Se det bæredygtige, vi allerede gør
Du og jeg gør os alle grønnere
Vi hylder den grønne DNA samtidig med, at vi opfordrer til endnu mere grøn handling! For selvom vi er gode, er vi slet ikke i mål endnu. Men ved en fælles indsats er vi godt på vej.
Nyhedsbrev
Få de seneste nyheder en gang om måneden fra Grønt Aalborg direkte i din indbakke
Læs eksempler på bæredygtige initiativer i Aalborg Kommune
DK2020-klimaplan
Lokal klimahandlingsplan efter internationale standarder
DK2020 er et dansk klimaprojekt foranlediget af Real Dania, som de danske kommuner kan ansøge om at deltage i. Aalborg Kommune deltager i projektets første omgang, som havde opstart i november 2020.
Lokal indsats bidrager til internationale mål
DK2020 tilbyder kommuner støtte og rådgivning af projektpartner CONCITO til at fremme det kommunale klimaarbejde. På knap halvandet år skal de deltagende kommuner udarbejde klimahandlingsplaner med samme ambitiøse planlægningsstandard (Climate Action Planning Framework; CAPF), som anvendes i det internationale bynetværk C40. Herigennem skal klimahandlingsplanerne leve op til både den danske målsætning om en reduktion af drivhusgasser på 70% i 2030 samt Paris-aftalens ambitioner om et nuludslip senest i 2050. Yderligere skal klimahandlingsplanen vise, hvordan kommunen vil gribe klimatilpasningsarbejdet an, så potentielle klimaforandringer afbødes. DK2020 har således til formål at sætte skub i et klimaarbejde i Danmark, som efterlever Paris-aftalen og ligeledes avancere Danmark til at blive et foregangsland i kampen for den grønne omstilling.
Fælles klimahandlingsplan
I Aalborg Kommune faciliterer Center for Grøn Omstilling arbejdet med DK2020. Klimahandlingsplanen skal være en fælles klimahandlingsplan for hele kommunen. Med ambitiøse målsætninger, skal der ambitiøse handlinger til, og det kræver et stærkt samarbejde mellem Aalborg Kommune, virksomheder og almene borgere.
Involvering og dialog med relevante samarbejdspartnere skal føre til initiativer, handlinger og metoder, der sikrer, at Aalborg Kommune bidrager til nationale og internationale klimamålsætninger.
Vil du vide mere, kan du kontakte projektleder
Jørgen Olesen
Center for Grøn Omstilling
Telefon 6166 7828
Se mere om DK2020:
Projekter i DK2020 ved Realdania
Klimaplaner i hele Danmark ved Concito
Verdensmålsstrategi
Verdensmålene vedrører os alle. I Aalborg Kommune arbejder vi målrettet med de 17 Verdensmål – vi gør Verdensmål til hverdagsmål. Det kan du mærke gennem vores arbejde med:
- Klima
- Ressourcer
- Ulighed
- Biodiversitet
Med Aalborg Kommunes Verdensmålsstrategi ønsker Byrådet at sætte retning for et arbejde, der kan sikre, at udviklingen i Aalborg Kommune er både økonomisk og miljømæssigt bæredygtig samt socialt retfærdig.
For at sikre bæredygtig udvikling kræver det en aktiv indsats på globalt, nationalt, kommunalt og lokalt plan. Der er brug for, at vi går sammen i fællesskaber for at løse nogle af de store udfordringer. Ideer, tips og forslag til handlinger udvikler vi i samarbejde med virksomheder, boligforeninger, uddannelsesinstitutioner og dig! Fællesskaber og partnerskaber af afgørende – vi udvikler os sammen!
Grønne agenter
Du kan få hjælp af en grøn agent til at gennemføre projekter, der fremmer bæredygtighed og grøn omstilling.
Læs mere om, hvordan du får hjælp og sparring til dine bæredygtige idéer
Grøn detail
Det skal være nemt at bidrage til den grønne omstilling i Aalborg Kommune – også for dig, der arbejder i en af kommunens detailbutikker.
Netværk for Grøn Detail er et netværk for detailbutikker i Aalborg Kommune, der ønsker at påbegynde eller videreudvikle deres arbejde med bæredygtighed. Netværk for Grøn Detail arbejder aktivt for at styrke detailbutikkernes miljøprofil.
Din butik kan bidrage til at den bæredygtige tankegang breder sig ud til kunder og samarbejdspartnere.
Som led i at blive en del af Netværk for Grøn Detail får din butik en bæredygtighedsscreening. Her stiller et konsulentteam skarpt på, hvordan I som butik kan tænke bæredygtige løsninger ind i driften og det daglige arbejde, og hvordan de kan være en gevinst for butikken.
Kontakt Netværk for Grøn DetailØkologi
Økologi har høj prioritet i Aalborg Kommune. I Bæredygtighedsstrategien fremgår et mål om 60% økologi i de kommunale køkkener, kantiner og institutioner drevet af Aalborg Kommune ved udgangen af 2020.
Økologiprocenten beregnes hvert år forvaltningsvis og ved udgangen af 2017 var den samlede økologiprocent for hele Aalborg Kommune på 45%. Madservice Aalborg, som indkøber ca. 48% af alle fødevarer i Aalborg Kommune, kom ud af 2017 med en økologiprocent på 46,4 %
I Aalborg Kommune ønsker vi at fremme økologien bredt. Både når det kommer til jordbrug, køkkendrift, kommunale indkøb mv., og på den måde medvirke til at opfylde flere af Bæredygtighedsstrategiens indsatser samt reducere madspild mv. for at reducere ressourceforbruget og samtidig skabe økonomisk rum for mere økologi.
Mange af Aalborg Kommunes institutioner følger deres flotte indsats op med et økologiske spisemærke, som er et statskontrolleret mærke, der viser, hvor stor del af de indkøbte føde -og drikkevarer, der er økologiske. Mærket findes i bronze (30 – 60%), Sølv (60 – 90%) og Guld (90 – 100%).
Der er 59 økologiske spisemærker i kommunen i 2017:
- 41 institutioner (1 guld, 35 sølv og 5 bronze)
- 2 skoler (Bronze)
- 4 af Madservices køkkener (4 bronze)
- 11 af kommunens kantiner (2 sølv og 9 bronze)
- 1 kulturinstitution (bronze)
Aalborg Kommune har fået 6 mærker yderligere i 2017.
SmarteData gør affald smart
Gennem projektet SmarteData får vi mulighed for at øge mængden og kvaliteten af data, herunder om adfærd i forbindelse
med affaldssortering og -mængder. Data om blandt andet fyldningsgrader i de nedgravede containere, der i disse år er under etablering i Aalborgb tætby, vil give konkret viden om borgeres adfærd og dermed muligheder for mere målrettet information og digitale løsninger til at adressere en mere bæredygtig borgeradfærd i forbindelse med affald og ressourceforbrug. Dataene kan også anvendes i andre sammenhænge, eksempelvis planlægning af bydele, samarbejde med detailhandel og supermarkeder om minimering af emballage med mere.
SmarteData, der er et Regionalfondsprojekt (Bæredygtig Grøn Byudvikling) støttet af Erhvervsstyrelsen, er et samarbejdsprojekt mellem bla. Aalborg Kommune, Aalborg Universitet og Aalborg Renovation. Formålet med projektet er databaseret innovation, der skal fremme nye løsninger og services indenfor affaldshåndtering. Det treårige projekt afsluttes i 2022.
FleXskrald
Formålet med projektet FleXskrald er at øge genanvendelsen af affald fra butikker og kontorer i Aalborg, kombineret med beskæftigelse af medarbejdere med særlige udfordringer.
Mange butikker har i dag udfordringer med at håndtere og sortere deres affald korrekt og efterspørger behov for nye og mere bæredygtige ordninger, hvor der kan tages optimal hensyn til butikkernes forskellige affaldsmængder og -typer samt miljømæssig bortskaffelse heraf.
I Aalborg midtby skønnes det at der dagligt afhentes i størrelsesorden 15 ton genanvendeligt pap, papir og plast emballage, som butikkerne enten selv bortskaffer, bortskaffer via private vognmænd eller som bortskaffes sammen med dagsrenovationen.
Affaldsindsamling af socialøkonomisk virksomheder
Affaldsindsamlingen i FleXskrald udføres i praksis med den social økonomiske virksomhed Huset Venture Nordjylland, som er ansvarlig for afhentning af affaldet og via et samarbejde med bl.a. varehusene Salling og Føtex får mulighed for at lave 2 omlastningscentre i hver ende af gågadesystemet i midtbyen. Salling og Føtex stiller deres affaldsanlæg (containere og affaldspresser med mere) til rådighed for behandlingen af det indsamlede pap, papir samt blød plastik. Herfra afhentes affaldet via de affaldsselskaber som varehusene i forvejen har aftaler med.
Affaldet indsamles ved butikkerne ved hjælp af el-drevne køretøjer (cykler, scootere eller varebiler) hvilket vil reducere både energiforbrug og C02 udledning. Ved el-baseret afhentning skønnes det, at der optimalt kan spares omkring 500 liter diesel om ugen, når projektet er fuldt indfaset. Hertil vil støjgener og partikelforureningen fra dieseldrevne last- og varebiler blive reduceret væsentligt.
Til bestilling af afhentning samt korrekt registrering af det genanvendelige affald fra butikkerne, er der udviklet en digital løsning, leveret af firmaet Rezycl. Via en særlig APP kan butikkerne melde ind, at de gerne vil have afhentet affald og via løsningen vil den afhentede affaldsmængde og -type også blive registreret.
Projekt FleXskrald er støttet af midler fra EU’s strukturfond og løber i perioden 2019-2022.
Grøn vækst i festivaler og events
Nye muligheder for nordjyske festivaler og events
Projektet "grøn vækst i festivaler og events" giver festivaler og events muligheder for at tage et ryk i en mere bæredygtig retning.
Projektet, som løber til december 2023, er for alle festivaler og events i Nordjylland.
Projektet er et samarbejde mellem Aalborg Kommune, Center for Grøn Omstilling og UCN og er støttet af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.
Alle aktiviteter er finansieret af projektet – events og festivaler bidrager kun med deres tid.
Vi tager temperaturen på den grønne omstilling
Vi har undersøgt status blandt de nordjyske festivaler og events gennem et survey. Undersøgelsen blev gennemført i efteråret 2020.
Vi afdækker potentialer og laver handlingsplaner
Med afsæt i resultatet af undersøgelsen tilbydes festivaler og events en bæredygtighedsscreening, hvor potentialer for grøn vækst belyses. Screeningen tager udgangspunkt i en samtale og et værktøj, hvor vi i fællesskab med jer taler om eventets eller festivalens muligheder og ønsker.
Screeningen vil omhandle emner som for eksempel mad og drikke, affald og genanvendelse, energi, transport, online muligheder og kommunikation. Der vil i alle emner være fokus på at minimere forbrug og spild, at gøre forbruget mere bæredygtigt samt at skabe symbioser og fællesskaber.
Nogle af de festivaler, der bliver screenet, vil efterfølgende få tilbudt et forløb med en ekstern konsulent med henblik på at udvikle bæredygtige forretningsmodeller og virke som fyrtårne for andre.
Vi tilfører nye kompetencer
UCN tilbyder læring, viden og værktøjer til at arbejde teoretisk og praktisk for at tage et skridt i den bæredygtige retning. Fokusområder fra UCN er:
- Bæredygtig strategi
- Service design
- Oplevelsesværdi
- Digitale/alternative forretningsmodeller
Vi etablerer nye netværk
UCN vil danne et netværk af grønne festivaler og events med netværksmøder og oplæg, som tager afsæt i de behov, som festivaler og events har. Møderne vil være en mulighed for sparring og vidensdeling mellem festivalerne.
Festivaler og events kan vælge at deltage i de tilbud, I selv finder værdifulde og behøver således ikke deltage i hele pakken.
For nærmere oplysninger:
Send en mail til projektleder Lisbeth Eeg