Dialogen indledes ved, at værtsstedet står for velkomst og 5-10 minutters præsentation ud fra følgende:
Hvordan er der arbejdet med forberedelse forud for tilsynet?
Herunder for eksempel relevant inddragelse (forældre, pædagogisk personale)
Herefter faciliteres dialogen af Tilsynet, med udgangspunkt i seks temaer.
Temaerne er udvalgt af Dagtilbudsgruppen i Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen, Aalborg Kommune, og afsnit med temaer
er opbygget ud fra:
Hvert tema introduceres med en indføring i den relevante lovgivningsmæssige ramme med uddrag fra lovgrundlaget. I forlængelse
heraf følger en beskrivelse af, hvad der føres tilsyn med og det materiale, der knytter sig til de gældende emner i dialogspørgsmålene. På baggrund heraf præsenteres relevante dialogspørgsmål og hertil fastsatte vurderingskriterier for hvert tema.
Dialogen afrundes ved hvert tema med mulighed for at indfange deltagerkredsens refleksioner og udviklingspunkter i forhold til læring og kvalitetsudvikling. Barnesyn, pædagogisk læringsmiljø og forældresamarbejde vil være gennemgående i alle temaer.
Der aggregeres data på alle temaer. For temaerne Det fælles pædagogiske grundlag, Tidlig opsporing og Sociale fællesskaber der rykker, anvendes data fra tilsyn til læring og kvalitetsudvikling på tværs af 0-6 års området.
I Aalborg Kommune ses den styrkede pædagogiske læreplan som rammen for alle børns læring. Det betyder, at arbejdet med netop et fælles pædagogisk grundlag, står centralt.
Når der i tilsynspraksis tages udgangspunkt i det fælles pædagogiske grundlag, handler det om: Barnesyn, Pædagogisk læringsmiljø, Leg og Læring - alle elementer skal ses som værende i et samarbejde mellem forældre og dagtilbud.
Det fælles pædagogiske grundlag er kendetegnende for den forståelse og tilgang, hvorpå der skal arbejdes med børns trivsel, læring, udvikling og dannelse i dagtilbuddet. Med dagtilbudslovens § 8, sk. 2 står centralt, “...at dét at være barn har værdi i sig selv…”, hvilket betyder, at børn har ret til leg og medbestemmelse samt til at være forskellige og udvikle sig i eget tempo.
Arbejdet med pædagogiske læringsmiljøer tager afsæt i ovenstående, da pædagogiske læringsmiljøer i dagtilbud har stor betydning for, hvordan barnet klarer sig senere i livet.
Når der i Aalborg Kommune arbejdes med etablering af pædagogiske læringsmiljøer i dagtilbuddene, sker det som lærende miljøer gennem hele dagen og der tages højde for et børneperspektiv uanset, om der er tale om daglige rutiner, børneinitierede aktiviteter eller voksenplanlagte forløb. Dette da loven fastsætter, at alle elementer af det fælles pædagogiske grundlag
også skal være udgangspunktet for arbejdet med den pædagogiske læreplan og dermed arbejdet med børns læring i dagtilbuddet.
Udarbejdelse af den pædagogiske læreplan indfanger:
Af det fælles pædagogiske grundlag fremgår også, at forældre inddrages gennemgående i det pædagogiske arbejde, da arbejdet
med kvalitet i dagtilbuddene skal ske i samarbejde med forældre.
Materiale:
§7
Dagtilbud skal fremme børns trivsel, læring, udvikling og dannelse gennem trygge og pædagogiske læringsmiljøer, hvor legen er grundlæggende, og hvor der tages udgangspunkt i et børneperspektiv.
Med afsæt i arbejdet med Det fælles pædagogiske grundlag, føres der tilsyn med etablering af pædagogiske læringsmiljøer. Desuden føres der tilsyn med, om der tages højde for børnenes perspektiver, og at den børneinitierede leg fremmes af det pædagogiske personale, der ligeledes værner om børnenes initiativer, fantasi og virkelyst.
§8, stk. 3
Det skal fremgå af den pædagogiske læreplan, hvordan det enkelte dagtilbud hele dagen etablerer et pædagogisk læringsmiljø, der med leg, planlagte vokseninitierede aktiviteter, spontane aktiviteter, børneinitierede aktiviteter og daglige rutiner giver børnene mulighed for at trives, lære, udvikle sig og dannes.
Det pædagogiske læringsmiljø skal tilrettelægges, så det inddrager hensynet til børnenes perspektiv og deltagelse, børnefællesskabet, børnegruppens sammensætning og børnenes forskellige forudsætninger.
Dialogspørgsmål
Når der arbejdes med børns læring gennem hele dagen:
Vurderingskriterier
Der arbejdes med det fælles pædagogiske grundlag; Barnesyn, Pædagogiske læringsmiljøer, Leg og Læring. Der arbejdes med at give legen og børns selvorganiserede aktiviteter betydelig plads i hverdagen.
Deltagerkredsen peger på følgende udviklingspunkter og eventuelle tiltag.
Med afsæt i arbejdet med Det fælles pædagogiske grundlag, føres der tilsyn med, hvordan der i dagtilbuddet tages udgangspunkt i den pædagogiske læreplan som ramme for det pædagogiske arbejde og alle børns læring, herunder i arbejdet med pædagogiske læringsmiljøer. Ligeledes føres der tilsyn med arbejdet med den pædagogisk læreplan og evalueringskultur i
dagtilbuddet.
§ 8
Der skal i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan for hele børnegruppen i alderen 0-2 år og for børnegruppen i alderen fra 3 år og frem til skolestart (...)
Stykke 2
Den pædagogiske læreplan skal udarbejdes med udgangspunkt i et pædagogisk grundlag, jævnfør stykke 3 og 4, seks læreplanstemaer, jævnfør stykke 4 og 9, og mål for sammenhængen mellem det pædagogiske læringsmiljø og børns læring, jævnfør stykke 9.
§ 9 stykke 2
Lederen af dagtilbuddet er ansvarlig for at etablere en evalueringskultur i dagtilbuddet, som skal udvikle og kvalificere det pædagogiske læringsmiljø. Lederen er ansvarlig for, at arbejdet med den pædagogiske læreplan
evalueres mindst hvert andet år med henblik på at udvikle arbejdet.
Stykke 3
Lederen af dagtilbuddet er ansvarlig for at sikre en løbende pædagogisk dokumentation af sammenhængen mellem det pædagogiske læringsmiljø og børnenes trivsel, læring, udvikling og dannelse. (…)
Dialogspørgsmål
Giv praksiseksempler på, hvordan der arbejdes med den pædagogiske læreplan, herunder sammenhængen mellem læreplanstemaerne.
Vurdringskriterier
Der arbejdes med den pædagogiske læreplan som ramme for det pædagogiske arbejde. Der arbejdes med udvikling af en evalueringskultur
som en del af arbejdet med pædagogiske læringsmiljøer.
Deltagerkredsen peger på følgende udviklingspunkter og eventuelle tiltag.
I Aalborg Kommune skal alle dagtilbud arbejde med tidlig opsporing omkring børns trivsel. I et samarbejde mellem Familie- og
Beskæftigelsesforvaltningen og Skoleforvaltningen er der udarbejdet en fælles metode til tidlig opsporing, som de kommunale tilbud arbejder ud fra. De øvrige tilbud kan eventuelt anvende en anden metode.
Arbejdet med tidlig opsporing og heraf eventuel indsats, sker i et samarbejde mellem forældre og dagtilbud. Med dette udgangspunkt føres der tilsyn med, hvordan der arbejdes med tidlig opsporing og hvordan der samarbejdes med forældre, og eventuelt tværprofessionelt, om børns trivsel.
Materiale
§7 stykke 2
Dagtilbud skal i samarbejde med forældrene give børn omsorg og understøtte det enkelte barns trivsel, læring, udvikling og dannelse og bidrage til, at børn får en god og tryg opvækst.
§8 stykke 5
Det skal fremgå af den pædagogiske læreplan, hvordan det pædagogiske læringsmiljø tager højde for børn i udsatte positioner, så deres trivsel, læring, udvikling og dannelse fremmes.
Dialogspørgsmål
Vurderingskriterier
Der arbejdes med tidlig opsporing og justering af de pædagogiske læringsmiljøer.
Deltagerkredsen peger på følgende udviklingspunkter og eventuelle tiltag.
I Aalborg Kommune skal alle børn sprogvurderes omkring 3,2 år og senest 2 måneder efter børnehavestart. Der udarbejdes i den forbindelse handleplaner i de tilfælde, hvor sprogvurderingerne giver anledning til opmærksomhed/indsatser.
Som en del af arbejdet med den pædagogiske læreplan, skal der i dagtilbud arbejdes med Kommunikation og sprog.
Centralt for børns sprogtilegnelse er, at:
Materiale:
§11, stykke 1
Kommunalbestyrelsen har ansvaret for, at der gennemføres en sprogvurdering af børn i alderen omkring 3 år, der er optaget i et dagtilbud, hvis der er sproglige, adfærdsmæssige eller andre forhold, der giver formodning om, at barnet kan have behov for sprogstimulering. (…)
Stykke 7
Kommunalbestyrelsen har ansvaret for, at der gives sprogstimulering til børn, som på baggrund af en sprogvurdering efter stykke 1, 2 og 4 vurderes at have behov for sprogunderstøttende aktiviteter. Omfanget af sprogstimuleringen skal på baggrund af sprogvurderingen efter stykke 1, 2 og 4 fastsættes ud fra det enkelte barns behov for sprogstimulering, jævnfør dog stykke 8. (…)
Stykke 10
Kommunalbestyrelsen har ansvaret for at sikre, at barnets forældre inddrages i forbindelse med sprogvurdering efter stykke 1, 2 og 4 og sprogstimulering efter stykke 7 og 8, og at forældrene får vejledning i selv at understøtte deres barns sproglige udvikling.
Proces
Læreplan
Børneperspektiv
Strukturer
Dialogspørgsmål
Vurderingskriterier
Der arbejdes med sprog og sprogstimulering med henblik på understøttelse
af alle børns sproglige udvikling.
I Aalborg Kommune er der en særlig sammenhæng mellem sundhedspolitikken og FN’s verdensmål nr. 3 om at ”sikre et sundt liv for alle og fremme trivsel for alle aldersgrupper”. Det indebærer, at børnemiljøet skal vurderes med børnenes øjne, ligesom børnenes oplevelser af børnemiljøet skal inddrages i vurderingen af børnemiljøet, afhængigt af børnenes alder og modenhed. Der lægges vægt på, at børnene inddrages i forbindelse med forhold, der vedrører dem selv, jævnfør FN’s børnekonventions artikel 12 om barnets ret til at give udtryk for sin mening og krav på, at denne mening respekteres.
Arbejdet med sundhed og børnemiljøet omhandler desuden måltidskultur, herunder hvordan der i dagtilbuddet arbejdes med læring i forbindelse med måltidet: rammen om måltidet, det sunde måltid og lighed i sunde vaner.
På baggrund heraf føres der tilsyn med, hvordan det fysiske, psykiske og æstetiske børnemiljø fremmer børns trivsel, sundhed, udvikling og læring. Ligeledes hvordan børnemiljøet vurderes i et børneperspektiv.
Materiale
§7, stykke 3
Børn i dagtilbud skal have et fysisk, psykisk og æstetisk børnemiljø, som fremmer deres trivsel, sundhed, udvikling og læring.
§8, stykke 7
Arbejdet med det fysiske, psykiske og æstetiske børnemiljø i dagtilbuddet skal integreres i det pædagogiske arbejde med etablering af pædagogiske læringsmiljøer. Børnemiljøet skal vurderes i et børneperspektiv og børns oplevelser af børnemiljøet skal inddrages under hensyntagen til børnenes alder og modenhed.
Dialogspørgsmål
Vurderingskriterier
Der arbejdes med børnemiljøer vurderet i et børneperspektiv. Der arbejdes med sammenhængen mellem måltider som læringsmiljø og børns læring.
Deltagerkredsen peger på følgende udviklingspunkter og eventuelle tiltag.
I Aalborg Kommune skal der skabes helhed og sammenhæng for alle børn i pædagogiske tilbud og overgange mellem disse med udgangspunkt i den forståelse, at det er forældrene, der følger barnet gennem hele dets liv og at
barnet og forældrenes ressourcer er i centrum.
En sammenhængende overgang i Aalborg Kommune bygger på gældende politik for området. Dette gør sig gældende i både overgange fra hjem til dagpleje/vuggestue og i overgange fra dagpleje/vuggestue til børnehave, i overgange mellem dagtilbud samt i overgange fra børnehave til skole.
På baggrund heraf føres der tilsyn med, hvordan der skabes sammenhængende overgange til og fra dagtilbud, mellem børnehave
og skole, samt hvordan der samarbejdes med forældre herom.
Materiale
§7, stykke 5
Dagtilbud skal i samarbejde med forældrene sikre børn en god overgang fra hjem til dagtilbud. Dagtilbud skal endvidere i samarbejde med forældre og skole sikre børn en god sammenhængende overgang mellem dagtilbud og fra dagtilbud til fritidstilbud og skole ved at udvikle og understøtte deres grundlæggende kompetencer og lysten til at lære.
§ 8 sykke 6
(…) hvordan der i børnenes sidste år i dagtilbuddet tilrettelægges et pædagogisk læringsmiljø, der skaber sammenhæng til børnehaveklassen.
Dialogspørgsmål
Vurderingskriterier
Der samarbejdes med forældre og eventuelt andre relevante aktører omkring tryghed i overgange.
Deltagerkredsen peger på følgende udviklingspunkter og eventuelle tiltag.