Sundhedsbesøg i Dagtilbud
Sundhedsbesøg i praksis
Herunder kan du læse om, hvordan det foregår, når der er sundshedsbesøg i Aalborg Kommunes dagtilbud.
Formålet med Sundhedsbesøg
Med sundhedsbesøget ønsker vi at sætte fokus på alle børns sundhed, udvikling og trivsel inden skolestart. Det arbejder vi med ved at inddrage Sundhedsplejens faglige viden i samarbejde med det pædagogiske personale og dig som forælder.
Sundhedsbesøget sikrer en tidlig opmærksomhed, hvis dit barn viser tegn på udfordringer, som nu eller på sigt kan påvirke dit barns sundhed og forudsætninger for trivsel, udvikling og læring.
Sundhedsudfordringer kan være problemer relateret til søvn, renlighed, over- eller undervægt, motorik og så videre. Vi ved for eksempel, at cirka 10-12 % af børn ved skolestart er overvægtige, og at 29 % af børnene har en eller flere bemærkninger til deres motorik ved indskolingen hos skolesundhedsplejen. Kilde: Statens institut for Folkesundhed. SDU, 2020. ”Motorisk udvikling ved indskolingsalderen” Temarapport fra Databasen Børns Sundhed for skoleåret 2018-19.
Udfordringer med for eksempel vægt, renlighed, motorik med videre kan påvirke barnets trivsel – særligt i indskolingen. Via Sundhedsbesøget har vi dermed mulighed for at hjælpe dit barn med den rette indsats sammen med dig som forælder, inden dit barn starter i skole.
Sundhedsplejersken kommer på besøg i institutionen
Sundhedsbesøg i Dagtilbud går kort sagt ud på, at en sundhedsplejerske én gang om året kommer på besøg hos i de 4-årige i institutionerne.
Sundhedsplejersken kommer på besøg i:
- Kommunale børnehaver, daginstitutioner og selvejende institutioner
- Private børnehaver og puljeordninger
- Landsbysordninger
Sundhedsplejerskens faglige viden giver mulighed for at undersøge, hvad vi kan gøre i institutionen, hvis der er tendenser på tværs af de 4 årige i den enkelte institution. Det kan for eksempel være, hvis flere børn har udfordringer omkring renlighed.
Spørgeskema udfyldes inden besøget
Inden sundhedsplejersken kommer på besøg i institutionen, får du tilsendt et spørgeskema med nogle spørgsmål omkring dit barns sundhed og udvikling. Spørgeskemaet giver dig mulighed for at reflektere over dit barns sundhed, trivsel og udvikling.
Spørgeskemaet, som du udfylder inden Sundhedsbesøget, har blandt andet fokus på:
- Mad og måltider
- Søvn
- Motorik
- Renlighed
Sundhedsplejersken læser din besvarelse på spørgeskemaet inden Sundhedsbesøget og sundhedsplejersken ser også i dit barns sundhedsplejejournal, og om der er særlige opmærksomheder fra for eksempel lægen.
Sundhedsbesøget sker i trygge rammer
Sundhedsbesøget foregår i dagtimerne, mens dit barn er i institution, og du deltager derfor ikke som forælder. Der vil altid være en pædagog med, som børnene kender godt, og dit barn vil være i en mindre gruppe på 6-8 børn, der også er 4 år gamle. Sundhedsplejersken bruger tid sammen med børnene, så de bliver trygge, inden de går i gang med aktiviteterne.
Sundhedsplejersken laver lege og aktiviteter med børnene
Sundhedsplejersken har en kuffert med legetøj, som hun bruger til legebaserede øvelser og aktiviteter med børnene med fokus på krop og motorik. Ud over de legende øvelser bliver børnene også målt og vejet.
Et par eksempler på de legebaserede øvelser:
- I kufferten er der en bold, som børnene skal lege med. Sundhedsplejersken kaster bolden ud til hvert enkelt barn, som så skal kaste bolden tilbage til sundhedsplejersken.
- Sundhedsplejersken tager et spejl op af kufferten. Hun og børnene snakker om, hvad man kan se i spejlet. Derefter leger de spejlleg, hvor børnene er sundhedsplejerskens spejl og efterligner de bevægelser, hun laver.
- Børnene skal gå på line på en streg på gulvet. De skal gå hen til højdemåleren og vægten, hvor de blive vejet og målt. Imens læser pædagogen bogen ”Kroppen - rim og mirakler” for de resterende børn.
Under aktiviteterne observerer sundhedsplejersken, hvordan børnene bevæger sig, deres almene sundhedstilstand, og om der er noget særligt, der bør undersøges nærmere. For eksempel kan et nys under besøget være en tilfældighed, men hvis barnet nyser ofte, kan det være tegn på allergi.
Efter Sundhedsbesøget får dit barn et postkort med hjem med sundhedsplejerskens navn og en henvisning til sundhedsvejen.dk.
Efter Sundhedsbesøget
På baggrund af Sundhedsbesøget og spørgeskemaet vurderer sundhedsplejersken, om der er noget i forhold til dit barns sundhed og udvikling, hvor der er behov for en fælles indsats.
Ligesom du måske kender det fra ’Opsporingsmodellen - Sammen om trivsel’, så vil den pædagogiske leder indkalde til et dialogmøde, hvis der er noget fra besøget, der giver anledning til ekstra opmærksomhed eller bekymring.
Hvis der er ikke er behov for yderligere oplysninger eller noget at bemærke til dit barns sundhed og udvikling, så vil der ikke være yderligere tilbagemelding til dig.
Dit barns højde og vægt kan du se på Sundhedsvejen.dk.
Gode erfaringer fra pilotprojekt
Sundhedsbesøg har været prøvet af i en række daginstitutioner inden implementeringen og her har tilbagemeldingerne fra både forældre og medarbejdere været positive:
”Hun synes, det var et hit og mega sjovt. Hun fortalte meget om besøget, og hun springer ellers ikke lige ud i noget nyt. Hun synes, det var sjovt at kaste med bolden og at skulle måles og vejes. Hun har haft en god oplevelse og har snakket om det mange gange siden. Hun var også stolt over at få et kort med hjem”, mor til 4-årig efter Sundhedsbesøg i en børnehave.
Frivilligt at deltage
Sundhedsbesøget er et tilbud, og det er derfor frivilligt, om dit barn skal deltage. I god tid inden Sundhedsbesøget i dit barns institution, får du tilsendt et samtykkeskema, som du skal underskrive og sende retur, hvis dit barn skal deltage i besøget. Samtykket gælder kun det enkelte besøg og kan altid trækkes tilbage.
I samtykket tager du stilling til om:
- Dit barn må deltage i Sundhedsbesøget
- Sundhedsplejersken må stille korte, afklarende spørgsmål til pædagogen om dit barn for at afklare, om en observation er relevant at videreformidle til dig.
Du kan altid kontakte lederen i dit barns institution, hvis du har spørgsmål.