Håndbog i bestyrelsesarbejde
Forord
Du har som forælder mulighed for at blive inddraget på to niveauer via:
- Dagtilbudsbestyrelsen
- Institutionsbestyrelsen
Det har du, fordi vi i Aalborg Kommune har delt vores områder op i såkaldte dagtilbud, som er en samling af flere institutioner. Institutionsbestyrelsen består af forældre og medarbejdere for den enkelte institution, mens dagtilbudsbestyrelsen er sammensat af formændene fra institutionsbestyrelserne samt medarbejderrepræsentanter fra det dagtilbud (den samling), som institutionerne hører ind under.
I Dagtilbudsloven står der konsekvent ”forældrebestyrelse”, og i Aalborg Kommune dækker det både over dagtilbuds- og institutionsbestyrelser.
Formålet med bestyrelserne er at:
- Sikre, at forældre og medarbejdere bliver indraget i forhold, der har betydning for dagtilbuddet/institutionen
- Styrke dialogen og samarbejdet mellem forældre, medarbejdere og ledelse
- Sikre udvikling og trivsel for alle børn, der er indskrevet i dagtilbuddet
I det følgende finder du relevante oplysninger om lovgivningen, beføjelser, bestyrelsernes arbejde med mere. Det er grundlaget og rammen for dit arbejde i bestyrelsen.
Rammerne
Dagtilbudsloven
Dagtilbudslovens overordnede formål er at skabe tilbud til børn og unge, der bidrager til trivsel, udvikling og læring, forebyggelse af negativ social arv, fleksibilitet og valgmuligheder for den enkelte familie og sammenhæng mellem tilbuddene.
Børne- og Ungepolitikken
Børne- og Ungepolitikken danner en fælles platform og sætter retning for alle indsatser for børn og unge i Aalborg Kommune, hvad enten der er tale om indsatser i de almene tilbud eller specialtilbud. Politikken er værdibaseret og fungerer som en paraply for forvaltningens øvrige politikker og strategier målrettet børn og unge.
Organisering
I Aalborg Kommune har vi en struktur på daginstitutionsområdet med et dagtilbud som samlende enhed for 7-14 kommunale daginstitutioner - i alt 13 dagtilbud med cirka 150 kommunale og selvejende daginstitutioner. Ledelsen i dagtilbuddet er organiseret med en dagtilbudsleder i hvert dagtilbud.
Dagtilbudslederen har det overordnede ansvar for dagtilbuddets samlede budget, drift og udvikling samt en pædagogisk leder i hver daginstitution. Den pædagogiske leder er ansvarlig for børnenes trivsel, udvikling og læring samt medansvarlig for institutionens drift.
Forældreinddragelsen bliver organiseret i henhold til denne struktur således, at der er en dagtilbudsbestyrelse i hvert dagtilbud og en institutionsbestyrelse i hver daginstitution. Valget af forældrerepræsentanter sker ved, at der i den enkelte daginstitution bliver valgt en institutionsbestyrelse.
I institutionsbestyrelsen vælges en formand, som samtidig indgår i dagtilbudsbestyrelsen. Dagtilbudsbestyrelsen og institutionsbestyrelsen tillægges hver især den kompetence, som svarer til opgave- og kompetencefordelingen mellem dagtilbudsleder og pædagogisk leder. Hermed bliver der sammenhæng mellem kompetencer og arbejdsopgaver.
Bestyrelserne på begge niveauer er forpligtede til at sikre et godt og velfungerende samarbejde i dagtilbuddet.
Pædagogisk tilsyn
Konsulenter fra Afsnit for Tilsyn og Privat pasning gennemfører hvert andet år et pædagogisk tilsyn i daginstitutionerne. Der deltager forældrerepræsentanter i tilsynet.
Tilsynet indeholder både kontrol- og udviklingselementer, og er et led i kommunens forpligtelse til at sikre kvaliteten på dagtilbudsområdet. Ved tilsynet observeres samspillet mellem børnene og mellem de voksne og børnene i dagtilbuddet ud fra en observationsramme. Herefter har konsulenten en dialog med dagtilbuddet, og der bliver lavet en tilsynsrapport, som offentliggøres på Aalborg Kommunes hjemmeside.
Kurser for bestyrelsesmedlemmer
For at give alle bestyrelsesmedlemmer et ensartet introduktionsforløb til arbejdet i institutions- og dagtilbudsbestyrelserne, bliver der i alle dagtilbud gennemført kurser om bestyrelsesarbejdet for medlemmerne i de nye bestyrelser. Der er udarbejdet et fælles koncept for kurserne, hvor du bliver klædt på til dit arbejde i bestyrelsen.
Kurserne bliver afholdt én gang årligt. Målet med kurserne er, at du og de andre bestyrelsesmedlemmer får en forståelse af, hvad det vil sige at være medlem af en institutions- og dagtilbudsbestyrelse.
Bestyrelserne kan udforme og fastsætte fokusområder for det arbejde, som ledere og medarbejdere fastlægger deres praksis ud fra. Modsat meget andet bestyrelsesarbejde kan man i en institutionsbestyrelse ikke træffe mange direkte beslutninger, men du kan få indflydelse og være nysgerrig i forhold til, hvad der sker i institutionen.
Et andet mål med kurserne er at skabe klarhed over, hvad der reelt er af arbejdsopgaver, og hvilke muligheder der ligger i bestyrelsesarbejdet og dermed en forventningsafstemning mellem forældre og ledere/medarbejdere.
Tavshedspligt
Som bestyrelsesmedlem skal du være opmærksom på, at du kan komme i besiddelse af fortrolige oplysninger, der er omfattet af tavshedspligt. Hvis et medlem af en bestyrelse uberettiget videregiver oplysninger, og der er tale om brud på tavshedspligten, kan dette være strafbart efter Straffelovens §152. Du skal derfor underskrive en erklæring om tavshedspligt, som også gælder, efter at du er trådt ud af bestyrelsen.
Som udgangspunkt drøfter vi ikke personforhold, herunder enkelte børns og forældres forhold, i bestyrelsen. Disse forhold vedrører for personalets vedkommende arbejdsgiveren, og i forhold til børn og forældre, anses disse oplysninger som anliggende mellem institutionen og familien.
Beføjelser
Det siger loven
Dagtilbudsloven § 14
Forældre med børn i en kommunal eller selvejende daginstitution eller i kommunal dagpleje skal have adgang til at få oprettet en forældrebestyrelse i den kommunale dagpleje eller i den enkelte daginstitution med et flertal af valgte forældre.
Medarbejderne i dagtilbuddet skal være repræsenteret i forældrebestyrelsen. Kommunalbestyrelsen kan beslutte, at medarbejderrepræsentanter i forældrebestyrelser i kommunale daginstitutioner og kommunal dagpleje skal have stemmeret.
Sådan gør vi i Aalborg Kommune
Som nævnt arbejder vi i Aalborg Kommune på to niveauer: dagtilbudsbestyrelser og institutionsbestyrelser.
Dagtilbudsbestyrelsen har fokus på dagtilbuddet som en fælles helhed og fastsætter principper for dagtilbuddets arbejde og for anvendelsen af en budgetramme for dagtilbuddet, inden for de mål kommunen har fastsat. Institutionsbestyrelsen.
Institutionsbestyrelsen har fokus på den enkelte daginstitution og skal følge og deltage i drøftelser af den pædagogiske praksis her. Institutionsbestyrelsen kan inddrages i forhold til, hvordan dele af budgettet i den enkelte institutions anvendes, hvilke fokusområder institutionen skal have, samarbejde med lokalområdet samt planlægning af arrangementer. Samtidig kan bestyrelsen være med til at kvalificere praksis. Det er desuden institutionsbestyrelsen, der hvert andet år afgør, om institutionen skal være en del af den kommunale frokostordning.
Formål
Formål med loven
Dagtilbudsloven § 1
Formålet med Dagtilbudsloven er at:
- Fremme børn og unges trivsel, udvikling og læring gennem dag-, fritids- og klubtilbud samt andre socialpædagogiske fritidstilbud.
- Give familien fleksibilitet og valgmuligheder med hensyn til forskellige typer af tilbud og tilskud, så familien så vidt muligt kan tilrettelægge familie- og arbejdsliv efter familiens behov og ønsker.
- Forebygge negativ social arv og eksklusion, ved at de pædagogiske tilbud er en integreret del af både kommunens samlede generelle tilbud til børn og unge og af den forebyggende og støttende indsats over for børn og unge med behov for en særlig indsats, herunder børn og unge med nedsat psykisk og fysisk funktionsevne.
- Skabe sammenhæng og kontinuitet mellem tilbuddene og gøre overgange mellem tilbuddene sammenhængende og alderssvarende udfordrende for børnene.
Formål med dagtilbud
Dagtilbudsloven § 7
Dagtilbud skal fremme børns trivsel, læring, udvikling og dannelse gennem trygge og pædagogiske læringsmiljøer, hvor legen er grundlæggende, og hvor der tages udgangspunkt i et børneperspektiv.
Stk. 2
Dagtilbud skal i samarbejde med forældrene give børn omsorg og understøtte det enkelte barns trivsel, læring, udvikling og dannelse og bidrage til, at børn får en god og tryg opvækst.
Stk. 3
Børn i dagtilbud skal have et fysisk, psykisk og æstetisk børnemiljø, som fremmer deres trivsel, sundhed, udvikling og læring.
Stk. 4
Dagtilbud skal give børn medbestemmelse, medansvar og forståelse for og oplevelse med demokrati. Dagtilbud skal som led heri bidrage til at udvikle børns selvstændighed, evner til at indgå i forpligtende fællesskaber og samhørighed med og integration i det danske samfund.
Stk. 5
Dagtilbud skal i samarbejde med forældrene sikre børn en god overgang fra hjem til dagtilbud. Dagtilbud skal endvidere i samarbejde med forældre og skole sikre børn en god sammenhængende overgang mellem dagtilbud og fra dagtilbud til fritidstilbud og skole ved at udvikle og understøtte deres grundlæggende kompetencer og lysten til at lære.
Fokusområder
I institutionsbestyrelsen kan I vælge at arbejde med fokusområder. Et fokusområde kan for eksempel være musik. Det betyder, at institutionen det kommende år skal have øget fokus på musik.
Det er op til institutionen og den pædagogiske leder, hvordan de vælger at arbejde med fokusområderne i praksis. Institutionsbestyrelsen bestemmer således ikke, om der skal indkøbes musikudstyr, eller at medarbejderne skal sendes på kursus men blot, at musik skal være et tema i institutionens dagligdag.
Et andet eksempel kunne være, at bestyrelsen fastsætter bevægelse som et fokusområde. Det betyder, at institutionen det kommende år skal have et øget fokus på bevægelse i hverdagen. Bestyrelsen kan for eksempel ikke beslutte, at alle børn skal over i den lokale hal minimum en gang om ugen og lave gymnastik.
Budget
Det siger loven
Dagtilbudsloven § 15 styk 3
Forældrebestyrelsen varetager sine opgaver inden for rammer og eventuelle prioriterede indsatser, som kommunalbestyrelsen har fastsat.’
Sådan gør vi i Aalborg Kommune
Dagtilbuddet har ét budget til hele dagtilbuddet bestående af et driftsbudget til for eksempel materialer, fødevarer, administration, inventar, legeplads, el, vand og varme samt et lønbudget til personalelønninger.
Dagtilbudsbestyrelsen fastlægger principper for anvendelse af den driftsmæssige budgetramme i hele dagtilbuddet.
I kan i institutionsbestyrelsen fastlægge fokusområder og på den måde give idéer til, hvordan de dele af budgettet, der lægges ud til den enkelte institution, skal bruges.
Det er ledelsen i institutionen, der beslutter, hvad der bruges penge på. Dagtilbuddets mer- eller mindreforbrug vil efter byrådets godkendelse blive overført til det efterfølgende år.
Opgaver i dagtilbud
Det siger loven
Dagtilbudsloven § 15
Forældrebestyrelsen i en daginstitution skal fastsætte principper for daginstitutionens arbejde, for samarbejdet mellem dagtilbud og hjem og for anvendelsen af en budgetramme for daginstitutionen inden for de rammer og eventuelle prioriterede indsatser, som kommunalbestyrelsen har fastsat.’
Sådan gør vi i Aalborg Kommune
Dagtilbudsbestyrelsen skal fastsætte principper for dagtilbuddets arbejde og for anvendelse af budgettet. Principperne skal være i overensstemmelse med de kommunale mål og rammer.
Det kan for eksempel dreje sig om principper for:
- Feriesampasning
- Indkøb af pædagogiske aktivitetsmaterialer
- Opsætning af fælles budget
- Efter- og videreuddannelse
- Forældresamarbejde
Ansættelser
Det siger loven
Dagtilbudsloven § 15 styk 4
Forældrebestyrelsen har indstillingsret og ret til at deltage ved ansættelsen af lederen i kommunale daginstitutioner.
Dagtilbudsloven § 15 styk 5
Forældrebestyrelsen har indstillingsret ved ansættelsen af personale i kommunale daginstitutioner
Sådan gør vi i Aalborg Kommune
Når der skal ansættes nye medarbejdere, pædagogisk leder i en institution eller en ny leder af et dagtilbud, bliver der nedsat et ansættelsesudvalg. Det sker ud fra en værdibaseret tilgang og en konkret vurdering i de enkelte tilfælde af, hvad der giver mening. Det skal sikre en relevant repræsentation, medinddragelse samt habilitet i ansættelsesproceduren.
Ansættelse af medarbejdere
Når der skal ansættes personale til faste stillinger i daginstitutioner, bliver der nedsat et ansættelsesudvalg. Det kan være, at du kommer til at sidde i sådan et udvalg. Ansættelsesudvalget har indstillingsret til dagtilbudslederen, der har den endelige ansættelsesret.
Opgaver i et ansættelsesudvalg:
- Udvalget udarbejder en beskrivelse af, hvilke kvalifikationer den pågældende medarbejder bør opfylde
- Udvalget får lejlighed til at gennemlæse samtlige ansøgninger
- Udvalget udvælger ansøgere til ansættelsessamtaler.
- Udvalget er repræsenteret ved ansættelsessamtaler med både forældre- og medarbejderrepræsentant fra den pågældende daginstitution
- Udvalget har indstillingsret
- Dagtilbudslederen har den endelige afgørelse ved ansættelse af personale i faste stillinger i den pågældende daginstitution
- Udvalget må ikke diskutere konkrete ansøgere med andre udenfor udvalget
Ansættelse af pædagogisk leder
Når der skal ansættes en pædagogisk leder, bliver der nedsat et ansættelsesudvalg. Her skal der også være repræsentanter fra forældregruppen. Ansættelsesudvalget har indstillingsret til områdelederen, der har den endelige ansættelsesret. Institutionsbestyrelsen i den pågældende daginstitution kan udarbejde ønsker til, hvilke kvalifikationer lederen i den pågældende institution bør have.
Opgaver for ansættelsesudvalget:
- Udvalget gennemlæser samtlige ansøgninger og udpeger til ansættelsessamtaler
- Udvalget er repræsenteret ved ansættelsessamtaler med både forældre- og medarbejderrepræsentant fra den pågældende daginstitution
- Udvalget er medbestemmende ved indstilling til dagtilbudslederen
- Områdelederen har den endelige afgørelse ved ansættelse af pædagogiske ledere.
- Udvalget må ikke diskutere konkrete ansøgere med andre udenfor udvalget.
Ansættelse af dagtilbudsleder
Når der skal ansættes en dagtilbudsleder, bliver der nedsat et ansættelsesudvalg i området. Det skal sikres, at der er forældre repræsenteret i ansættelsesudvalget. Ansættelsesudvalget har indstillingsret til afdelingschefen, der har den endelige ansættelsesret.
Ændring af åbningstider
Der er mulighed for lokalt at foretage ændringer i placeringen af åbningstiden, det vil sige de enkelte institutioners åbne- og lukketider.
Hvis der i en institution er ønske om at ændre åbningstiden, kan dette drøftes i institutionsbestyrelsen.
Ændringer skal være begrundet i forældrenes pasningsbehov eller ske på foranledning af dagtilbudsleder/pædagogiske ledere for at anvende ressourcerne bedst muligt.
Ændringer skal godkendes af dagtilbudsbestyrelsen i samarbejde med dagtilbudslederen.
Dagtilbudsbestyrelsen har ikke kompetence til at udvide åbningstiden. Lokale ændringer i åbningstiden må ikke medføre, at allerede indskrevne børn i institutionen ikke kan benytte en ny åbningstid.
Der kan ikke flyttes timer mellem institutionerne - det tildelte ugentlige timetal på henholdsvis 51,5 eller 53,5 timer om ugen ligger fast for den enkelte institution.
Uenighed om ændringer forelægges områdelederen, som har den endelige kompetence sammen med Børne- og Familiesekretariatet.
Alle ændringer skal drøftes i dagtilbuddets medarbejderudvalg inden ikrafttræden.
Dagtilbudslederen sikrer, at ændringerne bliver formidlet til forældre, medarbejdere og forvaltning. Herunder også at de nye åbningstider offentliggøres på pladsanvisningenonline.dk og institutionens hjemmeside.
Fundamentet for det pædagogiske arbejde
Det siger loven
Dagtilbudsloven § 8
Der skal i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan for hele børnegruppen i alderen 0-2 år og for børnegruppen i alderen fra 3 år og frem til skolestart.
Hvis det enkelte dagtilbud har organiseret børnene i andre aldersgrupper, udarbejdes den pædagogiske læreplan på baggrund af denne organisering. I aldersintegrerede daginstitutioner kan der udarbejdes en pædagogisk læreplan under hensyntagen til aldersgrupper.
I daginstitutioner med flere enheder skal den pædagogiske læreplan udarbejdes, så der tages højde for børnegruppernes sammensætning og børnenes forskellige forudsætninger i de enkelte enheder, jævnfør styk 3.
Sådan gør vi i Aalborg Kommune
Det er den pædagogiske læreplan, der danner rammen for det pædagogiske arbejde i institutionen. Der skal udarbejdes en pædagogisk læreplan i hver enkelt institution, og det er således den pædagogiske leder, der er ansvarlig for, at den pædagogiske læreplan bliver udarbejdet.
Som en del af institutionsbestyrelsen er det din opgave at give de nødvendige bidrag til læreplanen. Du kan læse mere om pædagogiske læreplaner på: Børne- og Undervisningsministeriets hjemmeside. Der er blandt andet et afsnit, der beskriver, at der i læreplanen skal stå, hvordan institutionen inddrager lokalsamfundet. Her kan du som bestyrelsesmedlem have en vigtig rolle, da du i mange tilfælde kender lokalområdet bedre end medarbejderne i institutionen.
Børn i udsatte positioner
Det siger loven
Dagtilbudsloven § 8 syk. 5
Det skal endvidere fremgå af den pædagogiske læreplan, hvordan det pædagogiske læringsmiljø tager højde for børn i udsatte positioner, så deres trivsel, læring, udvikling og dannelse fremmes.’
Sådan gør vi i Aalborg Kommune
I Aalborg Kommune skal alle børn trives. Børn i udsatte positioner skal derfor være en betydningsfuld del af børnefællesskaberne, ligesom deres forældre er tilsvarende betydningsfulde i forældrefællesskabet.
I Aalborg Kommune skal alle dagtilbud arbejde med Opsporingsmodellen, som blandet andet sikrer en systematisk evaluering af alle børns trivsel.
Den indsigt, det pædagogiske personale får i børnegruppen via evalueringerne, bruger de til at tilrettelægge og justere læringsmiljøet, så børn i udsatte positioner også er en betydningsfuld del af børnefællesskaberne.
Det har også stor betydning for samarbejdet med forældrene omkring barnets trivsel, læring, udvikling og dannelse. Som en del af institutionsbestyrelsen er det blandt andet din opgave at repræsentere et differentieret forældreperspektiv, der favner alle børn og forældre.
Derudover er det vigtigt, at du forholder dig nysgerrigt til, hvordan det pædagogiske læringsmiljø organiseres og tilrettelægges, så det tilgodeser alle børn.
Du kan læse mere om Opsporingsmodellen på denne side.
Frokost
Det siger loven
§ 16 a
Alle børn i kommunale, selvejende og udliciterede daginstitutioner og privatinstitutioner efter § 19 skal have et sundt frokostmåltid alle hverdage, jævnfør dog stk. 2 og 4 og § 16 b, styk 1-3.
Styk 2
Kommunalbestyrelsen kan beslutte, at et sundt frokostmåltid indgår som en del af dagtilbudsydelsen i kommunale, selvejende og udliciterede daginstitutioner efter § 19, styk 2-4 for alle børn i samme aldersgruppe.
§ 16 b
Forældrebestyrelsen i kommunale, selvejende og udliciterede daginstitutioner efter § 19, styk 2-4, kan beslutte at fravælge et sundt frokostmåltid efter § 16 a, styk 1, jf. dog styk 2, 4 og 8.
Styk 2
I kommunale, selvejende og udliciterede daginstitutioner efter § 19, styk 6, kan et simpelt flertal af forældre med børn i den pågældende enhed beslutte at fravælge et sundt frokostmåltid efter § 16 a, styk 1. Forældrene har én stemme for hvert barn, de har i enheden.
Sådan gør vi i Aalborg Kommune
Børnene i vuggestuer og børnehaver bliver tilbudt et sundt frokostmåltid hver dag, såfremt institutionsbestyrelsen ikke har fravalgt ordningen. Fravalg af frokostordningen er muligt hvert andet år.
Op til valget vil bestyrelsen få fremsendt relevant materiale om frokostordningen og valget. Materialet kan de vælge at dele med resten af forældregruppen. Fravalg af frokostordning er op til institutionsbestyrelsen. Den pædagogiske leder har ikke stemmeret i bestyrelsen.
Den kommunale frokostordning er omfattet af almindelige regler om friplads og søskendetilskud, og betalingen af frokostordningen opkræves med den månedlige forældrebetaling.
Forældretilfredshed
Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen anvender systematiske brugermålinger eller tilfredshedsundersøgelser på en lang række områder, herunder også i forhold til daginstitutioner.
Målingerne i dagtilbuddene foretages af Børne- og Undervisningsministeriet og foregår via spørgeskemaer om forældrenes tilfredshed med og holdninger til deres barns daginstitution.
Dagtilbuddet og den enkelte institution bruger resultaterne som grundlag for drøftelser om mulige forbedringer. Derudover skal resultaterne og opfølgningen indgå i områdelederens dialog med dagtilbudslederne.
Formålet med at gennemføre brugermålingerne i dagtilbud er at:
- Indhente viden og information fra en repræsentativ del af forældrene med henblik på at dokumentere tilfredshed
- Gøre resultaterne synlige for forældregruppen, pædagoger samt forvaltningen og Familie- og Socialudvalget
- Fremme dialog og forventningsafstemning ved at følge op på resultaterne i forældrefora
- Overveje om, og hvordan, resultaterne kan give anledning til forbedringer i den enkelte daginstitution og dagtilbuddet
- Opnå læring og indsigt på tværs af institutioner og dagtilbud
Vedtægter
Det siger loven
Dagtilbudsloven § 16
Kommunalbestyrelsen fastsætter, efter indhentet udtalelse fra forældrebestyrelserne, vedtægter for styrelsen af de kommunale dagtilbud.
Styk 4
Kommunalbestyrelsen kan ikke til en forældrebestyrelse overlade opgaver med at føre tilsyn og beføjelser, der følger af kommunalbestyrelsens bevillings- og arbejdsgiverkompetence.
I vedtægterne finder du information om for eksempel reglerne for forældrebestyrelsens sammensætning, bestyrelsesvalg samt rammerne for bestyrelsesmøderne. Du kan desuden læse mere om, hvordan opgaver og kompetencer er fordelt mellem myndigheder, ledere og forældre.
Du kan se vedtægterne for bestyrelsesarbejde her.
Print til pdf
Hvis du har brug for et pdf-dokument af indholdet på siden, skal du:
- Højreklikke på siden.
- Vælge ”gem som pdf-fil” der, hvor du ellers ville vælge at printe via din printer
Webtilgængelighed
Det er vigtigt for os, at Aalborg Kommunes hjemmesider kan bruges af alle, der kan og vil.
Hvis du har brug for et tilgængeligt alternativ til indhold på denne side, så skriv eller ring til vores serviceteam vedrørende webtilgængelighed.
Kontakt vedrørende webtilgængelighed
Skriv til os på was@aalborg.dk
Ring på telefon 9931 1619