæredygtige materialet samt vindfang til gavn for arbejdsmiljøet i børnehaven.
Køkkenudskiftninger i 10 daginstitutioner
AaK Bygninger har med de fremrykkede anlægsinvesteringer udskiftet 10 køkkener i udvalgte daginstitutioner. Udskiftningen omfatter inventar, hvidevarer, belysning og overflader m.m.
Mindre renoveringer og vedligehold i en række institutioner
I en række daginstitutioner er der med de fremrykkede midler foretaget mindre renoveringsarbejder og vedligeholdelsesopgaver, som fx. udskiftning af beklædning af legepladsskurer, udskiftning af hegn, opretning af terrænbelægninger, maling af vinduer m.m. Desuden er en række institutioner opkvalificeret med kommunale fiberforbindelser.
I fritidslivet skal de kommunale bygninger også spille
De fremrykkede anlægningsinvesteringer har også været til gavn for de kommunale bygninger indenfor sundhed, kultur og fritid. Lige fra klubhuse, en sportshal til den gamle Falck-bygning, som i dag huser flere lokale foreninger, har fået en kærlig hånd.
Klubhuset ”Kildehuset” er blevet opfrisket
Kildehuset i Nørresundby er et arbejdsorienteret klubhus for mennesker, der er ramt af psykisk sygdom. Huset har fået en gennemgribende renovering. Brugere af huset har hjulpet med planlægning, rokering, ekstra rengøring og rosenedskæring m.m. Det viste sig lige så billigt at skifte de skadede vinduer frem for reparationer. Der blev også plads til en del energirenoveringer samt renovering af tage og ydervægge.
Gughallen i Aalborg SØ
I Gughallen har AaK Bygninger bl.a. arbejdet med renovering af hallens tag og facader. Inden tagudskiftningen blev igangsat, blev det besluttet, at det gamle loft skulle udskiftes, da det var begyndt at drysse på halgulvet.
Der er blevet udskiftet dampspærre og efterisoleret. Som prikken over ”i’et” blev der monteret nye facadebogstaver på hallens gavl. Bogstaverne er oplyste, når mørket falder på.
Finstrupgaard i Svenstrup
Finstrupgaard i Svenstrup har fået udskiftet taget på hovedhuset, så der fremadrettet kan indrettes brugbare lokaler på 1. salen. Hele tagkonstruktionen er blevet udskiftet. Der er blevet rejst nye spær og isoleret efter dagens energikrav.
1. salen har i en årrække ikke været anvendt til andet end opbevaring. Loftrummet er blevet afleveret som et stort åbent rum – klar til at blive udnyttet til aktiviteter i Sundheds- og Kulturforvaltningen.
Den gamle Falck-bygning i Aalborg
Taget vil blive udskiftet på den gamle Falck-bygning på Forchammersvej, som i dag benyttes af veteranbilsklubber, modeljernbaneforeningen
og Den Færøske Forening.
Ved samme lejlighed har projektet muliggjort udnyttelse af det 155 m² store loftrum, som tidligere har fungeret som hjem for edderkopper og andre smådyr. Der er blevet etableret to store foreningslokaler, fælleskøkken og flugtvejstrapper i begge gavle.
Tagkonstruktionen har fået tilført kviste, så facaden mod Forchhammersvej står flot og harmonisk. Ligeledes påsættes attrap-skorstene, så bygningens markante arkitektur er fremhævet.
Urania Observatoriet i Aalborg
Urania Observatoritet har gennemgået en tag- og facaderenovering, så den karakteristiske og charmerende bygning i Golfparken igen skinner i solen.
Observatoriets murværk var stærkt medtaget på grund af vandindtrængning ved murkronen. Det er udbedret i forbindelse med facaderenoveringen. Tagpappet er efterset og repareret i nødvendigt omfang.
Poul Paghs Gade – De Alternative Tilbud
På Poul Paghs Gade er der blevet udført skimmelsanering og renovering af tagterrasse. Flere års utæthed i membranen ved tagterrassen har medført, at de bærende stålprofiler var svækkede. Tagterrassen er derfor blevet nedbrudt og en ny er blevet genopbygget. De eksisterende forsatsvægge er nedbrudte, og efter en grundig sanering og udtørring er der opført en ny forsatsvæg af et egnet materiale.
Aalborg vil give borgerne grøn varme
I Aalborg Kommune understøtter vi den grønne omstilling. Derfor har Aalborg Kommune en Varmeplan for 2030, der skal give borgerne en varmeforsyning, der blandt andet reducerer fossile brændsler og skaber grundlag for en 100 % CO2 neutral varmeforsyning i 2050.
Den grønne omstilling fra naturgas til fjernvarme
Aalborg Forsyning har en Varmeplan 2030, som skal sikre indbyggerne i Aalborg Kommune en omkostningseffektiv og konkurrencedygtig varmeforsyning. Varmeplanen skal sikre en høj forsyningssikkerhed, reducere fossile brændsler og skabe grundlag for den grønne omstilling og en 100 % CO2 neutral varmeforsyning i 2050.
Som et led i varmplanen er og bliver Storvorde og Sejlflod konverteret fra naturgas til fjernvarme i løbet af 2020 og 2021.
Aalborg Kommune ønsker at bidrage til den grønne omstilling og med en umiddelbar reduktion af emissionen, er skiftet fra naturgas til fjernvarme et godt skridt på vejen. Det skal også ses i lyset af, at naturgassen er under udfasning, og at restlevetiden på Aalborg Kommunes gaskedler i området kun gennemsnitligt var cirka syv år.
I områderne konverteres følgende kommunale bygninger (ca. 9000 m2) samt bygninger under Ældre- og Handicapforvaltningen hvor beboerdemokratierne er inddraget inden konvertering.
- Fællesfunktioner, Stationsvej 5, Borgmesterens Forvaltning
- BMX Klub, Tofthøjvej 41, Sundheds- og Kulturforvaltningen
- Børnehave, Agervej 12, Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen
- Børnehave, Tofthøjvej 43, Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen
- Tandpleje, Hassingshave1, Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen
- Tofthøjskolen, Tofthøjvej 32, Skoleforvaltningen
- Plejeboliger, Skrænten 3-5
- Plejeboliger/Aktivitetscenter, Tofthøjvej 28
- Ældreboliger, Hassinghave 2-8 (mangler generalforsamling)
- Ældreboliger, Pynten 2-42
Udover en konvertering til en mere bæredygtig forsyning optimeres samtidig de styrings og reguleringsmæssige forhold så der opnås lavere forbrug og forbedret indeklima.