Snart 18 år?
Vi forsøger at gøre overgangen så smidig som muligt for dig ved at have et tæt samarbejde på tværs af børne- og voksenområdet.
I overgangen er der nemlig mange forskellige love i spil, der administreres i forskellige afdelinger i kommunen.
For at gøre det lettere for dig og din familie at forstå overgangen, har vi tydeliggjort nogle af de ændringer, der sker.
Forberedelse i god tid
Når du er fyldt 17 år, gør Aalborg Kommune følgende:
- Din rådgiver i enten Specialgruppen eller familiegruppen sender din sag til Uddannelseshuset eller Ældre- og Handicapforvaltningen.
- Din sag vil blive drøftet mellem afdelingerne.
- Du og dine forældre bliver herefter inviteret til et møde, hvor vi taler om, hvilken støtte du forventes at få brug for, og hvordan det kommer til at foregå. Herudover får du en nærmere forklaring af, hvem der varetager hvilke opgaver i overgangen.
Når du fylder 18 år
Når du fylder 18 år, er der en række forhold, som ophører eller ændres - eksempelvis:
- Kommunen involverer ikke længere automatisk dine forældre i din sag. Hvis du ønsker, at de skal involveres, skal du give dem en skriftlig fuldmagt.
- Du får en ny rådgiver, og vil som oftest have mere end én rådgiver.
- Dine forældre får ikke længere økonomisk støtte eller anden hjælp.
- Der er nye regler, der kun gælder for dig, og ikke for dine forældre.
- Hvis ikke du er i arbejde eller modtager SU, vil din forsørgelse blive afklaret i Uddannelseshuset ved det fyldte 18. år. Du skal selv søge herom.
Forældre til en snart myndig
Som forælder til en ung, skal du/I være opmærksomme på:
- Vurdering og bevilling at støtte til jeres søn/datter sker efter andre regler efter det fyldte 18. år.
- Før jeres barn fylder 18 år, har fokus ved vurdering af støttebehov været på både barnet, men også på jer som familie. Når jeres barn fylder 18 år, flytter det fokus sig. Jeres barn er myndigt og ikke længere omfattet af jeres forsørgelsespligt. Derfor skal kommunen fokusere på den unges forhold og behov, og ikke længere familiens samlede situation.
- Aalborg Kommune vil fra det 18. år som udgangspunkt henvende sig til den unge, med mindre:
-
- Den unge ønsker jeres fortsatte medvirken, og giver jer en skriftlig fuldmagt til at medvirke.
- Den unge har en betydeligt nedsat psykisk funktionsevne. Her kan I kontakte Statsforvaltningen ift. at afklare værgemål for den unge.
- Kompensation for tabt arbejdsfortjeneste samt dækning af nødvendige merudgifter bortfalder, når jeres barn fylder 18 år. Der er mulighed for at søge dækning af merudgifter jævnfør servicelovens §100. Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at der er andre kriterier for målgruppe og vurderinger. Du kan få yderligere oplysninger ved Specialgruppen.
- Anbringelse i plejefamilie eller aflastningsfamilie slutter som udgangspunkt ved det fyldte 18. år. Der vurderes selvfølgelig individuelt i hver sag i forhold til præcis dato for ophør. I særlige tilfælde kan der være mulighed for at fortsætte indsatsen som efterværn, såfremt man vurderes at være omfattet af målgruppen. Dette indebærer bla., at der skal være et klart udviklingspotentiale mod en mere selvstændig voksentilværelse.
Har du spørgsmål
Hvis I har spørgsmål kan du og dine forældre, frem til det 18. år, henvende jer til jeres rådgiver i enten familiegruppen eller Specialgruppen