Søvnen påvirker både barnets fysiske, følelsesmæssige, indlæringsmæssige og sociale udvikling. Når barnet trives, er det ikke afgørende, hvor mange timer i døgnet barnet sover.
God søvn om dagen gør det lettere for barnet at falde i søvn og sove om natten. Når barnet sover, deles søvnen i forskellige rytmer og veksler mellem drømmesøvn og dyb søvn. Kroppen hviler, mens hjernen arbejder.
Alle børn vågner i løbet af natten, nogle har brug for hjælp til at falde i søvn igen. Hvis et barn dagligt vækkes af sin middagssøvn, stresses barnet, og det kan derfor have svært ved at falde i søvn om aftenen. En afbrudt lur kan desuden nemt øge antallet af natlige opvågninger.
Barnet skal sove på ryggen, indtil det selv kan vende sig. For at undgå flad nakke og et skævt hoved bør spædbarnets hoved ikke vende til samme side hver nat.
Barnet skal ikke sove for varmt. Kroppens temperatur sænkes nemlig naturligt under søvnen.
Mange børn sover godt udenfor i dagtimerne. Hav godt udsyn med barnet og undgå, at barnevognen står direkte i solen eller udsættes for træk.
Du kan give dit barn gode sovevaner ved hjælp af regelmæssighed og gode rutiner omkring sovetid.
Gode sovevaner kan for eksempel være:
Gode tips til putteritualer kan være:
Hvis dit barns søvn er blevet en udfordring i din familie, kan du tale med personalet i dit dagtilbud, så I sammen kan finde en god løsning for dit barn. Du er også velkommen til at kontakte din lokale sundhedsplejerske eller Center for Børns Udvikling, hvis du har brug for yderligere råd og vejledning.
Åbningstid og telefontid:
Man-fredag 08:00-09:00
Find din lokale sundhedsplejerske her
Center for Børns Udvikling har forskellige træffetider.