Sundhedsbesøg i Dagtilbud går kort sagt ud på, at en sundhedsplejerske én gang om året kommer på besøg hos i de 4-årige i institutionerne.
Sundhedsplejersken kommer på besøg i:
Sundhedsbesøget sikrer en tidlig opmærksomhed, hvis dit barn viser tegn på udfordringer som påvirker dit barns sundhed og forudsætninger for trivsel, dannelse, udvikling, læring. På den måde har vi mulighed for at hjælpe barnet med den rette indsats sammen med dig som forælder.
Sundhedsplejerskens faglige viden giver mulighed for at undersøge, hvad vi kan gøre i institutionen, hvis der er tendenser på tværs af de 4 årige i den enkelte institution. Det kan for eksempel være, hvis flere børn har udfordringer omkring renlighed.
Målet er, at flere børn trives bedre og er mere sunde, når de starter i skole. Det arbejder vi med ved at inddrage Sundhedsplejens faglige viden i samarbejde med både dagtilbud og dig som forælder.
Inden sundhedsplejersken kommer på besøg i institutionen, får du tilsendt et spørgeskema med nogle spørgsmål omkring dit barns sundhed og udvikling. Spørgeskemaet giver dig mulighed for at reflektere over dit barns sundhed, trivsel og udvikling.
Spørgeskemaet, som du udfylder inden Sundhedsbesøger har blandt andet fokus på:
Sundhedsplejersken læser din besvarelse på spørgeskemaet inden Sundhedsbesøget og sundhedsplejersken ser også i dit barns sundhedsplejejournal, og om der er særlige opmærksomheder fra for eksempel lægen.
Sundhedsbesøget foregår i dagtimerne, mens dit barn er i daginstitution, og du deltager derfor ikke som forælder. Der vil altid være en pædagog med, som børnene kender godt og dit barn vil være i en mindre gruppe på 6-8 børn, der også er 4 år gamle.
Sundhedsplejersken vil lave lege og aktiviteter med børnene med fokus på krop og motorik. De vil for eksempel spille med en bold, gå på line eller og synge en fagtesang, der får pulsen op, så børnene kan mærke, at hjertet slår.
Sundhedsplejersken observerer, hvordan børnene bevæger sig, deres almene sundhedstilstand og om der er noget særligt, der bør undersøges nærmere. For eksempel kan et nys under besøget være en tilfældighed, men hvis barnet nyser ofte, kan det være tegn på allergi. Undervejs vil sundhedsplejersken også måle og veje dit barn.
Efter Sundhedsbesøget får dit barn et kort med hjem med eget navn, sundhedsplejerskens navn og en henvisning til sundhedsvejen.dk.
På baggrund af Sundhedsbesøget og spørgeskemaet vurderer sundhedsplejersken, om der er noget i forhold til dit barns sundhed og udvikling, hvor der er behov for en fælles indsats.
Ligesom du måske kender det fra ’Opsporingsmodellen - Sammen om trivsel’, så vil den pædagogiske leder indkalde til et dialogmøde, hvis der er noget fra besøget, der giver anledning til ekstra opmærksomhed eller bekymring.
Hvis der er ikke er behov for yderligere oplysninger eller noget at bemærke til dit barns sundhed og udvikling så vil der ikke være yderligere tilbagemelding til dig end dit barns højde og vægt, som du vil kunne se i Sundhedsjournalen på Sundhedsvejen.dk
Sundhedsbesøg har været prøvet af i en række daginstitutioner inden implementeringen og her har tilbagemeldingerne fra både forældre og medarbejdere været positive:
”Hun synes, det var et hit og mega sjovt. Hun fortalte meget om besøget, og hun springer ellers ikke lige ud i noget nyt. Hun synes, det var sjovt at kaste med bolden og at skulle måles og vejes. Hun har haft en god oplevelse og har snakket om det mange gange siden. Hun var også stolt over at få et kort med hjem”, mor til 4-årig efter Sundhedsbesøg i en børnehave.
Sundhedsbesøget er et tilbud, og det er derfor frivilligt, om dit barn skal deltage. I god tid inden Sundhedsbesøget i dit barns institution, får du tilsendt et samtykkeskema, som du skal underskrive og sende retur, hvis dit barn skal deltage i besøget. Samtykket gælder kun det enkelte besøg og kan altid trækkes tilbage.
I samtykket tager du stilling til om:
Du kan altid kontakte lederen i dit barns institution, hvis du har spørgsmål.