Børnepsykologisk Team
Tilbud fra Børnepsykologisk Team
Hvis du overvejer at modtage hjælp fra Børnepsykologisk Team, kan du herunder læse, om du er målgruppen for tilbuddet, samt hvordan du kan blive henvist.
Hvad er Børnepsykologisk Team?
Børnepsykologisk Team er et psykologteam, hvor vi udreder og behandler samt rådgiver om børn med psykiske vanskeligheder i grænselandet til børnepsykiatrien. Vi inddrager forældrene aktivt i udredning og behandling af barnet.
Psykologerne i teamet er specialister i børnepsykologi og/eller erfarne i børnepsykiatri, og yder også konsulentbistand til andre faggrupper i kommunen.
Vi samarbejder med Familiegrupperne, PPR (Pædagogisk Psykologisk Rådgivning), sundhedsplejersker og barnets skole. Når det er relevant, henviser vi til Børne- og Ungdomspsykiatrien.
Hvem er målgruppen?
Vores tilbud er rettet mod børn, der har haft det svært over en længere periode og hvor deres hverdag er påvirket. Aldersgruppen er skolebørn til og med 13 år.
Målgruppen er børn med:
- Angst og tristhed.
- Tvangstanker og/eller tvangshandlinger/ritualer.
- Koncentrationsvanskeligheder: Det kan være børn der er urolige, impulsive og har svært ved at få det gjort de skal, i en grad, hvor det bliver et problem for dem selv og deres omgivelser.
- Sociale udfordringer: Det kan være børn, hvor samvær med kammerater er svært, børn som har svært ved at aflæse andres signaler, børn der let bliver overvældelde, usikre og reagerer stærkt, når der sker ændringer.
- Andre former for mistrivsel: Det kan være børn, der har svært ved at håndtere de samme krav og situationer som deres jævnaldrende. Det er ofte børn, der ender i konflikter med omgivelserne eller trækker sig fra samvær.
Det gælder for mange forældre, at de oplever, at deres hjælp er utilstrækkelig, og de har udtømt deres idéer til, hvordan de kan hjælpe barnet.
Børn, der reagerer på svære opvækstsvilkår, har brug for at hele familiens situation vurderes. Her henviser vi til Familiegrupperne.
Hvem kan henvise?
- Forældre kan selv rette henvendelse hertil.
(Hvis forældrene har kontakt til andre professionelle, skal henvisningen ske i samarbejde med disse). - Familiegruppernes rådgivere og psykologer.
- Sundhedsplejersker.
- Psykologer fra PPR (Pædagogisk Psykologisk Rådgivning).
- Rådgivere fra Familiegrupperne og Specialgruppen kan desuden henvise til konsulentbistand.
Forældre er velkomne til at ringe inden en henvisning, hvis man er i tvivl om barnet hører til målgruppen.
Hvad kan et forløb bestå af?
Udredning
Når et barn henvises, er første indsats at afklare barnets problematik. Forældrenes beskrivelse af barnets udvikling og adfærd, styrkesider og udfordringer, er grundlæggende i vores udredning. Beskrivelser fra barnets skole eller tidligere undersøgelser er også vigtige. Psykologiske tests kan også indgå i udredningen af barnet.
Efter udredningen aftaler vi den videre indsats med barn og forældre.
Rådgivning
Rådgivningsforløb til forældre iværksættes, når udredningen peger på, at indsatsen bedst gives via forældrene. Rådgivningen tager udgangspunkt i udredningen, og hvordan forældrene kan omsætte dette til nye handlemuligheder i forhold til barnet.
Behandling
Vi kan tilbyde angst- og OCD-behandling, når det er relevant i forhold til barnets problematik, og barnet er motiveret til selv at indgå i et behandlingsforløb. Behandlingsforløb kan også iværksættes i forhold til andre problematikker inden for vores målgruppe.
Forældrene indgår aktivt i behandlingsforløbene.
Vi arbejder primært med kognitiv terapi.
Vi afpasser forløbenes varighed efter problematikken. Indsatsen kan variere fra få samtaler til et udrednings- og behandlingsforløb, der typisk strækker sig over 8-12 gange.
Inddragelse af netværket
Når det er relevant for indsatsen omkring barnet, formidler vi, sammen med forældrene, vores viden til barnets skole og øvrige netværk. Det kan være i samarbejde med rådgiver og psykolog fra PPR eller andre henvisere.
Konsulentbistand
Rådgivere i Familiegrupperne og Specialgruppen kan få konsulentbistand vedr. børne- og ungdomspsykiatriske problematikker. Det kan være i forhold til at få mere viden om en diagnose og betydningen for indsatsen, eller hvis der er mistanke om psykiatriske diagnoser hos børn/unge med andre typer belastninger.
Hvor foregår det?
Forløbene foregår i Børnepsykologisk Teams lokaler på Bisgårdsvej 12, 9200 Aalborg SV.
Hvem er vi?
Mette Sand Alstrup
Psykolog
Specialist i Børnepsykologi
Lone Lindbjerg
Psykolog
Specialist i Børnepsykologi
Gitte Bjerregaard Jensen
Psykolog
Hvordan henviser man?
Du laver en henvisning ved at følge den pink selvbetjeningsknap.
Henvisning af børn med lettere psykiatriske vanskeligheder kan ske fra:
- Forældre.
- Børne- og Familieområdernes rådgivere og psykologer.
- Tværfagligt Team.
- De ledende sundhedsplejersker.
- PPR (Pædagogisk Psykologisk Rådgivning).
Du er velkommen til at ringe inden for telefontiden, før en henvisning, hvis du har behov for at få afklaret, om dit barn er inden for målgruppen. Telefontid er tirsdag kl. 10.30-12.00 og torsdag kl. 8.30-10.00 på tlf. 9931 9274.
Fagfolk finder vores henvisningsskema på KLIK.